Επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου: όλα όσα πρέπει να ξέρεις αν σκέφτεσαι να κάνεις το βήμα!

Επιλογές, δικαιολογητικά, προθεσμίες - συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να επωφεληθείς από το πρόγραμμα "Κινούμαι ηλεκτρικά".

Επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου: όλα όσα πρέπει να ξέρεις αν σκέφτεσαι να κάνεις το βήμα!

Ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά: στόχος είναι 1 στα 3 οχήματα που θα κινούνται στη χώρα μέχρι το 2030 να είναι ηλεκτρικά. Πολλά μπορούν να γίνουν μέσα σε 10 χρονάκια, όπως μας έδειξε μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες το μεγάλο και τρανό 2020.

Αλλά το πρώτο βήμα για να πειστούν, ή μάλλον να δελεαστούν, οι οδηγοί της χώρας για μία αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος έγινε. Ξεκίνησε το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης "Κινούμαι ηλεκτρικά" για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος, με bonus έως και 20% αν πρόκειται για αυτοκίνητο ή έως και 40% αν πρόκειται για ποδήλατο! Από τις 24 Αυγούστου γίνονται δεκτές οι πρώτες αιτήσεις και συνεχίζονται μέχρι να εξαντληθούν οι πόροι ύψους €100 εκατ.

Επειδή, λοιπόν, ούτε η αγορά ενός αυτοκινήτου είναι απλό ζήτημα, ούτε τα προγράμματα επιδότησης είναι το πιο απλό και διασκεδαστικό πράγμα σε αυτόν τον κόσμο, το ξεκοκκαλίσαμε για σένα. Απαντάμε σε απορίες που ίσως έχεις αν ενδιαφέρεσαι για το οικολογικό bonus αγοράς ηλεκτρικού οχήματος - αυτοκινήτου, δίκυκλου, τρίκυκλου ή ποδήλατου!

Ποιες είναι οι επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και ποδήλατα;

Ξεκινάμε από τα βασικά. Για τι ύψους επιδοτήσεις μιλάμε; Εξαρτάται από το όχημα και την τιμή του, και υπολογίζεται με βάση τη λιανική τιμή προ φόρων - και αφού πρώτα αφαιρεθούν τυχόν εκπτώσεις που ίσως κάνει ο πωλητής - ως εξής:

Επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Για αυτοκίνητο με τιμή (προ φόρων) έως €30.000, η επιδότηση είναι το 20% της αρχικής τιμής, με όριο τα €6.000.

Για αυτοκίνητο με τιμή από €30.001 έως €50.000, η επιδότηση είναι σε ποσοστό 15% με όριο τα €6.000.

Για την αγορά οικιακού φορτιστή, που δικαιούσαι μαζί με την αγορά αυτοκινήτου, η επιδότηση είναι €500. Προϋπόθεση είναι να είσαι ιδιοκτήτης ή μισθωτής θέσης στάθμευσης.

Με την απόσυρση παλιού αυτοκινήτου, παρέχεται επιπλέον bonus, αξίας €1.000.

Επιδότηση για την αγορά δίκυκλου / τρίκυκλου

Για την αγορά δίκυκλων / τρίκυκλων, η επιδότηση είναι το 20% της αρχικής τιμής, με όριο τα €800.

Με την απόσυρση του παλιού δίκυκλου παρέχεται επιπλέον μπόνους €400.

Και όχι, μην ψάξεις στις αποθήκες για το πρώτο σου παιδικό ποδήλατο με ή χωρίς βοηθητικές, δεν ισχύει το bonus απόσυρσης για ποδήλατα :)

Επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου

Για την αγορά ποδηλάτου η επιδότηση είναι το 40% της αρχικής τιμής, με όριο τα €800.

Επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού ταξί

Για την αγορά ηλεκτρικού ταξί, η επιδότηση είναι σε ποσοστό 25% με όριο τα €8.000.

Για την αγορά plug in, υβριδικού μοντέλου, ταξί η επιδότηση είναι 15%, με όριο τα €5.500.

Στην περίπτωση των ταξί είναι υποχρεωτική η απόσυρση του παλιού οχήματος (πρέπει να είναι παλιότερο από την 1-1-2013), η οποία επιδοτείται με επιπλέον μπόνους €2.500.

Μπορώ να διαλέξω όποιο ηλεκτροκίνητο μοντέλο θέλω;

Αρχικά, το αυτοκίνητο πρέπει να είναι αγορασμένο καινούργιο, δεν επιδοτούνται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ούτε και αυτοκίνητα στα οποία έχουν γίνει μετατροπές.

Υπάρχει μία λίστα με όλα τα μοντέλα οχημάτων για τα οποία δικαιούσαι επιδότηση.

Και μία δική μας λίστα, με τα τοπ ηλεκτροκίνητα μοντέλα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και τις βασικές πληροφορίες που πρέπει να ξέρεις για καθένα από αυτά!

Περιλαμβάνεται στην επιδότηση ηλεκτρικού οχήματος και ο πρόσθετος εξοπλισμός;

Όχι, δεν επιδοτείται ο πρόσθετος εξοπλισμός αλλά μόνο η τιμή του βασικού μοντέλου.

Αν για παράδειγμα διαλέξεις ένα Volskwagen e-up, με αρχική τιμή προ φόρων στα €19.153, και αποφασίσεις να προσθέσεις εξοπλισμό με αποτέλεσμα η τιμή να διαμορφώνεται στα €23.000, το bonus της επιδότησης (20%) θα υπολογιστεί με βάση την τιμή των €19.153.

Οποιοσδήποτε επιπλέον εξοπλισμός θα πρέπει να κοστολογηθεί διακριτά στο τιμολόγιο ή την απόδειξη αγοράς.

Επίσης, σε περίπτωση αγοράς με διακανονισμό, δεν επιδοτούνται οι τόκοι.

Υπάρχει επιπλέον bonus για πολύτεκνους ή ΑμεΑ;

Ναι! Οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρίες, δικαιούνται επιπλέον €1.000 για την αγορά αυτοκινήτου ή επιπλέον €500 για την αγορά δίκυκλου, τρίκυκλου και ποδηλάτου.

Σε ποιες περιπτώσεις δικαιούμαι επιδότηση για οικιακό φορτιστή για το ηλεκτροκίνητο όχημα;

Για να διεκδικήσεις επιδότηση για «έξυπνο» φορτιστή, πρέπει να είσαι ιδιοκτήτης ή μισθωτής χώρου στάθμευσης. Αυτό αποδεικνύεται με την κατάθεση μισθωτηρίου συμβολαίου μέσω www.gsis.gr ή έντυπου Ε9 κατά περίπτωση.

Αν για παράδειγμα, έχεις ιδιόκτητη ή μισθωτή θέση στάθμευσης στην πυλωτή της πολυκατοικίας όπου μένεις. Αν η θέση αυτή ανήκει στον/στη σύζυγο, μπορείς να προσκομίσεις μία υπεύθυνη δήλωσή του/της με την οποία σου παραχωρεί το δικαίωμα χρήσης.

Πώς γίνεται η αίτηση επιδότησης ηλεκτρικού αυτοκινήτου ;

Η αίτηση γίνεται online, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος "Κινούμαι ηλεκτρικά".  

Ποια είναι τα βήματα της αίτησης;

Πρώτα κάνεις εγγραφή, είτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου είτε χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxis. Τα στοιχεία σου σε αυτήν την περίπτωση συμπληρώνονται αυτόματα. Μετά ακολουθούν τα εξής βήματα:

  • Εισαγωγή στοιχείων στα πεδία του συστήματος
  • Επιλογή μοντέλου οχήματος από τη λίστα
  • Επιλογή Αγοράς ή Μίσθωσης
  • Επιλογή δίκυκλου ή ποδηλάτου
  • Επιλογή επιδότησης φορτιστή (ΝΑΙ/ΟΧΙ)
  • Επιλογή μοντέλου φορτιστή
  • Επιλογή απόσυρσης παλιού αυτοκινήτου (ΝΑΙ/ΟΧΙ)
  • Υπολογισμός επιδότησης
  • Επισύναψη δικαιολογητικών
  • Υποβολή Αίτησης

Πώς γίνεται η καταβολή του bonus;

Μέσα στο διάστημα 15 ημερών από τη στιγμή που υποβάλεις την αίτηση, ενημερώνεσαι με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποδοχή της. Στη συνέχεια εφόσον αγοράσεις ή μισθώσεις το όχημα για το οποίο έχεις κερδίσει την επιδότηση, υποβάλεις, πάλι ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα, το τελικό αίτημα για την καταβολή του οικολογικού bonus. Το bonus καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα συμπληρώσεις με το αίτημά σου. Αν έχεις χρέη προς την εφορία, η επιδότηση συμψηφίζεται με τα χρέη.

Τι δικαιολογητικά πρέπει να ανεβάσω;

Εξαρτάται από την κατηγορία επιδότησης! Αυτό που πρέπει να κάνεις πριν υποβάλεις την αίτηση, είναι να ζητήσεις από την αντιπροσωπεία μία επίσημη προσφορά για το όχημα που σε ενδιαφέρει, με σφραγίδα και υπογραφή. Στην προσφορά θα πρέπει να αναγράφεται η λιανική τιμή, προ φόρων, της βασικής έκδοσης του μοντέλου. Εφόσον διαλέξεις επιπλέον εξοπλισμό πέραν του εργοστασιακού, θα πρέπει κι αυτός να αναγράφεται διακριτά στην προσφορά.

Εδώ μπορείς να δεις αναλυτικά όλα τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για κάθε περίπτωση (φυσικό πρόσωπο, ταξί, νομικό πρόσωπο κ.λπ.)

Χρειάζεται δήλωση Ε1 για να κάνω την αίτηση;

Σε περίπτωση που έχεις ΑΦΜ αλλά ακόμη δεν έχεις υποβάλει φορολογική δήλωση, μπορείς να επισυνάψεις το Ε1 του φορολογούμενου που σε αναφέρει στη δική του δήλωση. Έτσι ουσιαστικά πιστοποιείται ότι δεν έχεις υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης.

Αν είσαι κάτοικος εξωτερικού και έχεις ΑΦΜ αλλά δεν υποβάλλεις φορολογική δήλωση, θα πρέπει να επισυνάψεις υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα το αναφέρεις.

Αν απορριφθεί η αίτησή μου λόγω έλλειψης στοιχείων;

Αν λείπουν στοιχεία ή χρειάζονται διευκρινίσεις, θα ενημερωθείς με μήνυμα και θα έχεις το δικαίωμα να διορθώσεις την αίτησή σου εντός 7 εργάσιμων από την ημέρα που θα λάβεις το μήνυμα.

Μέχρι πότε μπορώ να προχωρήσω στην αγορά, εφόσον εγκριθεί η αίτησή μου;

Από τη στιγμή που θα ενημερωθείς για την έγκριση της επιδότησης, έχεις 4 μήνες για να προχωρήσεις στην αγορά και να ζητήσεις την καταβολή του ποσού επιδότησης. Αν περάσουν οι 4 μήνες, η αίτησή σου ακυρώνεται και την επιδότηση την παίρνει ο επόμενος!

Τι υποχρεώσεις έχω αφού αγοράσω το ηλεκτρικό όχημα με επιδότηση;

Σε περίπτωση που αγοράσεις με επιδότηση, πρέπει να κρατήσεις το όχημα στην κατοχή σου για τουλάχιστον 3 χρόνια. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει αν πριν την προθεσμία των 3 ετών, γίνει τρακάρισμα και θεωρηθεί άχρηστο το αυτοκίνητο - με την αντίστοιχη πιστοποίηση από την ασφαλιστική και με την προσκόμιση των στοιχείων που να τεκμηριώνουν την κατάσταση του οχήματος.

Σε περίπτωση μίσθωσης με leasing, είσαι υποχρεωμένος/η να αγοράσεις το όχημα μόλις λήξει η σύμβαση. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, δε χρειάζεται να το κρατήσεις στην κατοχή σου για τα επόμενα 3 χρόνια.

Πόσα ηλεκτρικά οχήματα δικαιούται να αγοράσει με επιδότηση μία εταιρία;

Οι εταιρίες μπορούν να αγοράσουν έως 3 αυτοκίνητα, ενώ για αυτές που δραστηριοποιούνται σε νησιά, το όριο είναι 6 αυτοκίνητα.

Το ποσοστό επιδότησης για αυτοκίνητο που αγοράζουν εταιρίες είναι 15% με όριο τα €5.500 και με όριο τα €4.000 αν πρόκειται για υβριδικά.

Για τα δίκυκλα η επιδότηση το ποσοστό είναι 20% επί της αξίας με όριο τα €800.

Σε όλες τις περιπτώσεις δίνονται αυξημένες επιδοτήσεις για αγορά οχημάτων από πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες (€1.000 για αυτοκίνητο και €500 για δίκυκλο/ποδήλατο).

Πόσα ηλεκτρικά οχήματα θα επιδοτηθούν σε όλη τη χώρα;

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι €100 εκατ., ποσό που εκτιμάται ότι αρκεί για την επιδότηση αγοράς 15.000 αυτοκινήτων και 12.500 δικύκλων (σκούτερ και ποδήλατα). Και ισχύει μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 ή μέχρι να τελειώσει ο προϋπολογισμός - εκτός αν ενισχυθεί με επιπλέον πόρους, όπως έχουν ανακοινώσει.

Κι άλλες απορίες;

Αν ψάχνεις για κάτι πιο συγκεκριμένο, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στις Συχνές Ερωτήσεις του υπουργείου ή να μιλήσεις απευθείας μαζί τους, καλώντας στο Help Desk που λειτουργεί αποκλειστικά για την πρωτοβουλία «Κινούμαι Ηλεκτρικά», από τις 10:00 έως τις 18:00 (2131513640 και 2131513643).

Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του, το Help Desk δέχθηκε περίπου 400 τηλεφωνικές κλήσεις και 250 ηλεκτρονικά μηνύματα - όλα αυτά αρχές Αυγούστου, ε; Υπάρχει και ενδιαφέρον και απορίες!

Κι επειδή η ηλεκτροκίνηση, στα (μετά;) χρόνια του κορονοϊού, θα παίξει πολύ το επόμενο διάστημα, ετοιμάσου για περισσότερο υλικό, για το τι ακριβώς σημαίνει μία αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και τι θα αλλάξει με την ηλεκτροκίνηση στις ζωές μας.

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις τις ενημερώσεις μας με email ή ακολούθησέ μας στα social media για να προλάβεις τη συνέχεια ;)

Δες κι αυτά