Αυτά τα 5 ταξίδια είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να την παλέψεις το 2022

Σκέψου να κερδίσεις εισιτήρια στον διαγωνισμό μας με την Aegean, και να μην ξέρεις πού να πρωτοπάς.

ασπρόμαυρη εικόνα, άνδρας περπατάει σε άδειο δρόμο σέρνοντας βαλίτσα με ροδάκια

Μια κούραση υπάρχει, ας μην κρυβόμαστε. Τα τελευταία 2 χρόνια ήταν κάπως, ειδικά όσον αφορά στις μετακινήσεις. Τέλος πάντων, το ξεπερνάμε αμέσως και προχωράμε στο ψητό γιατί τα πράγματα άλλαξαν: οι συνθήκες είναι πλέον πολύ καλύτερες, οι περιορισμοί λιγότεροι, η όρεξη στο φουλ! Α, τρέχει και ένας σούπερ διαγωνισμός σε συνεργασία με την AEGEAN, με δώρο εισιτήρια και μίλια για τα ταξίδια σου. Υπομονή, θα δεις παρακάτω φασούλα.

5 προορισμοί που αξίζει να επισκεφθείς φέτος

Φαντάζεσαι όμως να κερδίσεις και να μην ξέρεις πού να πας; Problem solved, έχουμε τις απαντήσεις και τους 5 πιο όχι-και-τόσο-συνηθισμένους προορισμούς που μπορείς να γνωρίσεις και να κάνεις το 2022 να μη μοιάζει καθόλου με ό,τι προηγήθηκε:

1. Δανία

Νόμισμα: Δανέζικη Κορόνα ( 1 κορόνα= €0,13)

Θέλεις να επισκεφθείς ένα μέρος που να σου δίνει χαλάρωση και περιπέτεια ταυτόχρονα; Εδώ είσαι. Η Δανία αποτελείται συνολικά από 444 νησιά με την πρωτεύουσά της, την Κοπεγχάγη, να βρίσκεται επίσης σε νησί. Ανάμεσα στα αμέτρητα πράγματα που μπορείς να δεις και να κάνεις, ξεχωρίσαμε εκείνα που έκαναν τη δική μας εμπειρία μοναδική.

Αν ζούσαμε σε ένα παραμύθι, σίγουρα το background θα ήταν αυτό εδώ το μέρος. Οι Κήποι Τίβολι είναι στην ουσία το παλαιότερο Λούνα Πάρκ που λειτουργεί μέχρι και σήμερα, μιας και γεννήθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 1843. Το πάρκο είναι περισσότερο γνωστό για το ξύλινο τρενάκι του που κατασκευάστηκε το 1914 και είναι ένα από τα παλαιότερα ξύλινα τρενάκια στον κόσμο που λειτουργεί ακόμα και σήμερα! Αν θέλεις να ξαναγίνεις έστω και για λίγο παιδί, να ξέρεις ότι τα διάφορα παιχνίδια λειτουργούν κανονικά τους θερινούς μήνες.

Συνεχίζουμε με την Μικρή γοργόνα της Κοπεγχάγης. Το συγκεκριμένο άγαλμα είναι εμπνευσμένο από τα παραμύθια του Χανς Κριστεν Άντερσεν και αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για όποιον επισκέπτεται την Κοπεγχάγη από το 1913. Πολλοί λένε ότι το χάλκινο γλυπτό είναι τόσο εμβληματικό για την χώρα, όσο και το άγαλμα της Ελευθερίας για τις ΗΠΑ.

το χάλκινο μνημείο της μικρής γοργόνας στη Δανία

Τι να πει κανείς για τη Γλυπτοθήκη Ny Carlsberg. Οι συλλογές γλυπτών που μπορείς να δεις θα σε κάνουν να νιώσεις δέος και ανατριχίλα και η συνολική αίσθηση του χώρου θα σε κάνει να νομίζεις ότι τηλεμεταφέρθηκες σε κάποια άλλη εποχή!

Γαστρονομικές Προτάσεις

Η επίσκεψή σου στην Δανία θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε δοκιμές εκλεκτών παραδοσιακών μεζέδων όπως τα smοrrebrοd -είδος καναπεδακίου, οι βραστές/ καραμελωμένες πατάτες, το κόκκινο βραστό λάχανο και το ψητό χοιρινό.

2. Κροατία

Νόμισμα: Κούνα Κροατίας (1 κούνα= €0,13)

Η Κροατία είναι μια χώρα που μπορείς να επισκεφθείς όλες τις εποχές του χρόνου, μιας και κάθε μια από αυτές η ομορφιά της είναι μοναδική. Ήσουν και είσαι φανατικός οπαδός του Game of Τhrones; Είναι η ευκαιρία σου να απολαύσεις όλες εκείνες τις μαγικές τοποθεσίες από κοντά, με την θάλασσα να σου κόβει την ανάσα, καθώς στο Ντουμπρόβνικ έζησε και πάτησε ο Τύριον Λάννιστερ που όλοι αγαπήσαμε. Για όποιον δεν έχει παρακολουθήσει την σειρά, μιλάμε για μια παραθαλάσσια παλιά και γραφική πόλη, 43.770 κατοίκων, που βρίσκεται στη Δαλματία της Κροατίας, η οποία -για όποιον ενδιαφέρεται να την επισκεφθεί- έχει δικό της αεροδρόμιο. Από το 1979 έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και σίγουρα μια ματιά φτάνει για να καταλάβεις γιατί.

Αξίζει να επισκεφθείς το Ζάγκρεμπ, το οποίο μπορείς να περπατήσεις καθώς είναι μικρό. Μπορείς να εξερευνήσεις την παλιά πόλη, να επισκεφθείς το Εθνικό Θέατρο που χτίστηκε το 1885, τις γραφικές παραδοσιακές αγορές και να απολαύσεις λαχταριστές τοπικές γεύσεις.

Το λουλούδι της Μεσογείου ή αλλιώς Σπλιτ, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας. Φημίζεται για το Παλάτι του Διοκλητιανού, ένα ρωμαϊκό μνημείο επίσης προστατευμένο από την UNESCO, που αποτελεί μία μικρή πολιτεία από μόνο του. Όσο τα χρόνια περνούσαν γύρω από το παλάτι άρχισαν να εγκαθίστανται άνθρωποι από γειτονικές περιοχές και έτσι σχηματίστηκε το γραφικό Σπλιτ.

Γαστρονομικές Προτάσεις

Ο γαστρονομικός χάρτης της Κροατίας θα κάνει τους γευστικούς σου κάλυκες να χαρούν τόσο που θα ζήσεις την απόλυτη γευστική εμπειρία. Αξίζει να δοκιμάσεις fis paprikas -πικάντικο ψάρι με πιπεριές-, cevapi -μια παραλλαγή του πασίγνωστου burger- με ajvar -δηλαδή σάλτσα με μελιτζάνες και πιπεριές, την περίφημη σαλάτα με χταπόδι και τέλος, το πεντανόστιμο γκούλας.

3. Πολωνία

Νόμισμα: Πολωνικό Ζλότι (1 ζλότι= €0,22)

Πλατεία κεντρικής αγοράς, Κρακοβία. Ένα μέρος που είναι ιδανικό για εσένα που έχεις πήξει από την ρουτίνα και αναζητάς κάτι για να σε χαλαρώσει. Η τεράστιά της έκταση είναι ιδανική για περίπατο καθώς το μάτι σου είναι συνέχεια απασχολημένο. Και εννοείται ότι από την λίστα σου δεν πρέπει να λείπει το Κάστρο Βάβελ, τα βασιλικά λουτρά και το χάλκινο άγαλμα του Κοπέρνικου.

Περπάτημα στην παλιά αγορά της Βαρσοβίας είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή, αφού τα ψηλά κτήρια, με τις τοξοτές εισόδους και τα γήινα χρώματα θα σε κάνουν να νιώσεις έστω και για λίγο ότι είσαι σε κάποια άλλη, ξεχασμένη εποχή.

Σειρά έχει η 6η μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας, που δεν είναι άλλη από την Παλιά πόλη του Gdansk. Αξίζει να περιπλανηθείς στην μακριά αγορά – ή αλλιώς Długi Targ- όπου τα χρωματιστά κτίρια με μυτερές σκεπές (που είναι τόσο κοντά το ένα με το άλλο που νομίζεις πώς είναι αγκαλιά) και η Χρυσή Πύλη φτάνουν για να σε κάνουν να ερωτευτείς αυτή την πόλη!

Γαστρονομικές προτάσεις

Εννοείται πώς μετά από όλες αυτές τις βόλτες θα χρειαστείς φαγητό για αναπλήρωση της χαμένης ενέργειας. Θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε pierogi -παραδοσιακά φρέσκα γεμιστά ζυμαρικά-, την παραδοσιακή κοτόσουπα Rosól, τον λαχανοντολμά της Πολωνίας Goląbki και για επιδόρπιο τα παραδοσιακά μπισκότα και κρουασάν.

4. Πορτογαλία

Νόμισμα: Ευρώ (€)

Δεν ξέρουμε για εσένα αλλά εμείς μόλις ακούμε για αυτή την χώρα συνειρμικά μεταφερόμαστε σε ένα χρωματιστό, γραφικό μέρος που το ηλιοβασίλεμα τα κάνει όλα να φαίνονται τόσο μαγικά και ονειρεμένα. Από το ταξίδι σου στην Πορτογαλία δεν πρέπει να λείπει η επίσκεψή σου στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου στη Λισαβόνα, που βρίσκεται στην κορυφή της Αλφάμα που είναι η παλιότερη γειτονία της Λισαβόνας. Ένα μεγάλο μέρος του κάστρου με το πέρασμα του χρόνου αλλά και λόγω των σεισμών κατέρρευσε, αλλά ακόμα περιλαμβάνει τα τείχη και 18 πύργους. Μπορείς να ανέβεις στους πύργους για να απολαύσεις της μαγική θέα της πόλης.

Επόμενο αξιοθέατο και μάλιστα πολύ σημαντικό, είναι το Μνημείο των Ανακαλύψεων του οποίου η ανέγερση έγινε το 1960. Το μνημείο έχει ύψος 52 μέτρα και είναι σχεδιασμένο σε σχήμα καραβέλας -ένα είδος πλοίου. Στις δύο πλευρές υπάρχουν 33 πέτρινα αγάλματα Πορτογάλων εξερευνητών, χαρτογράφων, καλλιτεχνών, επιστημόνων και ιεραποστόλων, που συνδέονται με την Εποχή των Ανακαλύψεων.

Θέλεις να κάνεις ένα ταξίδι στο χρόνο; Αν θες μπορείς, αρκεί να μην παραλείψεις να επισκεφθείς τον Ανελκυστήρα της Σάντα Γιούστα στο κέντρο της Λισαβόνας. Το συγκεκριμένο ασανσέρ είναι το παλαιότερο, το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον μηχανικό Raul de Mesnier Ponsard, μαθητή του Άιφελ. Σήμερα, μπορεί να μεταφέρει έως και 25 επιβάτες για να θαυμάσουν την ομορφιά της πόλης από ψηλά και αποτελεί από μόνο του ένα δημιούργημα που αρκεί να του ρίξεις ένα βλέμμα για να μεταφερθείς στο παρελθόν!

Γαστρονομικές προτάσεις

Στην Πορτογαλία εκτός από το μάτι, θα σου ανοίξει και η όρεξη. Αξίζει να δοκιμάσεις caldo verde -παραδοσιακή κρεμμυδόσουπα, feijorada -η πορτογαλική φασολάδα, ψαρικά και γαρίδες, cozido a portuguesa -χοιρινό κατσαρόλας με λάχανο και για επιδόρπιο οπωσδήποτε την πορτογαλική μπουγάτσα pastel de nata.

5. Ελλάδα

Και επειδή μπορεί να μην είναι εύκολο να πας στο εξωτερικό ή να σου φαίνεται περίπλοκο στο πλαίσιο της κατάστασης που ζούμε, εννοείται ότι υπάρχουν υπέροχοι προορισμοί εντός συνόρων, που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα παραπάνω. Αντίθετα, η εμπειρία είναι εξίσου μοναδική αφού απολαμβάνεις τοπικά καλούδια και πανέμορφη θέα, μουσεία πολιτισμού, εκλεκτές γεύσεις και ηλιοβασιλέματα που σε μαγεύουν και σε κάνουν να ξεχνάς μέχρι και το όνομά σου.

Ήπειρος

Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία. Περιοχές με ιστορία και εκθαμβωτική φυσική ομορφιά. Μια βόλτα στον ποταμό Αχέροντα για να περπατήσεις κάτω από υπεραιωνοβια πλατάνια και να διασχίσεις τις γραφικές γεφυρούλες, μια επίσκεψη στο μουσείο του Αλή Πασά και στο Κάστρο των Ιωαννίνων και μια εξόρμηση στο μαγευτικό Φαράγγι του Βίκου είναι μόνο μερικά από τα πολλά που μπορείς να κάνεις στην αγαπημένη μας Ήπειρο!

Γαστρονομικές Προτάσεις

Παραδοσιακό χειροποίητο τσίπουρο, κοντοσούβλι, προβατίνα και γενικότερα κρέας ντόπιας παραγωγής, σπιτικός τραχανάς και χυλοπίτες, γομύδια (τηγανιτά χορταρικά), θαλασσινοί μεζέδες και πίτες με σπιτικό χωριάτικο και φουλ κριτσανιστό φύλλο!

Κάρπαθος

Κάποιοι την ονομάζουν άγριο παράδεισο και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί! Μεταξύ άλλων, αξίζει να επισκεφθείς το Φοινίκι όπου θα δεις το μνημείο με το μπρούτζινο καράβι, αφιερωμένο στους ήρωες της Αντίστασης κατά των Γερμανών, το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Πηγάδια και αν θέλεις λίγη θέα το χωριό Όθος. Πρόκειται για το ψηλότερο χωριό της Καρπάθου με 510μ. υψόμετρο!

Γαστρονομικές Προτάσεις

Μακαρούνες (χειροποίητα φρέσκα ζυμαρικά που βράζονται, καίγονται με βούτυρο και σερβίρονται με καβουρντισμένο κρεμμύδι), πικάντικες κρεμμυδοκούλουρες, αντέριζια (μεζές που θυμίζει λίγο λουκάνικο) είναι μερικά από αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις!

Χανιά

Αγαπημένη πόλη. Ερωτεύσιμη! Φυσικό τοπίο, πολιτισμός και λαχταριστές παραδοσιακές γεύσεις. Το Παλιό Ενετικό Λιμάνι με τα πλακόστρωτά του είναι ότι πρέπει για έναν όμορφο περίπατο με καφεδάκι στο χέρι. Μπορείς επίσης να επισκεφθείς το Πολεμικό Καταφύγιο Πλατανιά και το 9D cinema -είναι το πρώτο στο είδος του παγκοσμίως- που είναι αφιερωμένο στο μινωικό πολιτισμό.

Γαστρονομικές Προτάσεις

Καλιτσούνια με φρεσκοκομμένα χόρτα και μυρωδικά, σφακιανές πίτες, γραβιέρα, κρητικός Ντάκος, χωριάτικα λουκάνικα, χοχλιούς μαγειρεμένους σε διάφορες συνταγές, απάκι και σύγκλινο, χανιώτικο μπουρέκι και φυσικά για επιδόρπιο φρέσκα και λαχταριστά ξεροτήγανα. Φυσικά όλα αυτά θα τα συνοδέψεις με παραδοσιακό κρασί και μοσχομυριστή ρακή!

Πάμε για εισιτήρια δώρο για το επόμενο ταξίδι σου

Δημιουργικό της Hellas Direct για τον διαγωνισμό με την Aegean

Εδώ και αν είναι εύκολα τα πράγματα: απλά παίρνεις μέρος στον διαγωνισμό Hellas Direct & AEGEAN - παίρνοντας προσφορά ασφάλειας αυτοκινήτου ή σπιτιού μέχρι 18/02 - και μπαίνεις στην κλήρωση! Οι 2 πρώτοι θα κερδίσουν από 2 εισιτήρια μετ' επιστροφής για όλους τους προορισμούς που επισκέπτεται η AEGEAN, για να φύγουν σε μαγικούς προορισμούς -όπως τους παραπάνω- και να δημιουργήσουν νέες αναμνήσεις. Για τους υπόλοιπους 3 τα πράγματα είναι εξίσου μαγικά, μια και κερδίζουν 20.000 μίλια στον Μiles+Βonus λογαριασμό τους για να τα αξιοποιήσουν όπως θέλουν. Έφυγες!

Bonus COVID-19 info: Όσα θα χρειαστεί να οργανώσεις πριν το ταξίδι

Α μισό γιατί θα χρειαστεί και κάποια προετοιμασία. Λόγω των μέτρων για την προστασία από τον COVID-19 η κάθε χώρα χρειάζεται κάποια έγγραφα από εσένα, για να εξασφαλίσει την υγεία των πολιτών της. Συγκεκριμένα, αυτά που θα σου χρειαστούν μιας και οι χώρες παραπάνω είναι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα πρέπει να έχεις εμβολιαστεί πλήρως
  • Αν δεν έχεις εμβολιαστεί αλλά έχεις νοσήσει από COVID-19, θα χρειαστείς πιστοποιητικό νόσησης και ανάκαμψης από COVID-19. Το έγγραφο αυτό ξεκινάει να είναι σε ισχύ για 180 ημέρες από το πρώτο θετικό δείγμα.
  • Επιπλέον, πριν την αναχώρησή σου θα χρειαστεί να προχωρήσεις σε μοριακό τεστ/ PCR (ισχύει 48 ώρες) ή rapid test (ισχύει 24 ώρες), καθώς θα σου ζητηθεί με την είσοδό σου στη χώρα.

Για να κατεβάσεις τα αποδεικτικά μπορείς να επισκεφθείς την ιστοσελίδα gov.gr.

Στην περίπτωση που δεν ανήκεις σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες η διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσεις αλλάζει. Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Ε.Ε:

Οι ταξιδιώτες που δεν διαθέτουν αποδείξεις εμβολιασμού ή νόσησης πρέπει:

  • Να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε μοριακό τεστ/ PCR (ισχύει 48 ώρες) ή rapid test (ισχύει 24 ώρες) πριν από την αναχώρηση
  • Αυτοαπομόνωση για 5 ημέρες, στη διεύθυνση που αναγράφεται στο έντυπο εντοπισμού επιβατών
  • Μοριακό/PCR ή rapid test στο τέλος της περιόδου αυτοαπομόνωσης.

Αν θέλεις να ενημερωθείς ακόμη περισσότερο μπορείς να δεις περισσότερα και εδώ.

Ένα είναι σίγουρο, με τα ταξίδια ξεφεύγεις από την ρουτίνα συναντώντας νέες εικόνες και βιώματα. Γεμίζεις μπαταρίες, βρε παιδάκι μου, είναι στάνταρ αυτό. Μπορεί σε κάποια από αυτά να έχει ποδαρόδρομο και σωματική κούραση, αλλά ψυχικά φορτίζεις! Και ξέρεις πόσο σημαντικό είναι αυτό; Για αυτό μη χάνεις χρόνο, μπες τώρα να πάρεις προσφορά για το σπιτάκι ή το αυτοκίνητο.

Άντε. Καλή επιτυχία!💙

Δες κι αυτά