Πώς αποζημιώνεσαι αν βρεις το αυτοκίνητό σου καμένο;

Προσοχή στα ψιλά γράμματα! Δεν αρκεί να δεις την κάλυψη Πυρκαγιά στο συμβόλαιό σου.

Πώς αποζημιώνεσαι αν βρεις το αυτοκίνητό σου καμένο;

Το αυτοκίνητό σου είναι μάλλον το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτεις. Αν μπορούσες θα το είχες πάντα σε πάρκινγκ, για να αποφύγεις οποιονδήποτε κίνδυνο: κλοπή, σπασμένο καθρέφτη, τρακάρισμα. Το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόσουν βέβαια είναι ότι θα το βρεις καμένο, από εμπρηστική επίθεση - μία από τις περίπου 50 επιθέσεις που έγιναν σποραδικά σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής μέσα σε λίγες εβδομάδες. «Στοχευμένη επίθεση;», «Αντίποινα;», «Πολιτική;». Δε σε ενδιαφέρει. Θα αποζημιωθείς; Αυτό σε ενδιαφέρει.

Σε καλύπτει η ασφαλιστική σου για εμπρησμό αυτοκινήτου;

Ναι, αν έχεις την κάλυψη Πυρκαγιάς. Είναι προαιρετική κάλυψη καθώς επηρεάζει το ασφάλιστρο που πληρώνεις. Αν έχεις την κάλυψη, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κάνεις τη δήλωση στην ασφαλιστική σου και να δηλώσεις το συμβάν στην Αστυνομία. Η ασφαλιστική σου θα σε αποζημιώσει με βάση την αξία του αυτοκινήτου σου τη στιγμή της αποζημίωσης.

Τόσο απλό είναι; Όχι, δυστυχώς, με την ασφάλεια του αυτοκινήτου δεν είναι πάντα τόσο απλά και ξεκάθαρα τα πράγματα. Καλά το σκέφτηκες. Τα γνωστά ψιλά γράμματα.

Τι ακριβώς είναι η κάλυψη Πυρκαγιάς;

Θεωρητικά η κάλυψη πυρκαγιάς σε καλύπτει για οποιαδήποτε υλική ζημιά προκαλέσει στο αυτοκίνητό σου πυρκαγιά - είτε είναι κεραυνός είτε είναι μολότοφ. Αλλά κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες βάζουν αστερίσκους και περιορισμούς και σε καλύπτουν για συγκεκριμένες αιτίες πυρκαγιάς, όπως βραχυκύκλωμα ή αυτανάφλεξη. Διαχωρίζουν την πυρκαγιά από εμπρηστική επίθεση και την παρέχουν ως διαφορετική προαιρετική κάλυψη με επιπρόσθετο κόστος στο ασφάλιστρο ή δεν την παρέχουν καθόλου.

Με άλλα λόγια, το ότι εσύ βλέπεις την κάλυψη Πυρκαγιάς στο συμβόλαιο ασφάλειας αυτοκινήτου σου, δε σημαίνει απαραίτητα ότι καλύπτεσαι για κάθε είδους πυρκαγιάς. Οι όροι θα σου δείξουν τι ακριβώς καλύπτει η ασφάλειά σου.

Οκ, κι αν δεν έχεις την κάλυψη Πυρκαγιάς; Υπάρχει κάποια άλλη κάλυψη που θα σε σώσει;

Τρομοκρατικές Ενέργειες: Πότε ισχύει η κάλυψη;

Η κάλυψη αυτή αφορά ζημιές που θα προκληθούν στο αυτοκίνητό σου από πυρκαγιά λόγω τρομοκρατικής πράξης. Για να ενεργοποιηθεί αυτή η κάλυψη πρέπει να έχει γίνει ανάληψη ευθύνης από μία οργάνωση και ύστερα να έχει χαρακτηρίσει το επεισόδιο η Αστυνομία ως τρομοκρατική ενέργεια. Επομένως, για ένα αντίστοιχο επεισόδιο εμπρηστικής επίθεσης, μπορείς να αποζημιωθείς μέσω της κάλυψης Τρομοκρατικές Ενέργειες μόνο εφόσον χαρακτηριστεί επίσημα ως τρομοκρατική επίθεση.

Κακόβουλες Ενέργειες: με καλύπτει για εμπρηστική επίθεση;

Η κάλυψη Κακόβουλες Ενέργειες δεν ανήκει στην κατηγορία Πυρκαγιάς. Αφορά μεμονωμένη επίθεση στο αυτοκίνητό σου από τρίτο - δε θα καλυφθείς αν προκαλέσει ζημιά στο αυτοκίνητό σου ο συγγενής σου δηλαδή. Οπότε για να ενεργοποιηθεί, θα πρέπει να φανεί με κάποιον τρόπο ότι έγινε στοχοποιημένη επίθεση στο αυτοκίνητό σου, με πρόθεση. Αυτό σημαίνει ότι σε επεισόδια μαζικών εμπρηστικών επιθέσεων, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη κάλυψη.

Αστική Ευθύνη προς Τρίτους από Πυρκαγιά: Τι καλύπτει;

Η Αστική Ευθύνη προς Τρίτους από Πυρκαγιά καλύπτει τις ζημιές που θα προκαλέσει το αυτοκίνητό σου σε τρίτους, λόγω πυρκαγιάς και για να ενεργοποιηθεί, προϋποθέτει ότι θα έχεις και την κάλυψη Πυρκαγιάς. Τι σημαίνει αυτό; Αν καίγεται το αυτοκίνητό σου και μεταδοθεί η πυρκαγιά σε άλλο όχημα ή άλλη περιουσία, τότε η ασφαλιστική σου θα αναλάβει να καλύψει τις ζημιές που θα προκληθούν στον τρίτο.

6 στους 10 έχουν κάλυψη Πυρκαγιάς

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών, 6 στους 10 οδηγούς έχει ασφάλεια πυρκαγιάς - χωρίς αυτό να σημαίνει όσοι δέχθηκαν εμπρηστική επίθεση τις περασμένες εβδομάδες ανήκουν σε αυτό το 60%. Πολύ λιγότεροι, περίπου 3 στους 10 έχουν την κάλυψη Τρομοκρατικές Ενέργειες, την κάλυψη που θα τους σώσει αν δεν έχουν κάλυψη Πυρκαγιάς, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει ανάληψη ευθύνης.

Δεν είναι παράλογο. Οι προαιρετικές καλύψεις κοστίζουν επιπλέον. Εννοείται ότι θα ήθελες να έχεις όσες περισσότερες καλύψεις μπορεί να χρειαστείς. Αλλά πρέπει να διαλέξεις και με βάση τον προϋπολογισμό σου, όχι μόνο με βάση τις ανάγκες σου, σωστά;

Πόσο κοστίζουν οι επιπλέον καλύψεις;

Στις περισσότερες ασφαλιστικές, το κόστος για κάθε επιπρόσθετη κάλυψη (Πυρκαγιά, Τρομοκρατικές Ενέργειες κ.λπ.) μπορεί να φτάσει τα €20 τον χρόνο - ένα ποσό το οποίο εννοείται ότι αξίζει να δώσεις για να έχεις τις συγκεκριμένες καλύψεις.

Στην Hellas Direct, το κάνουμε λίγο πιο εύκολο. Διαλέγεις συνδυασμούς καλύψεων, σε πιο οικονομική τιμή. Με το Additional Covers, έχεις κάλυψη για πυρκαγιά, για όλες τις εξωτερικές αιτίες: φωτιά, κεραυνό, έκρηξη, τρομοκρατική επίθεση, αναταραχές. Και το αναφέρουμε απλά και ξεκάθαρα, για να γνωρίζεις πως για ό,τι και να συμβεί, δε θα χρειαστεί να ανατρέξεις σε ψιλά γράμματα. Έχεις κάλυψη.

Δες κι αυτά