Ποια αυτοκίνητα παρκάρουν χωρίς πληρωμή στις ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης

Δωρεάν parking κάθε μέρα, όλη μέρα; Κι όμως υπάρχει! Ποια αυτοκίνητα δεν θα πληρώνουν για στάθμευση;

Ποια αυτοκίνητα παρκάρουν χωρίς πληρωμή στις ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης

Ηλεκτροκίνηση, ηλεκτρικό αυτοκίνητο και γενικότερα ηλεκτρισμός. Τελευταία, βλέπεις όλο και πιο συχνά τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα που έχουν αρχίσει να εισέρχονται δυναμικά στους δρόμους μας. Σίγουρα τώρα πια αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για εσένα, τόσο καιρό το συζητάμε! Βεβαίως, για να ενημερωθείς για όλα αυτά βάλαμε και εμείς το λιθαράκι μας. Δεν μπορείς να πεις, ολόκληρο οδηγό ηλεκτροκίνησης σου φτιάξαμε. Και τα έχει όλα μέσα, έτσι;! Πάμε να δούμε όμως, αυτά που ψιθυρίζονται τελευταία για τα plug in υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να έχουν οριστικοποιηθεί.

Ποια οχήματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης και από πότε ισχύει αυτό;

φορτιστής στην υποδοχή φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Ξέρεις πώς πάνε αυτά. Πρωί πρωί με όρεξη και ενέργεια ξεκινάς τη μέρα σου. Μέχρι να έρθει η ώρα να βρεις parking για το αυτοκίνητο, όπου εκεί ξεκινάει και αλλάζει σε μερικά δευτερόλεπτα όλο αυτό το ευχάριστο κλίμα. Και κάπου εδώ, αν έχεις plug in υβριδικό ή αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η τύχη σου χαμογέλασε επιτέλους γιατί θα γλιτώσεις από αυτόν τον εφιάλτη! Και αυτό χάρη στις ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης, στις οποίες θα μπορούν οι κάτοχοι αυτής της κατηγορίας οχημάτων να παρκάρουν το όχημά τους και μάλιστα δωρεάν. Ναι, δωρεάν, καλά διαβάζεις.

Το μέτρο αυτό ξεκίνησε να εφαρμόζεται στις αρχές του 2021, με απώτερο σκοπό να προωθηθεί ακόμη περισσότερο η αγορά ηλεκτρικού/ υβριδικού αυτοκινήτου, και θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022. Επίσης, εκτός από τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, από αυτή την ενέργεια κερδίζουν και τα ηλεκτρικά υβριδικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης με εκπομπές ρύπων Co2 έως και τα 50 γρ./χλμ.

Τι χρειάζεται να έχεις για να μπορείς να παρκάρεις στις ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης;

αρχική σελίδα του Υπουργείου Μεταφορών, με πληροφορίες σχετικά με την έκδοση του σήματος

Πίσω από όλη αυτή τη νέα και πολύ κουλ φάση, κρύβεται μία διαδικασία την οποία ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά, προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης. Είναι σημαντικό να εκτυπώσεις το ειδικό σήμα και να το τοποθετήσεις στο παρμπρίζ. Και τώρα θα μας πεις, πώς το εκτυπώνω ρε μεγάλε; Ο ευκολότερος και ο πιο άμεσος τρόπος, είναι να μπεις στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου και να συνδεθείς. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, απαραίτητο είναι να γνωρίζεις:

  • τους κωδικούς πρόσβασης στο TaxisNet
  • τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος
  • το ΑΦΜ του κατόχου του

Τι κάνεις αφού ολοκληρώσεις τη διαδικασία εκτύπωσης του ειδικού σήματος;

Αφού ολοκληρώσεις τα βήματα επιτυχώς και εκτυπώσεις το ειδικό σήμα, το τοποθετείς στο παρμπρίζ σου. Πρόσεξε όμως, δεν μπορείς να παρκάρεις όπου σου καπνίσει. Από όλη αυτή την όμορφη φασούλα, εξαιρούνται οι θέσεις που έχουν οριστεί για μόνιμους κατοίκους. Οπότε το νου σου!

Και τώρα θα σκέφτηκες ότι υπάρχουν και έξυπνοι που μπορεί να βάλουν στο παρμπρίζ τους ψεύτικο σήμα. Μην ανησυχείς, γιατί και για αυτό έχει προνοήσει το σύστημα. Σε περίπτωση που βρεθεί από τη Δημοτική Αστυνομία ότι το σήμα είναι ψεύτικο, προχωράει σε κλήση παράνομου παρκαρίσματος και μπορεί να υπάρξει χρηματική ποινή, ακόμη και με φυλάκιση, με βάση το Άρθρο 216 του Ποινικού Κώδικα.

Σε περίπτωση ελέγχου της εγκυρότητας χρειάζεσαι ένα από τα παρακάτω:

  • τον σύνδεσμο επιβεβαίωσης της προσωρινής άδειας
  • τον κωδικό επιβεβαίωσης
  • το QR code

Δεν χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να καταλάβει κανείς ότι η ηλεκτροκίνηση προωθείται με κάθε δυνατό τρόπο. Όπως θα θυμάσαι -ή και όχι- η Ελλάδα, αλλά και γενικότερα η Ευρώπη, δίνουν κίνητρα προκειμένου να αγοράσει κανείς ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Από επιδοτήσεις και μειωμένα τέλη κυκλοφορίας, μέχρι το παραπάνω νέο που σου αναλύσαμε. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να είναι ακριβά (προς το παρόν), αλλά μέρα με τη μέρα τα κίνητρα που παρέχει το κάθε κράτος στον εκάστοτε ενδιαφερόμενο είναι τέτοια, που τελικά κατορθώνει να τον μεταπείσει.

Δες κι αυτά