Τέλη Κυκλοφορίας 2022: Πόσο, πώς και τι χρειάζεται να ξέρεις

Μείωση δεν φαίνεται να υπάρχει, όμως και φέτος δόθηκε προσοχή ώστε η διαδικασία να είναι ένα τσικ πιο απλή! Μάθε περισσότερα.

Ασπρόμαυρη εικόνα, δρόμος με κίνηση από ψηλά

Το ήξερες ότι θα έρθει και φέτος αυτή η πολυπόθητη στιγμή. Ανοίγει η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας 2022. Το είχες στη γαλαρία του μυαλού σου, αλλά ήρθε η ώρα να του αλλάξεις θέση και να το φέρεις πιο μπροστά. Μην ανησυχείς καθόλου για το αν θα ταλαιπωρηθείς -εξαιρουμένης της οικονομικής ταλαιπωρίας- γιατί όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος η τύχη σου δούλεψε και θα μπορέσεις να πληρώσεις με σχετική ευκολία. Πάμε να σου τα εξηγήσουμε πιο αναλυτικά όμως, για οργανωθείς και εσύ καλύτερα!

Πώς μπορώ να πληρώσω τα τέλη;

Ως προς το κεφάλαιο τρόποι πληρωμής, τα πράγματα θα είναι ίδια όπως και πέρυσι, με κάποιες μικροαλλαγές που μόνο καλό μπορούν να σου κάνουν. Η πληρωμή θα μπορεί να γίνει τόσο με μετρητά, όσο και ηλεκτρονικά μέσω του web banking σου. Όπως θα έχεις καταλάβει, λόγω των συνθηκών που επικρατούν, ενθαρρύνεται η online διαδικασία.

Πληρωμή τελών με QR Code

Μα τι είναι αυτό το κιού άρ κόουντ (QR code); Είναι λογικό να αναρωτιέσαι αν δεν ξέρεις. Είναι κάτι αντίστοιχο με το ίδιο πραγματάκι που σου σκανάρουν στο πιστοποιητικό εμβολιασμού σου/ βεβαίωση νόσησης/ rapid test προκειμένου να μπεις σε ένα κατάστημα ή να πας για ένα καφέ. Μόνο που με αυτό μπορείς να πληρώσεις σε χρόνο μηδέν και χωρίς περιττές μετακινήσεις.

Η διαδικασία θα είναι απλή. Σκανάροντας τον κωδικό QR – που θα τον λάβεις μαζί με το ειδοποιητήριο της πληρωμής- θα μπορείς να πληρώσεις άμεσα το ποσό που σου αναλογεί για τα τέλη κυκλοφορίας 2022, απευθείας από το web banking σου μέσω του smartphone σου.

έντυπο πληρωμής τελών κυκλοφορίας 2021

Άλλωστε στα είχαμε πει και πέρυσι, οπότε αν θέλεις μπορείς να τσεκάρεις περισσότερα για τη διαδικασία και εδώ.

Πληρωμή με μετρητά

Και αν δεν μπορεί κάποιος να πληρώσει με τον τρόπο αυτό τι γίνεται; Να πανικοβληθούμε; Όχι φυσικά! Ο παραπάνω τρόπος ισχύει για όσους είναι εξοικειωμένοι με αυτή τη διαδικασία και τους φαίνεται παιχνιδάκι. Η εναλλακτική που υπάρχει όμως είναι εξίσου απλή και για εκείνους που δεν το έχουν και πολύ με την τεχνολογία.

Θα είναι και πάλι μέσω web banking, μέσω κωδικού RF -αν είσαι ασφαλισμένος στην Hellas Direct θα ξέρεις τη διαδικασία βεβαίως βεβαίως- για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία. Αν δε εξυπηρετεί κάτι από τα παραπάνω όμως, η πληρωμή θα μπορεί να ολοκληρωθεί και στην τράπεζα, το ταχυδρομείο ή ακόμη και σε καταστήματα ΟΠΑΠ -για αυτούς που βολεύονται με αυτό τον τρόπο.

Ποια είναι η προθεσμία πληρωμής;

Η προθεσμία που έχει ο ιδιοκτήτης για να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας είναι η 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που τα τελευταία χρόνια δόθηκαν παρατάσεις. Αυτό όμως δεν στο λέμε για να επαναπαυθείς! Προσοχή, γιατί αν ξεχαστείς -ή κάνεις κάποιο λάθος και η πληρωμή σου δεν είναι έγκυρη- θα υπάρξει πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα σου.

Πιο συγκεκριμένα, το ύψος του προστίμου μπορεί να είναι:

  • ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ
  • ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Τέλος, αν ο ιδιοκτήτης οχήματος δεν μπορεί να εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας, έχει τη δυνατότητα να το θέσει σε ακινησία, διαδικασία που μπορεί να γίνει και online μέσω της πλατφόρμας myCar.

Τέλη κυκλοφορίας 2022

Όσον αφορά το μαρουλάκι τώρα -ξέρεις, το μπιμπικίνι- περσινά ξινά σταφύλια θα σου απαντήσουμε κι εμείς. Γιατί τα πράγματα ως προς το ποσό πληρωμής, φαίνεται ότι θα είναι ίδια με πέρυσι -και πρόπερσι- καθώς ο υπολογισμός των τελών φέτος, γίνεται με τον ίδιο τρόπο. Δεν θυμάσαι; Κανένα πρόβλημα, τσέκαρε παρακάτω για να φρεσκάρεις λίγο τη μνήμη σου.

Για οχήματα με ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης έως το 2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό.

στοιχισμένα αμάξια εν αναμονή στην κίνηση

Για οχήματα με ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης μετά το 2010, τα τέλη υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο).

Το ποσό θα το δεις έτσι κι αλλιώς όταν πληκτρολογήσεις τα στοιχεία σου στο site της ΑΑΔΕ. Ωστόσο, για να στο κάνουμε και εμείς μια σταλίτσα πιο εύκολο αλλά και για να θυμηθείς πώς ήταν τα πράγματα πέρυσι, μπορείς να τσεκάρεις και παρακάτω:

πίνακας με αριθμούς για τα τέλη
πίνακας με αριθμούς για τα τέλη
πίνακας με αριθμούς για τα τέλη
πίνακας με αριθμούς για τα τέλη

Έχεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Μήπως το όχημά σου ταξινομήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021 και εκπέμπει έως και 122 γραμμάρια CO2/χλμ.; Έξυπνη κίνηση, καθώς η τύχη είναι με το μέρος σου! Γιατί σύμφωνα με τα τελευταία νέα, στο πλαίσιο αύξησης οχημάτων με φιλικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, τα συγκεκριμένα οχήματα δεν πληρώνουν πλέον τέλη κυκλοφορίας, ταξινόμηση και φόρο πολυτελείας.

Πώς θα εκδώσω το ειδοποιητήριο πληρωμής τελών;

Και τώρα θα αναρωτιέσαι, πώς θα λάβεις το ειδοποιητήριο σου για να τελειώνεις επιτέλους και να ησυχάσει το κεφάλι σου. Προκειμένου να γίνει η διαδικασία με μεγαλύτερη ευκολία, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxisnet και να επιλέξουν την ενότητα «Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων». Από εκεί και πέρα, επιλέγουν έναν από τους τρόπους πληρωμής που τους εξυπηρετεί και ολοκληρώνουν αντίστοιχα την εξόφληση των τελών.

Ωστόσο, αν κάποιος δεν θέλει να μπει στη διαδικασία αυτή, μπορεί μέσω της σελίδας της ΑΑΔΕ -είτε με είτε χωρίς τους κωδικούς Taxisnet- να προχωρήσει κανονικά.

Εν ολίγοις, τα πράγματα είναι απλά και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις απλούστερα:

αρχική σελίδα ιστοσελίδας ΑΑΔΕ

1. Αν έχεις κωδικούς στο myTAXISNET μπαίνεις στο site της ΑΑΔΕ και επιλέγεις:

  • Πολίτες - οχήματα - τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet ή
  • Επιχειρήσεις - φορολογικές υπηρεσίες - οχήματα - τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet

2. Αν δεν έχεις κωδικούς στο myTAXISNET μπαίνεις στο site της ΑΑΔΕ και επιλέγεις:

  • Πολίτες - οχήματα - τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet
  • Επιχειρήσεις - φορολογικές υπηρεσίες - οχήματα - τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet

Δες κι αυτά