Πλοίο πέφτει σε κακοκαιρία και παραδίδει αυτοκίνητα-ιγκλού σε λιμάνι της Ρωσίας

Πιάσε ένα SUV με πάγο!

Πλοίο πέφτει σε κακοκαιρία και παραδίδει αυτοκίνητα-ιγκλού σε λιμάνι της Ρωσίας

Πολλά μπορείς να σκεφτείς όταν η αντιπροσωπεία από την οποία αγόρασες το αυτοκίνητό σου σου λέει πως η παράδοση «έχει παγώσει», αλλά σίγουρα όχι αυτό.

Δηλαδή αυτοκίνητα παγωμένα, κυριολεκτικά, πάνω στο πλοίο που τα μεταφέρει από τη Νότια Κορέα στη Ρωσία. Όπως αυτά που αντίκρισαν οι άνθρωποι στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ, όταν κατέπλευσε το πλοίο με την –τουλάχιστον ειρωνική- ονομασία «Sun Rio».

Φορτίο με αυτοκίνητα καλυμμένα με πάγο πάνω σε πλοίο

Το φορτίο με τα παγωμένα αυτοκίνητα

Αν περιμένεις να παραλάβεις το αυτοκίνητο που έχεις παραγγείλει, είναι πιθανό να καθυστερήσει λόγω της μεγάλης έλλειψης στους ημιαγωγούς, που έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Αν το αυτοκίνητό σου έχει ξεπεράσει αυτή τη δυσκολία, όπως τα - μεταχειρισμένα κατά κύριο λόγο- αυτοκίνητα πάνω στο πλοίο Sun Rio, και πάλι θα πρέπει να κάνεις υπομονή. Φύση είναι αυτή, στέλνει άγρια καιρικά φαινόμενα στον Ειρηνικό Ωκεανό, το φορτίο παγώνει. Απλό. Και ο πάγος καλύπτει το αυτοκίνητό που περιμένεις. Με στρώμα 15 εκατοστών. Άουτς.

Φορτίο με αυτοκίνητα καλυμμένα με πάγο πάνω σε πλοίο

Ο ψύχραιμος καπετάνιος

«Είναι Δεκέμβριος, η θάλασσα είναι ταραγμένη και οι άνεμοι ισχυροί. Το πλοίο σκάει στο κύμα και γεμίζει νερό, από το πολύ κρύο δημιουργείται ένα στρώμα πάγου. Δεν είναι κάτι φοβερό» λέει ψύχραιμος ο καπετάνιος του πλοίου στο ρωσικό VL.

«Απλώς φέτος οι άνεμοι ήταν θυελλώδεις, χειρότεροι από το συνηθισμένο. Οι ναυτικοί πάντως είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις συνθήκες, υπήρχαν και στο παρελθόν».

Φορτίο με αυτοκίνητα καλυμμένα με πάγο πάνω σε πλοίο

Για να σπάσει ο πάγος

Το φορτίο του Sun Rio, που μεταφέρει φορτίο μεταξύ τριών λιμανιών σε Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Ρωσία, περιλάμβανε μόνο ιαπωνικά μοντέλα, μεταχειρισμένα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μεταξύ κάποιων που ξεχώριζαν κάτω από το στρώμα πάγου ήταν Honda, Nissan και Toyota. Κάποια και ηλεκτρικά.

Το πλοίο έκανε το ταξίδι στον Ειρηνικό Ωκεανό, παρά τις προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα, για να προλάβει την αύξηση στο κόστος εκτελωνισμού, που ισχύει από το 2022.

Και είναι, λέει, συνηθισμένο να παραλαμβάνονται οχήματα σε τέτοια κατάσταση στη διάρκεια του χειμώνα! Τι κάνουν τότε; Αναλαμβάνουν δράση οι ναυτικοί, που σπάνε τον πάγο για να μπορέσουν να ξεφορτώσουν τα αυτοκίνητα. Και δεν εννοούμε διακριτικές ενέργειες για να μην υπάρχει αμηχανία, εννοούμε χημικές ουσίες που λιώνουν τον πάγο, νερό με πίεση, χτυπήματα με λοστό.

Φορτίο με αυτοκίνητα καλυμμένα με πάγο πάνω σε πλοίο

Τελικός απολογισμός

Και θα πεις τώρα, καλά, και τα αυτοκίνητα τι απέγιναν; Εδώ μια γρατζουνιά κάνεις και τρέχεις να τη φτιάξεις, ακούγοντας για λοστούς και χημικά το αυτοκίνητό σου μάλλον θα βάλει μπροστά μόνο του και θα τρέξει να γλιτώσει.

Η απάντηση είναι πως ναι, προφανώς είναι πιθανό κάποια αυτοκίνητα να υποστούν ζημιά στη διαδικασία. Κάποια έχουν ήδη ζημιές λόγω του πάγου: ραγισμένα ή σπασμένα τζάμια, με αποτέλεσμα και μουσκεμένο εσωτερικό. Θαλασσινό νερό στην καμπίνα. Προβλήματα σε ηλεκτρικά μέρη. Μοιάζουν με ιγκλού.

Οπότε, εύγε, το πλοίο πρόλαβε τις αυξήσεις στον εκτελωνισμό. Αλλά αν θα εκτελωνιστούν αυτοκίνητα ή μεμονωμένα ανταλλακτικά μένει να φανεί.

Δες κι αυτά