Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Ιστορίες που κάνουν τη διαφορά!

Success stories από όλον τον κόσμο, που δείχνουν πώς κάποιοι άνθρωποι αλλάζουν τις ζωές των ατόμων με αναπηρία!

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Ιστορίες που κάνουν τη διαφορά!

Αν δεν ήταν 2020, και ζούσαμε σε έναν ιδανικό κόσμο, η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία θα έπρεπε να γιορτάζεται σε ένα Πάρκο σαν το Morgan's Inspiration Island. Έχει πισίνες, νεροτσουλήθρες, φουσκωτά ποταμόπλοια, καρουσέλ, συγκρουόμενα, τα πάντα, και όλα είναι ειδικά διαμορφωμένα για να μπορούν να συμμετέχουν και άτομα με αναπηρία.

Αλλά είναι το 2020 και αυτό το πάρκο βρίσκεται στο San Antonio στο Texas. Το μοναδικό Πάρκο Νερού που μπορεί να φιλοξενήσει άτομα με κινητικές ή νοητικές δυσκολίες, στον κόσμο.

Είμαστε πολύ μακριά από το να θεωρείται δεδομένο ότι ένα κέντρο αναψυχής μπορεί να φιλοξενήσει παιδιά ή μεγάλους που κινούνται με αμαξίδιο ή που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους αναπηρίας. Αλλά κάνουμε βήματάκια! Ακόμη και τη χρονιά που πέρασε, όσο δύσκολη κι αν ήταν, έγιναν πράγματα που δίνουν ελπίδα ότι ίσως, κάποια μέρα, τα άτομα με αναπηρία - μιλάμε για περίπου 1 εκατ. μόνο στην Ελλάδα - αποκτήσουν, πραγματικά, ίσα δικαιώματα, στην αξιοπρέπεια, στην ασφαλή μετακίνηση, στη διαβίωση και φυσικά στη διασκέδαση.

Γυαλιά με AI τεχνολογία για να ακούσεις αυτό που δεν μπορείς να δεις

Όπως το διαβάζεις. Τα γυαλιά Envision Glasses που δημιούργησε και λάνσαρε τον περασμένο Αύγουστο η ολλανδική startup εταιρία, Envision, ουσιαστικά σου μεταφέρουν, προφορικά, ό,τι συναντάς στο οπτικό σου πεδίο – και ό,τι μπορούν φυσικά να αναγνωρίσουν: πρόσωπα, εμπόδια, σήματα, κείμενα, χρώματα κ.ο.κ.

Φωτογραφία ατόμου που φοράει τα γυαλιά Envision Glasses

Στόχος είναι αυτά τα γυαλιά να δίνουν, με τη χρήση μαγνητοφωνημένων μηνυμάτων, όλη την πληροφορία που χρειάζεται και δεν μπορεί να δει ένα άτομο με προβλήματα όρασης, από μερική μέχρι ολική τύφλωση. Είναι ένα app - οδηγός, που λειτουργεί με την τεχνολογία οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων.

Άνθρωπος κρατά κινητό στα χέρια του

Για να δημιουργήσει το λογισμικό και την AI τεχνολογία με την οποία λειτουργούν τα γυαλιά, η εταιρία συνεργάστηκε με την Google– να και κάτι καλό που βγαίνει από όλα αυτά τα data που έχει συγκεντρώσει η μηχανή της Google!

Τα γυαλιά Envision μπορούν να διαβάσουν ένα κείμενο σε πάνω από 60 γλώσσες, αναγνωρίζουν ενημερωτικές ή προειδοποιητικές πινακίδες, θυμούνται ακόμη και πρόσωπα και ονόματα!

Ανθρώπινα χέρια κρατούν ένα κινητό

Ουσιαστικά με αυτά τα γυαλιά, ένα άτομο που αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια και να έχει μεγαλύτερη αυτονομία.

Δεν είναι ανεξαρτησία το να μπορείς να ανακαλύψεις μία καινούργια συνταγή, να προλάβεις το σωστό λεωφορείο χωρίς να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ή να αναγνωρίσεις έναν φίλο σου πριν σου μιλήσει εκείνος πρώτα;

Υπηρεσία delivery με μοτο – αναπηρικά αμαξίδια για εργαζόμενους ΑμεΑ

Ο Martin Londoño κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο από τα 18 του, μετά από τροχαίο ατύχημα που του προκάλεσε αναπηρία. Το συμβατικό αναπηρικό αμαξίδιο δεν του έδινε φυσικά την ελευθερία που θα ήθελε. Έκανε ό,τι μπορούσε με αυτά που είχε στα χέρια του, και το μετέτρεψε σε ηλεκτιρκό! Ουσιαστικά έφτιαξε ένα αμαξίδιο – μοτοσυκλέτα, που φτάνει τα 30 χλμ. την ώρα για να μπορεί να μετακινείται, πιο άνετα, στο Μεντεγίν της Κολομβίας.

Φωτογραφία ανθρώπου που οδηγά το ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο/μοτοσυκλέτα που έφτιαξε

Πώς θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα να ποκτήσουν κι άλλοι πρόσβαση σε ένα τόσο χρήσιμο αμαξίδιο; Έφτιαξε τη δική του επιχείρηση: μία υπηρεσία delivery με ηλεκτρικά αναπηρικά αμαξίδια και εργαζόμενους άτομα με αναπηρία!

Το bonus στην υπόθεση είναι ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρία M.A.T.T. (Κινητικότητα, Προσβασιμότητα, Χρόνος και Εργασία) μπορούν να αξιοποιούν το ίδιο μέσο και για προσωπικές μετακινήσεις τους. Και ύστερα από έναν χρόνο εργασίας, αποπληρώνοντας το ποσό μέσα από κρατήσεις από τους μισθούς τους, το μεταφορικό μέσο γίνεται δικό τους!

Εργαζόμενος πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο/όχημα

Ουσιαστικά το «μοτο – αμαξίδιο» που κάνει delivery αποτελείται από τρία κομμάτια: Ποδήλατο (μισό) – αναπηρικό αμαξίδιο – καρότσι ή καλάθι για τα προϊόντα. Επίσης, είναι eco-friendly, καθώς κινείται με μπαταρίες λιθίου. Και κοστίζει γύρω στα $1.500 – μία τιμή που δεν απέχει πολύ από το κόστος ενός συμβατικού αμαξιδίου στη χώρα του.

Ο Londono έφτιαξε 10 τέτοια μεταφορικά μέσα, και μέσα στο 2020 ξεκίνησε τη λειτουργία της η επιχείρηση, με 2 εργαζόμενους! Στόχος του είναι «να φτάσουμε όσο περισσότερα άτομα με αναπηρία μπορούμε, ώστε να επωφεληθούν από το προϊόν που έχουμε δημιουργήσει!».

Το πρώτο κοινόχρηστο ηλεκτρικό ποδήλατο για ΑμεΑ στην Ελλάδα

Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για ΑμεΑ - αρκετά διαφορετικό στη λογική και τη χρήση, εμφανίστηκε και στη Θεσσαλονίκη! Το σχεδίασε η ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την εταιρία Brainbox.

Είναι ένα ποδήλατο για δύο: ο ένας κάνει πεντάλ (ή και όχι, αφού μπορεί να κινηθεί και με μπαταρία) και ο άλλος απολαμβάνει τη βόλτα, άνετα, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια από το αμαξίδιό του. Ανάλογα με τον φορτιστή που έχει το ποδήλατο, μπορεί να προσφέρει αυτονομία μέχρι και 70-100 χλμ.

Πρόκειται για μια πρακτική αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό, που διευκολύνει τη συμμετοχή των ΑμεΑ, και όχι μόνο, σε μία συλλογική εμπειρία, την ποδηλατάδα στους δρόμους της πόλης. Και μάλιστα ήρθε την κατάλληλη στιγμή, όταν παραδόθηκε ο νέος ποδηλατόδρομος στη λεωφόρο Νίκης!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, θα καταγράφονται οι διαδρομές που πραγματοποιούνται με το νέο ποδήλατο και θα συλλέγονται απαραίτητα στοιχεία ώστε να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε μία πιο προσβάσιμη και βιώσιμη πόλη, καλύτερη για όλους στις μετακινήσεις.

Το ποδήλατο έχει περάσει στα χέρια του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραπληγικών, για να το χρησιμοποιεί οποιοδήποτε μέλος του συνδέσμου, χωρίς καμία επιβάρυνση! Κοινόχρηστο :)

Ράμπες για ΑμεΑ, επιτέλους, σε σχολεία της Ελλάδας!

Για να μπορέσει να παρακολουθήσει μαθήματα ένα παιδί με κινητική αναπηρία, ένα σχολείο, πρέπει να έχει δύο βασικά πράγματα, ως προς τις υποδομές του: ράμπες για αμαξίδιο σε εισόδους και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους υγιεινής, δηλαδή, τουαλέτες για ΑμεΑ.

Μέχρι σήμερα, 7.361 σχολεία σε όλη τη χώρα δεν έχουν ράμπες για αναπηρικό αμαξίδιο και 9.917 δεν έχουν κατάλληλους χώρους υγιεινής για ΑμεΑ.

Μην απελπίζεσαι, τα νέα είναι ευχάριστα. Μέχρι να κλείσει το 2020 τα νούμερα αυτά θα έχουν μειωθεί! Μέσα στη χρονιά, όσο έλειπαν δάσκαλοι και μαθητές λόγω των μέτρων, εμφανίστηκαν ράμπες και ειδικές τουαλέτες για ΑμεΑ σε σχολεία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στα Γρεβενά, στη Νάξο και στο Χαλάνδρι.

Φωτογραφία από κόκκινη ράμπα για ΑμεΑ
Ράμπα για αναπηρικά αμαξίδια σε σχολείο στα Γρεβενά

Σύμφωνα με το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, θα δοθεί χρηματοδότηση ύψους €35 εκατ. για την τοποθέτηση ράμπων και χώρων υγιεινής για ΑμεΑ σε δημόσια σχολεία της χώρας και €55 εκατ. για την εφαρμογή μέτρων πυροπροστασίας.

Φωτογραφία του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων με την ειδική ράμπα για ΑμεΑ
Ειδική ράμπα για την πρόσβαση ΑμεΑ στο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων

Και γιατί μόνο ράμπες και ειδικές τουαλέτες σε σχολεία; Έχουμε δρόμο ακόμα! Να, ο δήμος Χαλανδρίου είναι ίσως ο μόνος δήμος που έχει ειδικό αναβατόριο σε πισίνα, στο κολυμβητήριο Νίκος Πέρκιζας, για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία! Και μάλιστα προσφέρει (σε μη COVID-19 συνθήκες) μαθήματα κολύμβησης και προγράμματα γυμναστικής για ΑμεΑ.

Gaming: Αναπηρικό αμαξίδιο στα features της νέας έκδοσης του Fallout 76

Πόσες φορές έχεις πετύχει σε games την επιλογή ο παίκτης σου να κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο; Χμμ. Μάλιστα. Ούτε ένα αμαξίδιο στο background; Όχι, ε; Όλα διορθώνονται, παιδιά, έρχεται και αυτό!

Στο νέο expansion του Fallout 76 «Dawn of Steel», ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια, πολύ δυνατό για τον storytelling χαρακτήρα του, έχει προστεθεί και η δυνατότητα να φτιάξεις το αναπηρικό σου αμαξίδιο στο "CAMP" σου.

Στιγμιότυπο από το Fallout 76

Επειδή θα το χρειαστείς στον post apocalyptic κόσμο του Fallout; Όχι ακριβώς. Επειδή είναι κομμάτι καθημερινότητας για ένα μεγάλο μέρος παικτών, στον πραγματικό κόσμο. Και, βασικά, επειδή το ζήτησε μία παίκτρια! Η «Kelly», ιδιοκτήτρια Motel (στο παιχνίδι Fallout) είχε γράψει σε post της στο Reddit:

«Είμαι μία γυναίκα με αναπηρία, στον πραγματικό κόσμο, και θα μου άρεσε πολύ να έχω ένα αναπηρικό αμαξίδιο και στο CAMP (στον κόσμο του Fallout). Θα μου έδινε μεγάλη χαρά να έχω αυτό το μικρό κομμάτι εκεί. Και νομίζω ότι πολλοί θα το χαίρονταν! Ίσως όταν φτιάξετε την αναπαράσταση νοσοκομείου ή ιατρικού σταθμού».

Ένα δαιμόνιο της εταιρίας Bethesda Softworks, εντόπισε το σχόλιο, και έναν μήνα μετά ανακοινώθηκε ότι στα έπιπλα και μέσα που μπορεί να κατασκευάσει ο παίκτης, για να επιβιώσει στον post apocalyptic κόσμο του Fallout, βρίσκεται και ένα αναπηρικό αμαξίδιο, εκπληρώνοντας το αίτημα της Kelly, η οποία φυσικά τα 'χασε!

Η Βασίλισσα της standup comedy, πιο μάχιμη από ποτέ

Πίσω στον πραγματικό κόσμο! Δεν χρειάζεται να επινοήσεις ένα game ή ένα app για να προωθήσεις τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και να ευαισθητοποιήσεις τον κόσμο για τα το τι σημαίνει να μετακινείσαι με αμαξίδιο ή να μεγαλώνεις ένα παιδί με τύφλωση ή να αντιμετωπίζεις οποιουδήποτε είδους αναπηρία.

Η Κατερίνα Βρανά, έχει τη standup comedy. Έχει "πεθάνει" 3 φορές, έχει έρθει αντιμέτωπη, από το πουθενά, με προβλήματα κινητικά και προβλήματα όρασης, και παρ' όλα αυτά, δεν σταματά να εκπέμπει κύματα αισιοδοξίας και ενέργειας σε κάθε παράσταση που κάνει, περνώντας τα κατάλληλα μηνύματα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος με αναπηρία - ή με ρόδες τέλος πάντων! - σε μία χώρα όπως είναι η Ελλάδα.

Υπάρχουν χιλιάδες τέτοια πρόσωπα - κάποια τα ξέρουμε, για άλλα δεν έχουμε ιδέα - που μέσα από αυτό που αγαπάνε, βρίσκουν τρόπους να υποστηρίζουν το δικαίωμα ενός ατόμου με αναπηρία στην ασφαλή μετακίνηση, στην αυτονομία και την αξιοπρέπεια.

Ο Θανάσης Χούντρας, λάτρης (και δάσκαλος) της οδήγησης της μοτοσυκλέτας, επισκέφθηκε το Κέντρο Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Μέλισσες του Αγίου Γεωργίου στην Κύπρο για να μοιραστεί την αγάπη του για τις δύο ρόδες με τους φιλοξενούμενους του ιδρύματος.

Ο αθλητής υπεραποστάσεων Μάριος Γιαννάκου, βοήθησε να κάνει το όνειρο της Ελευθερίας πραγματικότητα - γιατί ξέρει από τέτοια όνειρα και ο ίδιος - και ανέβηκε μαζί της στην κορυφή του Ολύμπου!

Ο Δημήτρης Αντωνίου αγαπά το γράψιμο (και τα παιδιά, σίγουρα!). Έφτιαξε ένα κόμικ, το "Λέμε STOP στην οδική ανασφάλεια", για να μιλήσει για το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα, σε αυτούς που πρέπει, τους μαθητές. Και το κόμικ διανέμεται δωρεάν σε σχολεία της Ελλάδας.

Η σημερινή ημέρα, είναι αφιερωμένη και σε αυτά τα πρόσωπα, επειδή μας δίνουν έμπνευση ώστε να συμμετέχουμε όπως μπορούμε στην προσπάθεια να γίνει ο κόσμος καλύτερος για όλους. Κάτι θα υπάρχει που μπορούμε να κάνουμε :)

Δες κι αυτά