Τα 4 θρυλικά αυτοκίνητα που ξεχωρίσαμε στο Once Upon a Time in Hollywood

Μόνο για όσους αγαπούν πραγματικά τα vintage αυτοκίνητα. Και τον Tarantino, φυσικά!

Τα 4 θρυλικά αυτοκίνητα που ξεχωρίσαμε στο Once Upon a Time in Hollywood

Αν δεν είσαι πιστός φίλος των Western και των παλιών χολιγουντιανών ταινιών, αν δεν έζησες στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του 1960, αν δεν είσαι ο ίδιος ο Κουέντιν Ταραντίνο, αποκλείεται να πιάσεις όλες τις αναφορές και τα inside jokes στο "Once upon a time in Hollywood".

Αλλά τα αυτοκίνητα; Δε γίνεται να μην τα προσέξεις. Η νέα ταινία του είναι γεμάτη διαμαντάκια του 1950 και 1960. Pontiac Firebird (1969), Chevrolet Camaro (1969), Jaguar E-Type (1968), η χαρά των πωρωμένων με οτιδήποτε vintage έχει ρόδες.

Στιγμιότυπο από την ταινία Once Upon a Time in Holywood

Δεν είσαι ο μόνος. Τα κλασικά αμάξια είναι και ένα από τα φετίχ του ίδιου του σκηνοθέτη - μαζί με το σπλάτερ, το κάψιμο Ναζί και τα κοντινά σε γυναικεία πόδια. Αλλά ειδικά σε αυτήν την ταινία, τα αυτοκίνητα έχουν τους συμβολισμούς τους.

Πάνω από 2.000 vintage αυτοκίνητα στα γυρίσματα!

Για να γυριστεί μία ταινία, ο μέσος όρος αυτοκινήτων που απαιτούνται είναι 300 με 500. Για το "Once upon a time in Hollywood", χρειάστηκαν πάνω από 2.000. Η παραγωγή εντόπισε ένα-ένα τα αυτοκίνητα που θα ταίριαζαν στο Λος Άντζελες του '69 και τα άπλωσε σε 4 τετράγωνα του Χόλιγουντ που γύρισαν πίσω τον χρόνο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων - πολλά μαγαζιά και εστιατόρια της περιοχής κράτησαν τις νέον, vintage προσόψεις και διαφημίσεις, ακόμη και μετά το τέλος των γυρισμάτων.

Ο Brad Pitt δίπλα σε αυτοκίνητο αντίκα

Και από αυτά τα χιλιάδες αυτοκίνητα, 4 ξεχώρισαν για τους πιο περίεργους λόγους!

1. Cadillac Coup DeVille (1966): Ωδή στο "Reservoir Dogs"

Όσοι αγαπούν Ταραντίνο και παλιά αυτοκίνητα, θα θυμηθούν τον Mr. Blond να χορεύει χαριτωμένα το Stuck in the Middle With You, να μιλάει στο αυτί του αστυνομικού που μόλις έκοψε και να βγαίνει από την αποθήκη των βασανιστηρίων για να πάρει πετρέλαιο από το αυτοκίνητό του: μία κρεμ Κάντιλακ του 1966.

Σε αυτό το αυτοκίνητο κατέληξε ο Ταραντίνο για τον ήρωα της νέας ταινίας του Ρικ Ντάλτον (Ντι Κάπριο) και τον βοηθό/κασκαντέρ/φίλο του, Κλιφ Μπουθ (Μπραντ Πιτ).

Είναι ένας φόρος τιμής στην πρώτη του ταινία, "Reservoir Dogs" (1992). Βέβαια, τότε ο σκηνοθέτης χρησιμοποίησε αυτό το αυτοκίνητο από ανάγκη. Δεν είχε το budget για να νοικιάσει όποιο ήθελε και τη λύση πρότεινε ο ίδιος ο Mr Blond (Μάικλ Μάντσεν) καθώς η Κάντιλακ ήταν δική του, παρκαρισμένη έξω από την αποθήκη που γινόντουσαν τα γυρίσματα!

Brad Pitt και Leonardo DiCaprio περπατούν μπροστά από αυτοκίνητα αντίκα

Αυτή τη φορά, η Κάντιλακ πάλι τσάμπα του ήρθε, αλλά είχε άλλη αξία για τον Ταραντίνο: τα γυρίσματα της πρώτης του ταινίας ήταν η πιο ευτυχισμένη και ανέμελη στιγμή της καριέρας του.

2. Volkswagen Karmann Ghia (1964): "You and me have unfinished business"

Ο Brad Pitt μέσα σε ένα Volkswagen Karmann Ghia του 1964

Όταν δεν πηγαινοφέρνει το "αφεντικό του", ο Μπραντ Πιτ κυκλοφορεί με ένα μπλε Volkswagen Karmann Ghia του 1964. Είναι το ίδιο μοντέλο με το αυτοκίνητο που οδηγεί η Bride στο "Kill Bill Vol. 2". Αλλά ο σκηνοθέτης μάλλον δε θέλει να θυμάται αυτή τη σκηνή, που κατέληξε σε τρακάρισμα της ηθοποιού Ούμα Θέρμαν, μόνιμο πόνο στα γόνατά της και μόνιμο πρόβλημα στη σχέση της με τον σκηνοθέτη για τα επόμενα 15 χρόνια.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία της Ούμα Θέρμαν να οδηγάει

Ο Ταραντίνο διάλεξε αυτό το αυτοκίνητο για προσωπικούς λόγους, γιατί ήταν ίδιο με αυτό που οδηγούσε ο πατέρας του. Για να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν - και να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος - άλλαξαν τη μηχανή του αυτοκινήτου και την αντικατέστησαν με μία σύγχρονη Subaru. Επίσης ενσωμάτωσαν κιβώτιο αυτοματισμού, σε περίπτωση που δυσκολευόταν με τις ταχύτητες ο οδηγός, Μπραντ Πιτ.

3. MG TD (1963) – Ο κακός οιωνός

Τι αυτοκίνητο θα οδηγούσαν η Σάρον Τέιτ με τον Ρόμαν Πολάνσκι, επιστρέφοντας από την Ευρώπη στην έπαυλή τους στο Λος Άντζελες,  πετυχημένοι, χλιδάτοι, ερωτευμένοι, μόνο λίγους μήνες πριν τη δολοφονία της Τέιτ από την οικογένεια Μάνσον; Ο Ταραντίνο ήθελε για τη σκηνή αυτή ένα αυτοκίνητο του ’30. Αλλά κατέληξε σε ένα πιο σύγχρονο, που θα θύμιζε αυτοκίνητο του ’30: μία MG TD, του 1963.

Η Σάρον Τέιτ χορεύει με κίτρινο σύνολο

Ούτε αυτό είναι τυχαίο. Το αυτοκίνητο αυτό έκανε την εμφάνισή του σε μία από τις πολλές ταινίες που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για το «Once upon a time in Hollywood», το «Model Shop». Το ίδιο μοντέλο οδήγησαν ο Κάρι Γκραντ και η Μάριλιν Μάνσον στο «Monkey Business». Αντίστοιχο μοντέλο (MG TC) ήταν το αυτοκίνητο του τραγικού ήρωα που ζει τον έρωτα και την απώλεια σε λίγους μόνο μήνες, στο «Love Story».

Αν έχουν καμία σημασία τέτοιοι συμβολισμοί, μόνο ως κακός οιωνός μπορεί να λειτουργεί αυτό το αυτοκίνητο πλέον.

4. Ford Galaxie (1959) - Το πραγματικό αυτοκίνητο της οικογένειας Μάνσον

Σε μία μόνο περίπτωση τράβηξε τη γραμμή και συγκρατήθηκε ο Ταραντίνο: στο αμάξι που εμφανίζεται να οδηγεί ένα μέλος της οικογένειας Μάνσον, ο Τεξ Ουάτσον.

Στιγμιότυπο από την ταινία Once Upon A Time in Hollywood

Βρέθηκε το ίδιο το Ford Galaxie που χρησιμοποιούσαν οι ακόλουθοι του Μάνσον για να εντοπίσουν και δολοφονήσουν τα "φασιστικά γουρούνια του Χόλιγουντ και της τηλεόρασης που μας έμαθαν να σκοτώνουμε". Ο κάτοχός του, που το διατηρεί στο προσωπική συλλογή, προθυμοποιήθηκε να το νοικιάσει στην παραγωγή για τα γυρίσματα. Αλλά ο σκηνοθέτης αρκέστηκε σε ρέπλικα, θεωρώντας ότι θα ήταν αρκετά σκοτεινό και περίεργο να έχουν στα γυρίσματα το πραγματικό αυτοκίνητο των ακόλουθων του Μάνσον.

Άλλωστε, πάντα βρίσκει έναν τρόπο να ξεφεύγει από την πραγματικότητα και την αληθινή τροπή των γεγονότων (no spoilers 😬).

Δες κι αυτά