Οι ιδρυτές της Hellas Direct Αιμίλιος Μάρκου και Αλέξης Πανταζής στο Economist Impact Gala Dinner

Μεταξύ των ομιλητών ο Βρετανός πρώην υπουργός Τζιμ Ο' Νιλ και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Τζιμ Ο'Νιλ στο βήμα με φόντο γιγαντοοθόνη και μπροστά του καθισμένους ακροατές

Ο  πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset-Management (GSAM), πρώην υπουργός αρμόδιος για τον χρηματοοικονομικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου και ένας από τους πρώτους επενδυτές της Hellas Direct Τζιμ Ο' Νιλ και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας ήταν μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών στο Impact Gala Dinner του Economist, που έγινε στις 19 Ιουνίου στην Αθήνα. Στο Gala Dinner μίλησαν επίσης ο Chris Barton, επίτροπος Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ευρώπη, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Μάθιου Λοτζ, η πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Άννα Καλλιάνη και η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank Ελένη Βρεττού.

Τη συζήτηση συντόνισε η Joan Hoey, editor, The Democracy Index & senior analyst for Greece του The Economist Group, η οποία παρουσίασε και την πρόβλεψη του Economist για την παγκόσμια οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στο Dinner Gala ήταν παρόντες και οι Αιμίλιος Μάρκου και Αλέξης Πανταζής, ιδρυτές της Hellas Direct, με στελέχη και συνεργάτες της εταιρίας.

Economist Impact Gala Dinner: Η ατζέντα

Η αίθουσα του Gala Dinner με κόσμο καθισμένο στα τραπέζια

Το θέμα του επίσημου δείπνου ήταν "Global economy and financial services: Manoeuvring through the current turmoil" και στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής δύο ζητήματα:

• Ποιες άμυνες έχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα μπροστά στις παρενέργειες των υψηλών επιτοκίων;
• Πώς διαμορφώνονται οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί και ποια δεδομένα φέρνει η «αντεπίθεση» των BRICS;

Τζιμ Ο’ Νιλ: Η Ελλάδα είναι ζωντανό παράδειγμα του «ποτέ μην αφήνεις μια κρίση να πάει χαμένη»

Ο Τζιμ Ο'Νιλ καθισμένος

«Εδώ φαίνεται πως έχουμε τη νέα Ελβετία της Ευρώπης, είναι απίστευτα αυτά που έχετε καταφέρει» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρώην προέδρου της Goldman Sachs Asset-Management (GSAM) και πρώην υπουργού αρμόδιου για τον χρηματοοικονομικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου Τζιμ Ο' Νιλ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ζωντανό παράδειγμα για να ισχυριστεί κανείς: «Ποτέ μην αφήνεις μια κρίση να πάει χαμένη».

Ο Τζιμ Ο' Νιλ αναφέρθηκε στην Ελλάδα σε αντιδιαστολή με το «εξαιρετικά δύσκολα προβλέψιμο διεθνές περιβάλλον», εκφράζοντας επιφυλάξεις κατά πόσο η ευρωπαϊκή οικονομία είναι απολύτως προστατευμένη απέναντι στα σοκ. Τόνισε μάλιστα ότι αν συνεχιστούν για πολύ ακόμη οι αυξήσεις των επιτοκίων υπάρχει ο κίνδυνος «να δούμε επιπλοκές σε μέρη στα οποία δεν είχαμε φανταστεί».

«Είμαστε μάρτυρες μιας μετατόπισης της ισχύος στις BRICS; Επινόησα προσωπικά τον όρο BRICS και η απάντηση είναι ότι δεν ξέρω», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας σε κάθε περίπτωση ότι η Ινδία θα καταστεί σύντομα η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Σημειώνεται πως ο Τζιμ Ο’ Νιλ είναι ο οικονομολόγος που επινόησε τον όρο BRIC, ακρωνύμιο των τεσσάρων αναπτυσσόμενων χωρών Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας (Brazil, Russia, India, China). Με την ταχύτατη ανάπτυξή τους θεωρήθηκε πως αποτελούσαν πρόκληση προς την παγκόσμια οικονομική ισχύ των ανεπτυγμένων οικονομιών του G7.

Γιάννης Στουρνάρας: Η Ελλάδα αναπτύσσεται πιο γρήγορα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ομιλητές του Gala Dinner όρθιοι, ανάμεσά τους οι Γιάννης Στουρνάρας και Τζιμ Ο'Νιλ

Μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, το πρόβλημα για την Ελλάδα θα είναι πώς θα αντιμετωπίσει την υπερθέρμανση, και όχι την τυχόν ύφεση της οικονομίας της, ανέφερε χαρακτηριστικά σε διάλογο με την editor του The Democracy Index και την ανώτερη αναλύτρια για την Ελλάδα του Economist Group Joan Hoey ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι η χώρα αναπτύσσεται πιο γρήγορα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και μειώνει το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αναφορικά με την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την πορεία των επιτοκίων, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα σενάριο – ούτε της περαιτέρω αύξησης, ούτε της παύσης. «Μας οδηγούν τα δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας σε κάθε περίπτωση την άποψη ότι η Ευρώπη βρίσκεται κοντά στο τέλος της ανόδου των επιτοκίων.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώνεται, αλλά είναι ακόμη πάνω από τον στόχο – «όμως θα μειωθεί κι άλλο, καθώς θα μειώνονται περαιτέρω οι τιμές της ενέργειας». Παρατήρησε επίσης ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί ακολουθώντας τις αυξήσεις των τιμών, ωστόσο επέστησε την προσοχή στον να μην προκύψει ένα σπιράλ αύξησης μισθών και τιμών.

Αποσπάσματα των διαλέξεων και των υπόλοιπων ομιλητών στο Δελτίο Τύπου του Economist.

Ο Τζιμ Ο'Νιλ στο πόντιουμ με φόντο γιγαντοοθόνη
Ο Τζιμ Ο'Νιλ κατά την ομιλία του