Πόσο πιο γρήγορα μπορούν να γίνουν τα αυτοκίνητα τέλος πάντων;

"Μα πόσο πιο γρήγορα; Στο τέλος θα φτάσουν να πετάνε." Μάλλον προς τα εκεί πάμε!

Πόσο πιο γρήγορα μπορούν να γίνουν τα αυτοκίνητα τέλος πάντων;

Εμείς τα λέμε. Μας αρέσουν οι βόλτες με το αυτοκίνητο, ειδικά όταν έχει εξαιρετικό καιρό. Και τώρα, όσο περνάνε οι μέρες και μπαίνουμε στην καρδιά της άνοιξης, νιώθουμε έντονα την επιθυμία να βγούμε στον δρόμο και να ξεκινήσουμε τις τσάρκες, αλλά οι συνθήκες δεν βοηθούν. Επειδή όμως δεν θέλουμε να πέφτουμε και ψυχολογικά, το ρίξαμε στην έρευνα και μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας μαζί σου.

Έχεις αναρωτηθεί αν τα αυτοκίνητα μπορούν μελλοντικά να γίνουν ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι είναι σήμερα; Και θα μας πεις “Μα πόσο πιο γρήγορα; Στο τέλος θα φτάσουν να πετάνε!”. Ίσως έχεις μείνει λίγο πίσω, γιατί τα ιπτάμενα αυτοκίνητα είναι μαζί μας πια! Επειδή αναρωτηθήκαμε και εμείς το ίδιο, αποφασίσαμε να το σκαλίσουμε λίγο παραπάνω. Και για να μην σε κρατάμε σε αγωνία, φύγαμε! Βάλε ζώνη και πάμε να δούμε τι εξελίξεις προβλέπονται στο μέλλον.

Ποιο αυτοκίνητο είχε την πρωτιά πριν από μερικές δεκαετίες;

ένα GMC Syclone με ανοιχτό καπό

Με μία γρήγορη ματιά στο παρελθόν, ανακαλύψαμε ότι το 1990 το αυτοκίνητο με την πιο γρήγορη επιτάχυνση από ποτέ, ήταν ένα GMC Syclone, 285 ίππων το οποίο άγγιξε τα 100 km/h σε 4,3 δευτερόλεπτα. Το επόμενο αυτοκίνητο που κατόρθωσε να ξεπεράσει αυτό το ρεκόρ, ήταν μια Porsche 918 Spyder, με 887 ίππους, η οποία μπορεί να φτάσει τα 100 km/h σε μόλις 2,1 δευτερόλεπτα!

Παντού υπάρχει ένα Tesla

Μπορεί να σε μπερδεύουν λίγο όλα αυτά και να καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι τελικά τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να αυξήσουν κι άλλο την ταχύτητά τους. Λάθος. Υπολογίζεται ότι σε περίπου 5 χρόνια θα έχουμε την επόμενη γενιά αυτοκινήτων όσον αφορά στην ταχύτητα, τα οποία θα μπορούν να αγγίξουν τα 100km/h σε χρόνο "μηδέν", για πλάκα. Ένα από αυτά είναι και το Model S Plaid της Tesla, το οποίο θα έχει ιπποδύναμη 1100 και θα μπορεί να εκτοξευθεί από το 0 στο 100 σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα.

κόκκινο Tesla S σε κίνηση

Ο Elon Musk σε συζήτηση στο Twitter, επιβεβαίωσε ότι η μπαταρία του Model S Plaid, θα είναι πια μέρος του αυτοκινήτου - περίπου όπως μια δεξαμενή καυσίμου ενός αεροπλάνου - και με πιο πυκνές κυψελίδες, κάτι το οποίο θα κάνει το όχημα ακόμα πιο στιβαρό και σταθερό από ένα συμβατικό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί το όχημα να κινείται και ακόμη πιο γρήγορα.

Τι επιδράσεις όμως έχει στο σώμα σου η γρήγορη οδήγηση;

Καλά όλα αυτά για το αυτοκίνητο. Το έρμο το σωματάκι σου - και των υπολοίπων- περνάει καλά λες; Η οδήγηση σε τέτοιους ρυθμούς δεν είναι σε καμία περίπτωση ασφαλής. Τα μάτια σου προσπαθούν με πολύ κόπο να εστιάσουν στο θολό περιβάλλον γύρω σου, νιώθεις ρίγος και ανατριχίλα και η καρδιά σου πάει να σπάσει. Δεν είναι απολαυστική αυτή η διαδρομή.

Ο λόγος που το σώμα σου βιώνει όλα τα παραπάνω, έχει να κάνει με την δύναμη G, που αφορά την επιτάχυνση της βαρύτητας. Η απότομη εκτόξευση μετά από ακινητοποίηση, σε περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με ταχύτητα αυτοκινήτου, ανεβάζει απότομα τους παλμούς μας και την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε όπως ακριβώς θα νιώθαμε σε ένα roller coaster. Μπορεί εκεί να ήταν διασκεδαστικό, αλλά σίγουρα στην περίπτωση που οδηγείς δεν είναι.

Το μεγαλύτερο μέρος του σκληρού δίσκου του εγκεφάλου στο όχημα, προσπαθεί να προχωρήσει σε επεξεργασία των δεδομένων που λαμβάνει κάτω από τρελές ταχύτητες, κάνοντας το καλύτερο δυνατό για να διαχειριστείς όλα εκείνα που αισθάνεσαι λόγω της δύναμης G, τον θόρυβο του ανέμου, τους ήχους του κινητήρα, την αίσθηση του τιμονιού και το κράτημα των ελαστικών. Δεν ταλαιπωρείσαι μόνο εσύ δηλαδή, αλλά ταλαιπωρείται και το αυτοκίνητο.

Αμφιλεγόμενη τεχνολογική εξέλιξη; Εσύ θα το αποφασίσεις. Αυτό που επιβεβαιώνουμε όμως είναι ότι για να είμαστε ασφαλείς θα πρέπει να οδηγούμε αμυντικά και με πολλή προσοχή. Δεν χρειάζεται να το σανιδώνουμε πάντα και παντού, γιατί πολλές φορές δεν απολαμβάνουμε το περιβάλλον και το τοπίο γύρω μας. Και επειδή τον δρόμο τον μοιραζόμαστε και με άλλους, εδώ βρίσκονται όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι οδηγοί αυτοκινήτων για τις μοτοσυκλέτες που κυκλοφορούν δίπλα τους. Ρίξε μια ματιά, έχει ενδιαφέρον!

Δες κι αυτά