Κινητήρας Euro 5: Ήρθε για να διώξει αγαπημένα μοντέλα μοτοσυκλετών

Μοτοσυκλέτες που ήρθαν, μερικές τάραξαν την αγορά και τώρα φεύγουν!

Κινητήρας Euro 5: Ήρθε για να διώξει αγαπημένα μοντέλα μοτοσυκλετών

Έχουμε ακούσει πολλούς να λένε «η μηχανή είναι καψούρα». Σε αυτό θα συμφωνήσουμε και εμείς! Με το πέρασμα των χρόνων έχουν κυκλοφορήσει αρκετά μοντέλα από αρκετές εταιρίες και κάποια από αυτά να μας έχουν κλέψει την καρδιά! Μάθαμε όμως ένα μαντάτο που μας τάραξε λίγο. Να στο ρίξουμε; Ετοιμάσου. Κάποια από αυτά πρόκειται να σταματήσουν να κυκλοφορούν. Έτσι λοιπόν, τα συγκεντρώσαμε σε μια λίστα και είμαστε έτοιμοι να σου τα παρουσιάσουμε.

Πριν μπούμε όμως στο ζουμί της υπόθεσης, θα πρέπει να αναρωτήθηκες γιατί συμβαίνει αυτό. Ίσως να έχεις διαβάσει/ακούσει, ότι από 1η Ιανουαρίου 2021, ξεκίνησαν επίσημα να ισχύουν οι προδιαγραφές Euro 5, έχοντας ως αποτέλεσμα την απαγόρευση της παραγωγής και κυκλοφορίας των Euro 4. Έτσι, κάποιες εταιρίες έχουν ήδη ξεκινήσει να αναπροσαρμόζουν κάποια από τα μοντέλα τους στις νέες συνθήκες. Ωστόσο, κάποια μοντέλα δεν μπορούν να ακολουθήσουν και έτσι θα σταματήσει η κυκλοφορία τους, με βάση αυτά που προβλέπει ο νόμος. Φτάνει πια με τα διαδικαστικά όμως, ας μπούμε γρήγορα στο ψητό!

APRILIA

Μοντέλο μοτοσυκλέτας aprilia σε εκθεσιακό χώρο

Μια εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή, μιας και τα πολλά από τα μοντέλα της τα συναντάμε πολύ συχνά γύρω μας. Ωστόσο, η αυλαία πέφτει για τα Shiver 900 και Dorsoduro 900, που αν μας ρωτάς δεν είναι και τόσο μεγάλη απώλεια αν τα συγκρίνουμε με τα υπόλοιπα μοντέλα της Aprilia.

BMW

Μοντέλο μοτοσυκλέτας BMW K100, παρκαρισμένο στο δρόμο

Βεβαίως, θα θυμάσαι την εμβληματική σειρά Κ της BMW ( Κ100, K1600GT, K1600GTL, K1600B και K1600 Grand America ). Πάει κι αυτή. Εδώ δεν σου κρύβουμε ότι στεναχωρηθήκαμε λιγάκι, μιας και η σειρά αυτή αποτελούσε σημείο αναφοράς για την BMW. Παρόλα αυτά, έχουμε ελπίδες για την κυκλοφορία κάποιου παρόμοιου μοντέλου, κάποια στιγμή στο μέλλον!

HARLEY-DAVIDSON

μοντέλο μοτοσυκλέτας Harley Davidson sportser, παρκαρισμένο στο δρόμο

Δεν ξέρουμε για εσένα, αλλά εμάς μας κύλησε ένα δάκρυ και άρχισε να σφίγγεται το μέσα μας. Μας αρέσουν τόσο πολύ η Harley που όταν ανακαλύψαμε ότι κάποια από τα μοντέλα της βρίσκονται σε αυτήν εδώ τη λίστα, ταραχτήκαμε, καταλαβαίνεις. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στα Sportster της Harley-Davidson. Γιατί βρε Harley-Davidson μας;

HONDA

μοντέλο μοτοσυκλέτας honda vfr800 παρκαρισμένο στο δρόμο

Μετά την παραπάνω πίκρα, σου έχουμε –κάπως– ευχάριστα νέα για την Honda, μιας και τα μοντέλα που θα σταματήσουν να κυκλοφορούν –με εξαίρεση ένα– δεν ήρθαν ποτέ στην χώρα μας. Τι είχαμε, τι χάσαμε ένα πράγμα! Τα VFR1200X, VFR800X και VFR800F, μετά την εξάντληση τους, θα σταματήσουν να είναι διαθέσιμα στην αγορά της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για τα μοντέλα RX και ES του CB1100. Πάλι καλά δεν λες, γιατί όπως θα θυμάσαι έχει βγάλει μια από τις τοπ αγαπημένες μας μοτοσυκλέτες. Και εννοούμε την custom made CB 400 βεβαίως-βεβαίως.

KAWASAKI

Μοντέλο Kawasaki Ninja H2 σε εκθεσιακό χώρο

To ΖZR 1400 της Kawasaki θα σημάνει το τέλος των μηχανών Hyper GT, αλλά και γενικότερα των ιαπωνικών μηχανών τέτοιου τύπου και αυτό γιατί δεν θα κυκλοφορήσει κάποιο Euro5 μοντέλο που ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Επίσης, την ίδια τύχη θα έχουν και τα ZX-6R, Z1000 και Ninja H2 / Ninja H2 SX.

SUZUKI

μοντέλο μοτοσυκλέτας suzuki gsx-r-1000, σε εγκαταλελειμμένο κτίριο

Κάθεσαι; Αν όχι, κάτσε. Πώς να σου το φέρουμε μαλακά δεν ξέρουμε, γι' αυτό θα στο ξεφουρνίσουμε χωρίς πολλά πολλά. Ένα από αυτά που θα σταματήσουν να κυκλοφορούν από την Suzuki είναι το απίθανο GSX–R 1000 και είναι μεγάλη απώλεια. Και αυτό γιατί αυτή η μοτοσυκλέτα αποτελεί ένα από τα πιο πετυχημένα μοντέλα της εταιρίας. Επίσης, μαζί με αυτό θα σταματήσουν και τα Katana, GSX–S 1000/Z και GSX–S 750, αφού δεν ανανεώθηκαν σε Euro 5.

YAMAHA

μοντέλο μοτοσυκλέτας yamaha fjr 1300, παρκαρισμένο σε ερημικό δρόμο

Τα πράγματα εδώ καλύπτονται με ένα μυστικό πέπλο, μιας και η Yamaha φροντίζει να διαδίδει ή να επιβεβαιώνει τις φήμες αργά και σταθερά. Τα σίγουρα μοντέλα που δεν θα ξαναδούμε στο μέλλον είναι τα XTZ 1200 Super Tenere και SCR 950, ενώ αν είσαι λάτρης της συγκεκριμένης εταιρίας θα γνωρίζεις ήδη ότι μέσα σε αυτά είναι και το Touring μοντέλο της, FJR 1300.

Ωστόσο, μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και ο COVID-19, που εξαιτίας του έπεσαν οι πωλήσεις στα σκούτερ και δημιουργήθηκε ένα απόθεμα στα μοντέλα Euro4. Έτσι, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσυκλέτας, η EE έδωσε παράταση ενός έτους προκειμένου να πουληθούν αυτά τα δίτροχα. Οπότε αν ήθελες ένα από τα παραπάνω, βιάσου. Ίσα που προλαβαίνεις! Και αφού σ' αρέσει να διαβάζεις τέτοια, όσο ψάχνεις να βρεις διαθέσιμο μοντέλο, τσέκαρε και τις μοτοσυκλέτες που έσπασαν ρεκόρ, αλλά όχι για τους λόγους που νομίζεις!

Μιας που λέμε για τις μοτοσυκλέτες μας όμως, τις δίτροχες θεές μας –ξέρεις εσύ– , έχουμε το καλύτερο για ασφάλεια της δικής σου. Μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ! Και μην ξεχνάς, μαζί μας έχεις δίπλα σου μια ομάδα που δεν κοιμάται ποτέ, για ό,τι χρειαστείς εσύ και η μοτόρα σου!💙

Δες κι αυτά