Δακτύλιος 2021: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις

Μονά ζυγά και πάλι στο κέντρο της Αθήνας: Τι κάνεις αν είσαι μόνιμος κάτοικος ή επισκέπτης. Χάρτες, εξαιρέσεις, πρόστιμα, ολα εδώ!

Δακτύλιος 2021: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις

Θυμάσαι πίσω στο μακρινό 2020, εκεί κατά τον Μάρτιο (είναι μόλις πέρσι αλλά μοιάζει να έχουν περάσει αιώνες...), τότε που ξεκίνησε η πρώτη καραντίνα λόγω covid-19 και μαζί της άλλαξε η καθημερινότητά μας;

Μεταξύ άλλων μέτρων που είχαν σκοπό την αποφυγή συνωστισμού, είχε αποφασιστεί και η άρση του μέτρου του δακτυλίου, δηλαδή της εναλλάξ κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας. Κι αυτό για να μπορούν όσοι χρειάζεται να μετακινηθούν να αποφύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να πάρουν τα αυτοκίνητά τους.

Από τότε το μέτρο σχεδόν ξεχάστηκε, καθώς δεν επανήλθε το περασμένο φθινόπωρο, όπως συνέβαινε κάθε χρόνο. Αλλά, τσα! Φέτος επιστρέφει και μάλιστα δυναμικά, αφήνοντας εκτός πολλά οχήματα που (ήλπιζαν πως) θα έμπαιναν στο κέντρο χωρίς να νοιάζονται οι οδηγοί τους για τα μονά - ζυγά. Ονομάζεται μάλιστα «καθαρός δακτύλιος» (έπαιξε και λίγο wishful thinking εδώ, ε).

Δακτύλιος 2021: Blast from the past

Ο δακτύλιος προβλέπει την εναλλάξ είσοδο των οχημάτων στο κέντρο ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο της πινακίδας τους. Δεν υπάρχει ολική απαγόρευση, αυτό που ισχύει από σήμερα είναι πως κάποια οχήματα μπορούν να μπαίνουν στο κέντρο της Αθήνας όλες τις ημέρες - με τις ανάλογες άδειες- και κάποια μόνο τις μονές ή τις ζυγές ημερομηνίες.

Πολλά λέγονται για το εάν το συγκεκριμένο μέτρο είναι αποτελεσματικό ή παρωχημένο, και για τη σκοπιμότητα του τρόπου εφαρμογής του.

Η αλήθεια είναι πως και ο πιο θετικός δυσκολεύεται να καταλάβει πώς κάτι, που πρωτοεφαρμόστηκε πριν από 40κάτι χρόνια, σε μια Αθήνα με λίγο πάνω από 400.000 αυτοκίνητα, μπορεί να έχει αποτέλεσμα σήμερα, που τα οχήματα στην πρωτεύουσα υπολογίζονται σε περίπου 3,5 εκατομμύρια...

Αυτοκίνητα στον δρόμο μέσα από καθρέφτη συνοδηγού

Δακτύλιος 2021: Πού και πότε

Υπάρχουν ταμπέλες με το σήμα «Δ» που σε προειδοποιούν πως μπαίνεις στον χώρο ελεγχόμενης κυκλοφορίας. Για να ξέρεις, αυτός οριοθετείται από τους παρακάτω δρόμους: Λ. Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Λ. Μεσογείων - Φειδιππίδου -
Μιχαλακοπούλου - Σπύρου Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Ανδρ. Φραντζή - Λ. Ανδρ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Λ. Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλατεία Καραϊσκάκη - Καρόλου -
Μάρνη- 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Λ. Αλεξάνδρας.

Ή πιο απλά:

Χάρτης της Αθήνας με τα όρια του δακτυλίου

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του δακτυλίου τα μέτρα δεν ισχύουν.

Όσο για τη διάρκειά του, αρχίζει σήμερα 25 Οκτωβρίου και είναι σε ισχύ Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 22 Ιουλίου 2022. Δεν εφαρμόζεται τα Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες απεργίας των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μηχανή και αυτοκίνητα εν κινήσει

«Καθαρός δακτύλιος»: Ποια οχήματα θα μπαίνουν τελικά

Μπορεί πολλά να άκουσες έως τώρα και πολλά να θυμάσαι από τις περασμένες χρονιές. Ξέχασέ τα και πάμε για τα νέα δεδομένα. Τα αυτοκίνητα που θα μπαίνουν ελεύθερα στον δακτύλιο είναι:

-τα ηλεκτρικά
-τα υβριδικά
-τα εκ κατασκευής φυσικού αερίου
-τα εκ κατασκευής υγραερίου
-τα Euro 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 gr/km

Ελεύθερα μπαίνουν επίσης τα ταξί και άλλα οχήματα που εξαιρούνται του μέτρου (αναλυτικά παρακάτω).

Δρόμος της Αθήνας με πινακίδα δακτυλίου

Πώς θα δεις αν μπαίνει το αυτοκίνητό σου ελεύθερα στον δακτύλιο

Μπορείς να δεις στην άδεια κυκλοφορίας σε ποια κατηγορία κατατάσσεται το αυτοκίνητό σου. Προφανώς αν αναφέρει ξεκάθαρα πως ανήκει σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, δεν χρειάζεται να ψάξεις παραπάνω. Αν όμως δεν είσαι σίγουρος, δες το πεδίο V9. Αν το γράμμα που αναφέρεται δίπλα στους αριθμούς είναι έως και Μ, το όχημα είναι Euro 5 και δεν μπαίνει στον δακτύλιο ελεύθερα. Με γράμματα από Μ και μετά ή και με δύο γράμματα, το όχημα είναι Euro 6 και πιθανώς μπαίνει στον δακτύλιο όλες τις μέρες- μην ξεχνάς πως υπάρχει και ο όρος της εκπομπής ρύπων.

Εναλλακτικά, μπες στο gov.gr και δοκίμασε να βγάλεις άδεια. Αν το όχημά σου δεν τη δικαιούται θα δεις το παρακάτω μήνυμα:

Μήνυμα στο gov.gr σε αίτηση χορήγησης άδειας κυκλοφορίας στον δακτύλιο

Ποιοι μένουν εκτός

Bad news για όσους έχουν οχήματα κατηγορίας Euro 5, ανεξαρτήτως εκπομπών ρύπων, ή παλιότερα, και ήλπιζαν να μπαίνουν στον δακτύλιο καθημερινά. Μένουν εκτός τις μονές ή τις ζυγές ημερομηνίες, ανάλογα με την πινακίδα τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν οχήματα Euro 6, που όμως υπερβαίνουν σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τα 120 gr.

Ελεύθερα στον δακτύλιο: Πώς θα βγάλεις άδεια εισόδου

Εφόσον έχεις αυτοκίνητο που εμπίπτει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες και μπαίνει ελεύθερα στον δακτύλιο, ανεξαρτήτως μονών - ζυγών, θα πρέπει να βγάλεις μία άδεια.

Ευτυχώς για σένα τα πράγματα είναι απλά. Το ειδικό σήμα που σου δίνει «ελευθέρας» εκδίδεται ψηφιακά στο gov.gr.

Αυτοκίνητα στον δρόμο

Είσαι μόνιμος κάτοικος; Δες τι ισχύει για σένα

Θα πεις, κι αν μένω στο κέντρο, ρε παιδιά, τι γίνεται; Τις μισές μέρες δεν θα πηγαίνω σπίτι μου; Προφανώς και όχι. Όσοι έχουν μόνιμη κατοικία μέσα στα όρια του δακτυλίου έχουν τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου εφόσον έχουν την ειδική κάρτα, η οποία χορηγείται από τις ψηφιακές υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων.

Η κάρτα αυτή ωστόσο δεν δίνει ελευθέρας. Τα αυτοκίνητα των μόνιμων κατοίκων επιτρέπεται να κινούνται στις προκαθορισμένες ζώνες αναλόγως του τόπου κατοικίας του κατόχου, χρησιμοποιώντας τη συντομότερη διαδρομή για είσοδο και έξοδο από το δακτύλιο.

Ποιοι άλλοι μπαίνουν στον δακτύλιο

Οι λεγόμενες εξαιρέσεις ήταν κάποτε ένα τεράστιο κατεβατό. Φέτος εξαγγέλλεται πως περιορίστηκαν σημαντικά. Κάποιες εξαιρέσεις είναι προφανώς απαραίτητες, όπως η είσοδος οχημάτων γιατρών και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων. Για άλλες εξαιρέσεις θα μπορούσε να γίνει περισσότερη συζήτηση αλλά για τώρα έτσι έχουν τα πράγματα.

Στον δακτύλιο μπαίνουν λοιπόν ανεξαρτήτως μονών - ζυγών τα οχήματα γιατρών (με το ειδικό σήμα), φυσιοθεραπευτών, αναπήρων πολέμου, αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ ή ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή ΑΜΕΑ). Στα όρια του δακτυλίου μπαίνουν και αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων και ευαίσθητων ιατρικών υλικών.

Από το μέτρο του δακτυλίου εξαιρούνται μεταξύ άλλων, σε συγκεκριμένο αριθμό ανά κατηγορία, αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες, εκπροσώπων του Τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ, κομμάτων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων κλπ.

Στις εξαιρέσεις ανήκουν και κατηγορίες φορτηγών, μεταξύ άλλων αυτά που μεταφέρουν τρόφιμα ή ποτά, είδη για νοσοκομεία ή κάνουν διανομή τύπου και εκείνα των οποίων οι ιδιοκτήτες κατέχουν άδεια πωλητή υπαίθριου εμπορίου σε περιοχές εντός του δακτυλίου.

Πινακίδα με το σήμα του δακτυλίου

Εξαιρέσεις: Πώς βγάζεις άδεια

Αν ανήκεις σε μία από τις εξαιρέσεις πρέπει και πάλι να βγάλεις μία άδεια. Οι άδειες ελεύθερης κυκλοφορίας στο δακτύλιο που δεν σχετίζονται με τον τύπο του οχήματος αλλά με την ιδιότητα του οδηγού τους χορηγούνται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Μέχρι πότε ισχύουν οι παλιές άδειες

Είχες βγάλει άδεια εισόδου στον δακτύλιο π.κ (δηλαδή προ κορονοϊού); Μην ανησυχείς, είναι ακόμα σε ισχύ.

Οι άδειες που είχε χορηγήσει η Τροχαία για την περίοδο 2019-2020 εξακολουθούν να ισχύουν έως την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021. Έως τότε φρόντισε να έχεις βγάλει την καινούρια.

Υπάρχει και η λυπητερή

Έστω πως η πινακίδα σου είναι ζυγή. Έστω πως η ημερομηνία είναι μονή, καλή ώρα σαν σήμερα. Έστω πως θέλεις να κάνεις την επανάστασή σου και να μπεις στον δακτύλιο, αγνοώντας το μέτρο, τις εξαγγελίες για αστυνόμευση και όλα τα συναφή. Έστω πως πέφτεις σε μπλόκο και βλέπεις το σινιάλο. Δεν σε χαιρετούσαν, ήταν το σήμα για να σταματήσεις. Χαιρέτα τώρα κι εσύ τα 100 ευρω που θα στοιχίσει το πρόστιμο...

Δες κι αυτά