Πώς ο κορονοϊός θα κάνει τα σπίτια μας πιο «έξυπνα» - και πιο ασφαλή!

Μετά την καραντίνα 1 & 2, το episode 3 της πανδημίας φέρνει (και) καλά νέα!

Πώς ο κορονοϊός θα κάνει τα σπίτια μας πιο «έξυπνα» - και πιο ασφαλή!

Ξέρεις πώς πάνε αυτά… Διακοπάρεις, περνάς καλά και κάποια στιγμή γειώνεσαι γιατί όλο αυτό θα πρέπει να τελειώσει και να επιστρέψουμε όλοι μας στη βαρετή ρουτίνα μας. Με αυτά και με εκείνα που βλέπουμε και ακούμε, σε όλους μας έρχεται η σκέψη της εργασίας από το σπίτι, που όσο περνάνε οι μέρες αυτή η εποχή φαίνεται να κοντοζυγώνει. Το ξέρουμε ότι κουράζεσαι μόνο που το σκέφτεσαι, αλλά hang in there! Θέλουμε να ξέρεις ότι είμαστε μαζί σου και όλη αυτή η φάση να είναι όσο πιο ανώδυνη γίνεται.

Για αυτό… τι σου έχουμε, τι σου έχουμε! Πώς όλη η φάση με την καραντίνα και τον Covid-19 μπορεί να κάνει το σπίτι σου -και δεν εννοούμε μόνο από την τεχνολογική πλευρά- ακόμη πιο έξυπνο και βολικό; Γιατί όπως θα έχεις καταλάβει, το σπίτι μας εκτός από καταφύγιό μας, έχει πλέον και τον ρόλο του σχολείου/ γυμναστηρίου / εργασιακού χώρου και πάει λέγοντας. Ε λοιπόν, σου έχουμε μαζέψει όλα αυτά που πρέπει να ξέρεις για να κάνεις τη ζωούλα σου ακόμη πιο εύκολη και είμαστε έτοιμοι να σου τα εξηγήσουμε με κάθε λεπτομέρεια.

Οι αλλαγές που έφερε ο κορονοϊός στη ρουτίνα του σπιτιού

Τα σημερινά σπίτια σε σύγκριση με εκείνα του μακρινού παρελθόντος, εκτός από μεγάλη διαφορά στη διακόσμηση και την αισθητική, έχουν και μεγάλη διαφορά στη λειτουργικότητά τους. Δηλαδή, το ίδιο είναι να σκουπίζεις το σπίτι με την αχυρένια σκούπα της μάγισσας και με τη Μαρίτσα -ή όπως αλλιώς την έχεις ονομάσει- την αυτόματη, που το σκουπίζει μοναχή της; Όχι, φυσικά! Σε αυτό παίζει ρόλο η εξέλιξη της τεχνολογίας, που φροντίζει να μπορούμε να τα κάνουμε όλα με το πάτημα ενός κουμπιού ώστε να γλιτώνουμε χρόνο και πολλές φορές και χρήμα.

τεχνολογικό σπίτι

Και όπως καταλαβαίνεις, το ότι το σπίτι μας αποτελεί όλα αυτά που είπαμε παραπάνω πρόκειται να εξελίξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Όπως έχει γίνει γνωστό από μελέτες, η ανάγκη του κάθε ατόμου να έχει έναν δικό του χώρο εργασίας μέσα στο σπίτι γέννησε και την ιδέα του να εγκατασταθούν έξυπνες εφαρμογές από γωνιά σε γωνιά, ώστε να μπορεί η καθημερινότητα να είναι λίγο πιο εύκολη και να γίνεται οικονομία χρόνου. Τι πρόκειται να αναθεωρήσουμε όμως και να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας;

Σύστημα κάμερας παρακολούθησης

Πόσες φορές σκέφτηκες τι ωραία που θα ήταν να ήσουν το μάτι της Μόρντορ -με την καλή την έννοια, παραδέξου το. Είτε γιατί θέλεις να έχεις το κεφαλάκι σου ήσυχο και να κοιμάσαι ήρεμα τα βράδια, είτε για να έχεις τον νου σου στα παιδιά που παίζουν στα γρασίδια, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Και κάπου εδώ θα θέλαμε να σου θυμίσουμε -αν είσαι γονιός- εκείνες τις μέρες που είχε μαλλιάσει η γλώσσα σου από το να λες στο βλαστάρι σου «Κάτσε στην καρέκλα σου και παρακολούθησε το μάθημα». Και εκείνο τα έκανε όλα εκτός από αυτό. Πέρα από την πλάκα, είναι απολύτως λογικό, γιατί όταν είσαι μέσα από την πόρτα θέλεις να τσεκάρεις τι γίνεται απ’ έξω. Το ίδιο σκέφτηκε η Μαρί Βαν Μπρίταν Μπράουν, η γυναίκα που κατοχύρωσε την πατέντα του συστήματος οικιακού συναγερμού.

η Μαρί Βαν Μπρίταν Μπράουν

Σύστημα καθαρισμού αέρα

Ποιος θέλει να ζει και να εργάζεται σε ξηρό περιβάλλον, ρισκάροντας την εξάπλωση της γρίπης και άλλων εποχιακών ιώσεων; Δεν είμαστε για τέτοια τώρα! Για αυτό ένα σύστημα φιλτραρίσματος και καθαρισμού της ατμόσφαιρας του εσωτερικού στο σπίτι σου θα είναι ότι χρειάζεσαι!

Σύστημα ελέγχου για ελλείψεις προϊόντων

Θυμάσαι τότε που είχε γίνει πανικός και στα ράφια του σούπερ μάρκετ δεν υπήρχε ούτε φύλλο χαρτιού τουαλέτας; Για να μην υπερβάλλεις λοιπόν, και για να μην γίνει το «τουαλετόχαρτο» -όπως και άλλα προϊόντα- είδος προς εξαφάνιση, με αυτή την εφαρμογή θα μπορείς να βλέπεις το απόθεμα των πραγμάτων σου και να στοκάρεις τις ελλείψεις σου ανά πάσα ώρα και στιγμή. Δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη αλλά είναι work in progress και ελπίζουμε να την έχουμε σύντομα κοντά μας!

Ασφάλεια Σπιτιού

Ναι, καλά διάβασες. Καλή η τεχνολογία και με το παραπάνω, αλλά χρειάζεται και το εξτραδάκι το σπιτάκι σου. Και αν η ασφάλεια του σπιτιού σου είναι και όπως τη θέλεις, προσαρμοσμένη στις δικές σου ανάγκες, ακόμα καλύτερα. Σου προτείνουμε να ρίξεις μια ματιά! Δεν θα χάσεις, πίστεψέ μας!

Αναβάθμιση δικτύου

Η εργασία από το σπίτι έφερε όμως και νέες ανάγκες, παραδέξου το. Εντάξει, δεν μιλάμε για την εποχή που σέρφαρες στο διαδίκτυο και μόλις χτυπούσε το τηλέφωνο, αυτό αποτελούσε παρελθόν, αλλά εδώ που τα λέμε την θέλεις την αναβαθμισούλα σου. Έτσι περιμένουμε πώς και πώς περαιτέρω αναβάθμιση στον τομέα αυτό, μιας και η χρήση του αποτελεί πια αναπόσπαστο κομμάτι στην πλειονότητα των μελών μιας οικογένειας.

Οι νέες συνθήκες που αλλάζουν τη ζωή μας στο σπίτι

Και εντάξει όλα αυτά έχουν αποδειχθεί σωτήρια και βοηθητικά για πολλούς, αλλά περίμενε, γιατί πρόσφατες μελέτες ανατρέπουν τα δεδομένα, λέγοντάς μας ότι γενικότερα η κατασκευή των σπιτιών θα αλλάξει προς το καλύτερο. Και εδώ πρωταγωνιστής δεν είναι η τεχνολογία. Πάρε μια γεύση λοιπόν!

Μεγαλύτεροι χώροι

Οι σημερινοί αγοραστές σπιτιών ανά τον κόσμο αναζητούν μεγαλύτερους χώρους, ακόμα κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθούν από το κέντρο της πόλης. Πολλοί εργάζονται πλέον από το σπίτι και σχεδιάζουν να συνεχίσουν να το κάνουν και μετά τον COVID-19. Ως αποτέλεσμα, μετακινούνται προς την άκρη της πόλης ψάχνοντας να βρουν τον ιδανικό υποψήφιο!

σχέδιο κατοικίας

Αυλή/ Βεράντα σπιτιού

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι αυλή/ βεράντα σε ένα σπίτι έχει παίξει φοβερά σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία. Αλλάζεις για λίγο παραστάσεις και αυτό είναι θετικό! Για αυτό, τα μελλοντικά σπίτια προβλέπεται ότι θα έχουν αυλή ή βεράντες, τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος τους.

εξωτερικός χώρος/ βεράντα

Δωμάτια Ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης

Επειδή πλέον το παιδικό δωμάτιο -και όχι μόνο- δεν χρησιμοποιείται με τον πατροπαράδοτο τρόπο, ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται στα δωμάτια αυτά ώστε αφενός τα παιδιά να μπορούν να παίζουν αλλά και να μαθαίνουν διασκεδάζοντας και αφετέρου οι ενήλικες να μπορούν να χαλαρώνουν και να περνάνε όμορφα. Μίνι κινηματογράφος, gaming room με κονσόλες και διάφορα ηλεκτρονικά παιχνίδια, βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο και γενικά ότι γουστάρει η ψυχούλα του καθενός!

Μπορεί η τεχνολογία να μην πρωταγωνίστησε σε αυτή την περίπτωση, όμως ποιος είπε ότι είναι πάντοτε απαραίτητη για να αναβαθμιστεί ο χώρος σου; Με λίγη φαντασία και έμπνευση όλα μπορούν να γίνουν. Και αν δεν έχεις, σε καταλαβαίνουμε. Τσέκαρε πώς θα ήταν το γραφείο του σπιτιού σου αν το διακοσμούσαν χολιγουντιανοί σκηνοθέτες. Και μας ευχαριστείς μετά!

Δες κι αυτά