Burning Man: Πώς το φεστιβάλ στην έρημο έγινε επικό μποτιλιάρισμα στη λάσπη

Μαζική έξοδος από την έρημο που έγινε βάλτος

ασπρόμαυρη εικόνα με τεράστια ουρά αυτοκινήτων μέσα στην έρημο της Νεβάδα

Σίγουρα σου έχει συμβεί και σένα να κολλήσεις με το αυτοκίνητο σε μια ουρά. Για να περάσεις τα διόδια σε Σαββατοκύριακο αιχμής. Για να βγεις από το πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ λίγο πριν τις γιορτές. Για να περάσεις από το κέντρο ενώ γίνεται υποδοχή ξένου ηγέτη. Για να φτάσεις ή να φύγεις από το ΟΑΚΑ σε μέρα ντέρμπι.

Ε, όλα αυτά είναι «πταίσματα» μπροστά σε αυτό που έγινε φέτος στο φεστιβάλ Burning Man στη Νεβάδα. Θυμίζει λίγο το πιο διάσημο μποτιλιάρισμα στην ιστορία, εκείνο του Woodstock. Αλλά με πολλή, πολλή περισσότερη λάσπη.

εικόνα από το μποτιλιάρισμα στην έρημοβ της Νεβάδα μετά το φεστιβάλ Burning Man

Burning Man 2023: Πλημμύρες στην έρημο και ατελείωτο μποτιλιάρισμα

Είναι μεγάλο event από μόνο του. Κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στη Νεβάδα, στην αυτοσχέδια μητρόπολη Black Rock City. Μια προσωρινή πόλη που δημιουργείται στην έρημο για λίγες μέρες, ανθεί όσο διαρκεί το φεστιβάλ Burning Man και στη συνέχεια διαλύεται. Μέχρι την επόμενη χρονιά.

Από μόνο του το φεστιβάλ είναι case study για τα logistics του. Φαντάσου δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να κατευθύνονται στο ίδιο σημείο στο ίδιο διάστημα. Να μένουν εκεί σε σκηνές, να συμμετέχουν όλοι μαζί στα διάφορα δρώμενα και τις συναυλίες. Και να φεύγουν όλοι μαζί, σχεδόν ταυτόχρονα. Ε, θέλει δουλίτσα για να πάει καλά.

Φαντάσου τώρα τι έγινε φέτος, που η έρημος δεν χάρισε στους φεστιβαλιστές μόνο σκόνη, αλλά έγινε ένας απέραντος βάλτος εγκλωβίζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους (εντάξει, ήταν και κάποιοι που πάρταραν όπως και να’χει και δεν τους πείραξε και τόσο).

Ποιος «έβαλε φωτιά» στο Burning Man;

Το φεστιβάλ ήταν προγραμματισμένο από τις 27 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Λίγο πριν όμως, «χτύπησε» ο τυφώνας Χίλαρι, προκαλώντας τεράστιες πλημμύρες. Ένας άνθρωπος βρέθηκε νεκρός και έως αυτή τη στιγμή ο θάνατός του διερευνάται. Οι πύλες του φεστιβάλ έκλεισαν και όσοι είχαν ήδη φτάσει κλήθηκαν από τους διοργανωτές να βρουν ασφαλές και ζεστό καταφύγιο και να κάνουν οικονομία σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα. Η μετακίνηση με αυτοκίνητο ή με ποδήλατο σταμάτησε και όσοι ήθελαν να περπατήσουν έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι για δύσκολες και πολύωρες διαδρομές μέσα στη λάσπη.

«Το Burning Man είναι μια κοινότητα ανθρώπων προετοιμασμένων να στηρίξουν ο ένας τον άλλο. Ήρθαμε εδώ γνωρίζοντας πως αυτό είναι ένα μέρος όπου φέρνουμε όλα τα απαραίτητα για να επιβιώσουμε. Χάρη σε αυτό είμαστε όλοι καλά προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο καιρικό φαινόμενο» έγραψαν οι διοργανωτές στην ιστοσελίδα "2023 Wet Playa Survival Guide" που έφτιαξαν ειδικά για να ενημερώνουν συμμετέχοντες και κοινό τι είναι εφικτό και τι όχι, καιρού (μη) επιτρέποντος.

Το απρόσμενο Survivor

άνθρωποι βαδίζουν μέσα στη λάσπη

Κάποιοι δεν πτοήθηκαν. Θεώρησαν κι αυτό το απρόοπτο μια έξτρα δοκιμασία και με έναν τρόπο ψυχαγωγία που ταιριάζει στο πνεύμα του Burning Man. Και συνέχισαν να διασκεδάζουν με όποιο τρόπο μπορούσαν, παρότι οι σκηνές τους - ή οι ρόδες του αυτοκινήτου τους- είχαν βουλιάξει στη λάσπη.

Άλλοι είχαν πάει λίγο yolo, για το Σαββατοκύριακο, και δεν πέρασαν εύκολα, βρεγμένοι και καλυμμένοι με λάσπη όσο πάει.

Υπήρξαν κι άλλες δυσκολίες, λιγότερο διαχειρίσιμες. Όπως, ας πούμε, το ότι έμειναν χωρίς καθαρισμό και συντήρηση οι χημικές τουαλέτες που εξυπηρετούσαν τους συμμετέχοντες, αφού τα ειδικά οχήματα που θα έκαναν αυτή ακριβώς τη (βρόμικη) δουλειά δεν μπορούσαν να περάσουν από τους λασπόδρομους για να φτάσουν.

Burning Man: Μαζική έξοδος μέσα στη λάσπη

αγκαλιασμένο ζευγάρι πλάτη, περπατάει μέσα σε νερά και λάσπες

Κι αφού το πρόγραμμα αναγκαστικά άλλαξε λόγω των συνθηκών, κι αφού εμφανίσεις ακυρώθηκαν γιατί η περίφημη playa έγινε βάλτος, οι μέρες του φεστιβάλ τελείωσαν και κάπως έπρεπε όλοι οι άνθρωποι που ήταν εκεί να φύγουν.

Ωραία, αλλά πώς και από πού;

Συνωστισμός θα υπήρχε ακόμα κι αν όλα είχαν πάει καλά από άποψης καιρού. Βάλε τώρα με τον νου σου τι έγινε καθώς τα δεκάδες χιλιάδες οχήματα κάθε είδους προσπαθούσαν να μετακινηθούν μέσα στον βάλτο. Να, αυτό έγινε:

Κάποιοι περίμεναν στην ουρά ακόμα και έξι ώρες. Και μετά είχαν κι άλλη μια δίωρη διαδρομή ως τον προορισμό τους- κυρίως γειτονικές πόλεις. Τη Δευτέρα οι δρόμοι της εξόδου ήταν γεμάτοι λάσπη και νερό, αλλά τα πράγματα προχωρούσαν, έστω αργά. Από τους αρχικά 64.000 ανθρώπους, που αποτελούσαν το καραβάνι της «Εξόδου», την Τρίτη το απόγευμα είχαν μείνει περίπου 36.000.

Λένε πως αν βρεθείς έστω μία φορά στο Burning Man, είναι μια εμπειρία που θυμάσαι σε όλη σου τη ζωή. Λογικά η φετινή εμπειρία του φεστιβάλ θα μείνει σε όλους αξέχαστη.

το ομοίωμα ανθρώπου που καίγεται στο τέλος του Burning Man με το ουράνιο τόξο πίσω του