Behind the scenes: Πώς γυρίζονται τα τρακαρίσματα στις ταινίες

Από τις κόντρες στο Fast and Furious μέχρι την επική κλήση της Rachel Green στα Φιλαράκια. Τι συμβαίνει στα backstage;

Behind the scenes: Πώς γυρίζονται τα τρακαρίσματα στις ταινίες

Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το άραγμα στον καναπέ, βλέποντας την αγαπημένη σου ταινία και τρώγοντας τα αγαπημένα σου σνακ. Κάντο εικόνα: Έχεις γυρίσει από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Κάνεις το ντουζ σου, ετοιμάζεσαι, ετοιμάζεις και κάτι να τσιμπήσεις και αράζεις ψάχνοντας για μια καλή ταινία. Είσαι φανατικός οπαδός των ταινιών που έχουν να κάνουν με αυτοκίνητα και -όπως είναι λογικό- διάλεξες να δεις το Fast and Furious νούμερο 8479. Περιμένεις με ανυπομονησία να δεις τις κορυφαίες στιγμές στην ταινία, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνουν κόντρες, ίντριγκα αλλά και συγκρούσεις. Έχεις μελετήσει καθόλου το θέμα «τρακάρισμα» σε μια ταινία όμως; Αλήθεια, υπάρχει η τέλεια σύγκρουση; Γιατί δεν ξέρουμε για εσένα, αλλά εμάς μας κίνησε το ενδιαφέρον μια σειρά από βιντεάκια που κυκλοφορούν τελευταία στον μαγικό κόσμο του Tik Tok και έτσι μάντεψε... σου έχουμε πάλι νέα! Ποια είναι τα σκηνοθετικά μυστικά που οδηγούν στην απόλυτη σκηνή σύγκρουσης οχημάτων σε μια ταινία;

Βήμα 1ο: Πώς οδηγείται ένα αμάξι κατά το γύρισμα μιας ταινίας;

Πριν ξεκινήσουμε, είναι σημαντικό να λύσουμε αυτή την απορία. Έχουμε δει ταινίες στις οποίες φαίνεται πώς ένα όχημα βρίσκεται σε κάποιο green room και στην πραγματικότητα δεν οδηγείται, άλλες όπου το όχημα είναι πάνω σε κάποια πλατφόρμα που οδηγεί κάποιος άλλος, ενώ τέλος υπάρχουν και εκείνες που οδηγεί ο ηθοποιός κανονικά -πολύ σπάνια. Γενικά, ανάλογα με την παραγωγή επιλέγεται και διαφορετικός τρόπος. Τι γίνεται όμως αν στην ταινία υπάρχει κάποια σκηνή στην οποία έχει κίνηση ο δρόμος; Σε πολλές ταινίες μέλη του προσωπικού αναλαμβάνουν να οδηγήσουν κανονικά για να πετύχει αυτό το οπτικό αποτέλεσμα στο φακό. Βέβαια, προηγουμένως έχει κλείσει το οδικό δίκτυο προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια και τάξη τόσο στο γύρισμα, όσο και στη ροή της κυκλοφορίας.

@ethan_ravens

How do Actors Drive in Films and Movies? #learnfilmmaking #filmtok #joekeery

♬ Tokyo Drift - Xavier Wulf

Βήμα 2ο: Πώς βιντεοσκοπείται μια τράκα αυτοκινήτου.. αλά Χόλυγουντ;

Αρχικά να σου πούμε ότι σε κανένα από τα οχήματα που βλέπεις να διαλύονται σε μια ταινία, δεν υπάρχει πραγματικός άνθρωπος μέσα, π.χ. κασκαντέρ. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιούνται οι γνωστές κούκλες των crash test. Ναι, αυτονόητο αλλά είπαμε να το κάνουμε μια στάλα παραπάνω! Λόγω αυτού λοιπόν, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η σκηνή, τα οχήματα δένονται μεταξύ τους με ένα μεταλλικό καλώδιο. Στη συνέχεια -επειδή αυτά τα οχήματα δεν διαθέτουν μηχανή- προκειμένου να μετακινηθούν στο σημείο λήψης της σκηνής, χρησιμοποιείται ένας μίνι γερανός που τα ωθεί και τα τοποθετεί στη σωστή θέση. Καιιιι…ΜΠΑΜ!

@ethan_ravens

How Do They Crash Cars In Films? ##setlife ##filmtok ##filmmajor ##learnfilmmaking

♬ I Just Can't Wait to Be King (From "The Lion King") - The West End Orchestra and Singers

Βήμα 3ο: Aaaand action! Η στιγμή της σύγκρουσης

Και από τα θεωρητικά πάμε στα πιο πρακτικά. Μετά την σύγκρουση, η ομάδα των special εφέ -κάτι σαν το αλατοπίπερο στο φαγητό- τοποθετεί ένα μηχάνημα καπνού στα αυτοκίνητα ώστε να φαίνεται το περιστατικό ακόμη πιο αληθοφανές. Επιπλέον, πολλές φορές χρησιμοποιούν πάγο προκειμένου να φαίνεται ότι έσπασε το παρμπρίζ, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει συμβεί!

@ethan_ravens

What a Car Crash Looks like on a Film Set ##learnfilmmaking ##filmtok ##setlife

♬ I'll Make A Man Out Of You (From "Mulan") - Karaoke Version - Urock Karaoke

Επειδή ξέρουμε ότι όλα αυτά μπορεί να σε ενημέρωσαν -εν μέρει, αλλά μπορεί να σε αναστάτωσαν και λίγο, μην ανησυχείς γιατί μπορούμε να σε βοηθήσουμε. Αρχικά, αν μόλις συνειδητοποίησες ότι δεν ξέρεις τι να κάνεις σε περίπτωση που τρακάρεις, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι. Σου έχουμε συγκεντρώσει τα κορυφαία tips που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου στην περίπτωση αυτή -φτου σκόρδα!

Δες κι αυτά