Αυτό είναι το πιο ακριβό ηλεκτρικό αυτοκίνητο του 2022

Μια περιουσία δεν είναι αρκετή για να το αποκτήσεις. Με δύο όμως κάτι μπορεί να γίνει!

ασπρόμαυρη εικόνα με ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε έκθεση

Βγήκες επιτέλους για μια αυτοκινητάδα στη λιακάδα των ημερών και διαπίστωσες κάτι κοιτώντας γύρω σου. Έχουμε αισίως μπει στο 2022 -σοβαρά; Μήνες τώρα!- και βαδίζουμε σε μια εποχή όπου τα ηλεκτροκίνητα οχήματα πρωταγωνιστούν όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας, για πολλούς και διάφορους λόγους. Μια ματιά γύρω σου αρκεί για να επιβεβαιώσεις τα παραπάνω, αφού όλο και περισσότεροι ηλεκτροκίνητοι φίλοι περιμένουν μαζί σου στο κόκκινο φανάρι.

Σχεδόν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ανακοινώσει την κυκλοφορία κάποιου ή κάποιων μοντέλων που θα κινούνται ηλεκτρικά και που ανυπομονούμε να γνωρίσουμε από κοντά μέσα στην χρονιά! Άλλα έχουν βγει και άλλα ακόμη τα περιμένουμε, αλλά όπως και να έχει σου ετοιμάσαμε μια λίστα με τα 4 πιο ακριβά, ανάλογα πάντα με το κόστος απόκτησής τους. Που μεταξύ μας, αντιστοιχεί σε μια μικρή περιουσία.

4 από τα πιο ακριβά μοντέλα για το 2022!

Το ξέρουμε ότι θα απορήσεις με την παρακάτω λίστα, αλλά έχουμε να σου κάνουμε μια επισήμανση. Τα αυτοκίνητα που επιλέχθηκαν είναι αυτοκίνητα που μπορεί να συναντήσεις σε κάποιον αυτοκινητόδρομο, οπότε όπως καταλαβαίνεις supercars ή άλλα παράξενα τετράτροχα λείπουν από εδώ! Τέλος, οι τιμές που παρέχονται είναι οι προτεινόμενες από τον κατασκευαστή και δεν περιλαμβάνουν κρατικούς ή ομοσπονδιακούς φόρους ή πρόσθετες χρεώσεις.

Είμαστε έτοιμοι; Μάλιστα καπετάνιε. Δεν σας ακούω; Φύγαμε!

1. Porsche Taycan

€169.000

φωτογραφία του Porsche Taycan Turismo εν κινήσει

Το διαμαντάκι αυτό, δεν είναι απλά ακριβό αλλά είναι το πιο ακριβό ηλεκτρικό αυτοκίνητο για το 2022! Έκανε την πρώτη του εμφάνιση σαν ιδέα το 2021, σαφώς, υπήρξε μετεξέλιξη και έτσι το Porsche Taycan είναι ένα πια ένα αμιγώς ηλεκτρικό τετράθυρο σεντάν. Είναι ένα από τα πιο γρήγορα αυτοκίνητα στον κόσμο, με την τουρμπίσια έκδοσή του να πιάνει 0-60 mph σε 2,6 δευτερόλεπτα. Το Taycan βγαίνει σε διάφορες εκδόσεις με την πιο ακριβή του να είναι η Turbo S Cross Turismo, η οποία κοστίζει όσο το εξοχικό σου στο νησί -μπορεί και περισσότερο. Έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με μια BMW Series 5 ή Mercedes E-Class, αλλά έχει λιγότερο χώρο στην καμπίνα.

φωτογραφία του Porsche Taycan Turismo εν κινήσει

Διαθέτει επίσης πλέον δυνατότητα Plug & Charge, η οποία -όταν το συγκεκριμένο δίκτυο εγκατασταθεί παγκοσμίως- επιτρέπει την αυτόματη χρέωση στους σταθμούς φόρτισης. Επίσης καινούργια πατέντα σε αυτό το αυτοκίνητο, αποτελεί το cruise control του το οποίο προσαρμόζεται στα όρια ταχύτητας, καθώς επίσης στις συνθήκες του δρόμου και τις μελλοντικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν μείωση της ταχύτητας ή φρενάρισμα.

2. Audi RS E-tron GT

€128.138

φωτογραφία του Audi RS E-tron GT εν κινήσει

Το πρώτο ηλεκτροκίνητο "παιδί" της και η αλήθεια είναι ότι η Audi είναι πολύ περήφανη για αυτό. Με αυτονομία 232 μιλίων με πλήρη μπαταρία, κάτι που είναι πολύ μακριά από άλλα πολυτελή ηλεκτρικά οχήματα με παρόμοια τιμή, όπως το Model S (412 μίλια), EQS (350 μίλια) ή Lucid Air (520 μίλια) το συγκεκριμένο αυτοκίνητο κάτι έχει και σου τραβάει την προσοχή.

φωτογραφία του εσωτερικού του Audi RS E-tron GΤ

Σύμφωνα με την Audi το σύστημά της, επιτρέπει την εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση. Μόλις πέντε λεπτά σε ένα δίκτυο φόρτισης υψηλής ταχύτητας και το E-tron GT θα ανακτήσει αυτονομία 100 χιλιομέτρων. Δεν είμαστε σίγουροι αν θα το διαλέγαμε- για να είμαστε ειλικρινείς είναι πολύ τσιμπημένο για αυτά που σου παρέχει.

3. Tesla Model S Plaid

€121.020

Tesla Model S Plaid κόκκινο

Ο συνδυασμός ενός σέξι σχήματος και της συγκλονιστικής ταχύτητας είναι αρκετά.. ηλεκτρισμένος από μόνος του. Αυτό είναι και το Tesla S Plaid. Tο Model S είναι τώρα στον έκτο χρόνο της πρώτης γενιάς του και είναι στην παρέα μας σαν οντότητα από το 2012.

Το συγκεκριμένο μοντέλο διατίθεται σε τέσσερις επιλογές χωρητικότητας μπαταρίας: 60, 75, 90 ή 100 κιλοβατώρες. Τα μικρά των 60 kwh είναι πισωκίνητα, ενώ όλα τα υπόλοιπα είναι τετρακίνητα.

Tesla Model S Plaid κόκκινο

Η αθόρυβη επιτάχυνση είναι εκπληκτική και τόσο γρήγορη όσο μερικά από τα πιο γρήγορα supercar στον κόσμο!

O πλησιέστερος ανταγωνιστής του Tesla S -πέραν του BMW i3- θα μπορούσε να είναι το Audi A7, με το παρόμοιο σχήμα fastbackκαι τις τέσσερις πόρτες. Ή ίσως η Jaguar F Type, δεν έχουμε αποφασίσει. Αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι κανείς δεν έχει δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο τόσο κομψό όσο το Tesla S! Βέβαια δεν λέμε, γούστα είναι αυτά...

4. Tesla Model X

€118.771

Tesla Model X στον δρόμο με φόντο βουνά

Μην αναρωτιέσαι γιατί έχει δυο Tesla μέσα στη λίστα μας, έτσι ήρθαν τα πράγματα. Το Model X είναι επίσης από τα πιο γρήγορα, καθώς η έκδοση Performance μπορεί να επιταχύνει από το 0-60 σε μόλις 2,6 δευτερόλεπτα.

Tesla Model X σε αστικό δρόμο, με ανοιγμένες πόρτες

Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία για το αυτοκίνητο αυτό, (όχι και τόσο fun fact θα έλεγε κανείς) είναι ότι δεν έχει υποβληθεί σε crash test. Παρόλα αυτά, έχει βαθμολογία πέντε αστέρων σε ομοσπονδιακές δοκιμές NCAP, σε δοκιμές εμπρός/ πλαϊνές, καθώς και σε ανατροπές. Ο βασικός εξοπλισμός ασφαλείας περιλαμβάνει αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης και αυτόματο πιλότο, που δίνει στο όχημα τα μέσα να κατευθύνει, να επιταχύνει και να φρενάρει εντός της ίδιας λωρίδας. Η λειτουργία του αυτόματου πιλότου περιλαμβάνει ενεργό έλεγχο λωρίδας, προσαρμοστικό cruise control και οθόνες τυφλών σημείων για την καλύτερη και ασφαλέστερη οδηγική εμπειρία.

Γιατί όμως τα ηλεκτροκίνητα είναι τόσο ακριβά;

Οι λόγοι είναι παραπάνω από ένας και αυτό γιατί οι τιμές των ηλεκτροκίνητων επηρεάζονται από ορισμένες παραμέτρους. Κάποιες από αυτές είναι οι αλυσίδες ανεφοδιασμού, οι γραμμές συναρμολόγησης και η πιο σημαντική από όλες η μπαταρία. Ναι, αν δεν το ξέρεις ήδη, αυτό που εκτοξεύει την τιμή σε ένα ηλεκτροκίνητο είναι η μπαταρία και αυτό γιατί το συγκεκριμένο εξάρτημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η "καρδιά" των ηλεκτρικών οχημάτων.

ηλεκτρικό αυτοκίνητο την ώρα της φόρτισης, από πίσω

Οι μπαταρίες είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροζωία και την απόδοση οποιουδήποτε ηλεκτρικού οχήματος αλλά είναι πολύ ακριβές. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες για την εξέλιξη στην τεχνολογία τους καθώς και στις πρακτικές ανταλλαγής τους, πράγμα που συμβάλει σημαντικά στη μείωση του κόστους των ηλεκτρικών οχημάτων. Ωστόσο, η τιμή εισαγωγής πολλαπλών πόρων και ανταλλακτικών από το εξωτερικό μπορεί να προσθέσει στη συνολική τιμή που πρέπει να χρεώσει μια αυτοκινητοβιομηχανία στους καταναλωτές για να βγάλουν κέρδος.

Όπως και να έχει ο τομέας "ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα", έχει ακόμη πολύ μέλλον μπροστά του. Για να γίνεις εξπέρ μέχρι τα πράγματα να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο, μπορείς αν θέλεις να ρίξεις ένα βλέφαρο στον οδηγό ηλεκτροκίνησης που φτιάξαμε για σένα! Πίστεψε μας, εκεί θα λύσεις πολλές από τις απορίες σου γιατί θα βρεις όσα δεν έχεις βρει ως τώρα!

Δες κι αυτά