Τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί των οχημάτων που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» φέρνει κάθε μέρα και μια νέα περιπέτεια

Τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί των οχημάτων που  εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό

Αν ήσουν από τους τυχερούς, παρακολούθησες από τη ζέστη του σπιτιού σου την Αττική να μετατρέπεται σε τοπίο του ευρωπαϊκού βορρά. Η κακοκαιρία «Ελπίδα» σε έκλεισε στο σπίτι κι έχεις χρόνο να παίξεις στο χιόνι όσο τραβάει η ψυχή σου και να χαζέψεις το timeline σου καθώς γεμίζει φωτογραφίες με ασπρισμένα μπαλκόνια και ολόλευκους δρόμους.  

Αν δεν ήσουν και τόσο τυχερός/τυχερή, έζησες την κακοκαιρία «Ελπίδα» λίγο πιο πολύ στο πετσί σου. Είτε χωρίς ρεύμα στο σπίτι, είτε στο ακινητοποιημένο σου αυτοκίνητο. Κι εδώ τα πράγματα, ξέρεις καλύτερα από εμάς, δεν ήταν ούτε διασκεδαστικά ούτε αστεία, αλλά πολύ δύσκολα και τρομακτικά. Και πολλοί δοκίμασαν τα όρια των αντοχών τους παραμένοντας στο ίδιο σημείο για ώρες, είτε στην Αττική Οδό είτε σε βασικούς δρόμους της Αθήνας, όπως τη Μεσογείων.

Διανυκτέρευση στην Αττική Οδό

Αττική Οδός σταματημένα αυτοκίνητα χιόνι

Χιλιάδες οχήματα ακινητοποιήθηκαν στην Αττική Οδό όταν το χιόνι άρχισε να πέφτει πολύ πυκνό πια, το μεσημέρι της Δευτέρας. Η αδυναμία να περάσουν τα εκχιονιστικά, άλλα οχήματα που «κόλλησαν» αλλά και ο καιρός, που όλο χειροτέρευε, είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες οδηγοί να βγάλουν όχι μόνο τη μέρα αλλά και τη νύχτα σταματημένοι στο ίδιο σημείο,.

Τα πιο δύσκολα τμήματα ήταν, σύμφωνα με την Αττική Οδό, στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα, όπου «δίπλωσαν» νταλίκες κλείνοντας κάθετα τον δρόμο, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Οι ουρές, τα αυτοκίνητα που ακινητοποιήθηκαν για διάφορους λόγους, τα φορτηγά και οι νταλίκες, εμπόδισαν τα εκχιονιστικά, τα οποία δεν μπόρεσαν να φτάσουν την ώρα που έπρεπε στα σημεία που έπρεπε, όπως ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.

Και είναι πολύ χαρακτηριστικό πως η επιχείρηση ολοκληρώνεται Πέμπτη πρωί, σχεδόν τρία 24ωρα μετά. Μετά τις 8 το πρώι, ο δρόμος παραδίδεται στην κυκλοφορία στο σύνολό του και τα τελευταία οχήματα μεταφέρονται σε χώρο του parking του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αν είναι εκεί και το δικό σου αυτοκίνητο, διάβασε παρακάτω.  

Αττική Οδός: Κάποιοι έμειναν, κάποιοι έφυγαν

Αττική Οδός χιόνι στην άσφαλτο νύχτα, σταματημένα αυτοκίνητα

Με τις ώρες να περνούν και το χιόνι να πέφτει, τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα. Κάποιοι οδηγοί πέρασαν ατελείωτες ώρες μέσα στα οχήματά τους, περιμένοντας να βρεθεί κάποια λύση.

Άλλοι άφησαν τα αυτοκίνητα τους κι έφυγαν για να περάσουν τη νύχτα στα σπίτια τους, όσοι μπορούσαν, ή όπου, τέλος πάντων, βρήκε ο καθένας.  

Αυτοί οι οδηγοί κλήθηκαν την Τρίτη να γυρίσουν και να πάρουν τα οχήματά τους, από όπου όμως αυτό είναι εφικτό. Η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη αλλά πολλοί δρόμοι, και τμήματα της Αττικής Οδού, εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Όσο για τα στενάκια, ούτε λόγος. Μόνο αν έχεις μετάλλιο στο πατινάζ τολμάς να κυκλοφορήσεις.  

Η ενημέρωση της Αττικής Οδού: Ποιοι μπορούν να παραλάβουν τα οχήματά τους

Αττική Οδός χιόνι στην άσφαλτο νύχτα, σταματημένα αυτοκίνητα

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού ξεκίνησε την Τρίτη, με την Αττική Οδό να ενημερώνει πως οι οδηγοί όσων οχημάτων έχουν παραμείνει στα παρακάτω τμήματα μπορούσαν να πάνε να τα παραλάβουν, κατόπιν συνεννόησης με την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199:

  1. Από Λ. Κηφισίας έως τη σήραγγα Βριλησσίων στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο. Μπορούν να βγουν στην Περιφερειακή Υμηττού και από εκεί στη Λ. Κατεχάκη προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.
  2. Στη διαδρομή από τη Λεωφόρο Κατεχάκη μέσω της Περιφερειακής Υμηττού στην κατεύθυνση προς Αεροδρόμιο και στην κατεύθυνση προς Ραφήνα-Πικέρμι στην έξοδο Υ8.
  3. Από τα διόδια Παλλήνης έως τη Λεωφόρο Κατεχάκη (και προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία).
  4. Από τα διόδια Παιανίας έως την Κάντζα στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Όσοι έμειναν στα παρακάτω τμήματα χρειάστηκε να περιμένουν λίγο περισσότερο, καθώς παρέμειναν κλειστά και συνεχιζόταν ο εκχιονισμός και απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων:

  1. Στο τμήμα από Βριλήσσια μέχρι Ανθούσα στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο.
  2. Στο τμήμα από την Κάντζα έως τη Λεωφόρο Μαραθώνος στο ρεύμα προς Ελευσίνα.
  3. Στο τμήμα του Δυτικού κλάδου της Περιφερειακής Υμηττού από τη σήραγγα Κοντόπευκου μέχρι τη Σήραγγα Βριλησσίων.

Κι όσοι βρίσκονταν ακόμα στα οχήματά τους; Η εταιρία τους κάλεσε να επικοινωνούν με το Κέντρο Κυκλοφορίας της Αττικής Οδού στο τετραψήφιο 1024.

Τα τελευταία οχήματα απομακρύνονται την Πέμπτη από τον αυτοκινητόδρομο. Η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη μεταφορά των οχημάτων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του parking Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» πίσω από τα καταστήματα ΙΚΕΑ και ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, στα Σπάτα.

Πώς θα πάρεις το αυτοκίνητό σου

Δρόμος με χιόνια οχήματα σταματημένα κόσμος περπατά

Πέρασες δύσκολα, το καταλαβαίνουμε. Αν το αυτοκίνητό σου μετακινείται, μπορείς επιτέλους να το πάρεις πίσω. Σε κάποια σημεία υπήρχε και διαθέσιμη βοήθεια, όπως στο Δαχτυλίδι της Κηφισίας, όπου η Πολιτική Προστασία διέθεσε από την Τρίτη οχήματα για να μεταφέρουν οδηγούς στα αυτοκίνητά τους μέσα στην Αττική Οδό.

Αν το αυτοκίνητο για οποιονδήποτε λόγο δεν μετακινείται, αν π.χ. έμεινες από μπαταρία ή καύσιμα, κάτι πιθανό να συμβεί έπειτα από τόσες ώρες, καλό είναι να επικοινωνήσεις εξαρχής με την ασφαλιστική σου για να κανονίσεις τις λεπτομέρειες με την Οδική Βοήθεια. Στην Hellas Direct είμαστε εδώ 24 ώρες το 24ωρο, απλά μας καλείς στο 212 222 9900. Αντίστοιχες καλύψεις παρέχουν ασφαλώς όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες, οπότε δεν έχεις παρά να καλέσεις στην αντίστοιχη τηλεφωνική γραμμή.

Υπό κανονικές συνθήκες, η αντίστοιχη υπηρεσία της Αττικής Οδού φροντίζει να απομακρύνει οχήματα που «έμειναν» στο δίκτυό της και να τα οδηγεί σε σημείο από όπου μπορεί να τα παραλάβει η αντίστοιχη υπηρεσία του κάθε οδηγού. Σε κάθε περίπτωση, επειδή αυτή τη φορά μπορεί να μιλάμε για πάρα πολλούς οδηγούς που θα χρειαστούν βοήθεια, κάνε πρώτα τις απαραίτητες συνεννοήσεις με την ασφαλιστική σου και με την Πυροσβεστική, όπου απαιτείται, για να μην ταλαιπωρηθείς άλλο. Και πριν ξεκινήσεις για οπουδήποτε, τσέκαρε εδώ ποιοι άλλοι δρόμοι στην Αττική είτε είναι εντελώς κλειστοί είτε χρειάζονται αλυσίδες.

Τρίτη απόγευμα: η κακοκαιρία υποχωρεί, η επιχείρηση απεγκλωβισμού συνεχίζεται

Χιονισμένος δρόμος με σημάδια από ρόδες αυτοκινήτου

Μέχρι και αυτή την ώρα, απόγευμα Τρίτης, η επιχείρηση απεγκλωβισμού και των τελευταίων οχημάτων συνεχίζεται. Στην Αττική Οδό επιχειρούν οι υπηρεσίες της αλλά και Αστυνομία, Στρατός και Πυροσβεστική, με στόχο κάθε οδηγός κι επιβάτης να φύγει ασφαλής για τον προορισμό του.

Παράλληλα φεύγει σταδιακά και η κακοκαιρία «Ελπίδα», με το εντελώς οξύμωρο όνομα, αν κρίνουμε από το τι πραγματικά έφερε στο πέρασμά της. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Τετάρτη περιμένουμε νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι, φαινόμενα που θα περιοριστούν μέσα στην ημέρα στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Στην Αττική το θερμόμετρο θα παραμείνει πολύ χαμηλά, από 01 έως 05 βαθμούς Κελσίου- και θα είναι και 2-3 βαθμούς χαμηλότερη στα βόρεια. Οπότε παραμένουμε πολύ προσεκτικοί στους δρόμους. Για να είμαστε ασφαλείς κι εμείς και οι γύρω μας.

Update: Πέμπτη πρωί

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Αττική Οδό, τα τελευταία οχήματα απομακρύνονται την Πέμπτη από τον αυτοκινητόδρομο. Η επιχείρηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρωί με τη μεταφορά των οχημάτων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του parking Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» πίσω από τα καταστήματα ΙΚΕΑ και ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, στα Σπάτα.

Για να φτάσουν εκεί οι ιδιοκτήτες τους και να τα παραλάβουν, μπορούν να μετακινηθούν με ένα από τα οχήματα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που κάνουν δρομολόγια από το Δαχτυλίδι της Κηφισίας από τις 9:00 έως τις 19:00.

Από τις 8 το πρωί της Πέμπτης προγραμματίζεται να δοθεί στην κυκλοφορία όλος ο αυτοκινητόδρομος. Οι διελεύσεις έως και την Κυριακή θα είναι δωρεάν.

Δες κι αυτά