Έχεις ασφάλεια σπιτιού; Μάθε εύκολα πώς θα έχεις και έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Κι αν δεν δικαιούσαι την έκπτωση, μάθε το ίδιο εύκολα τι μπορείς να κάνεις για να την πάρεις. Είμαστε εδώ για σένα!

Ασπρόμαυρη εικόνα πόλης, ψηλά κτίρια με παράθυρα

Αχ, Σεπτέμβρης. Μοιάζει να έχει περάσει ένας αιώνας από τότε που γύρισες από διακοπές. Τα σχολεία άνοιξαν, τα απογεύματά σου μάλλον μοιράζονται ή στη δουλειά ή στις περίφημες δραστηριότητες και η νέα σεζόν έρχεται δυναμικά με έναν σωρό λογαριασμούς στην πόρτα ή στο mail σου. Κι αρχίζεις τις πληρωμές που τελειωμό δεν έχουν. Σε νιώθουμε.

Φέτος, από αυτή την άποψη, των πληρωμών, σε περιμένει και κάτι ευχάριστο: Για ένα από όλα αυτά τα πολλά που πρέπει να δώσεις, μπορείς να έχεις έκπτωση έως 10%. Ε, δεν είναι κακό, ναι;

Πόλη από ψηλά, πολυκατοικίες η μία δίπλα στην άλλη

Ασφάλεια σπιτιού & έκπτωση ΕΝΦΙΑ: Προϋποθέσεις και δικαιούχοι

Το μέτρο που ανακοινώθηκε στις αρχές του καλοκαιριού αφορά έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ για φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλισμένη κατοικία. Δηλαδή, η ασφάλεια του σπιτιού σου σε απαλλάσσει από ένα μέρος του φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων.

Φυσικά όλα τα καλά πράγματα στη ζωή είναι παράνομα ή παχυντικά ή συνοδεύονται από όρους και προϋποθέσεις, και η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ δεν αποτελεί εξαίρεση.

Οπότε, αν χάθηκες σε αστερίσκους και ποσοστά κάνε τα εξής δύο πράγματα: Αφενός διάβασε παρακάτω γιατί, ως γνωστόν, η γνώση είναι δύναμη. Αφετέρου μπες στην πλατφόρμα για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ που φτιάξαμε, ώστε να μάθεις χωρίς κόπο αν δικαιούσαι μείωση φόρου και πόση ή τι μπορείς να κάνεις για να την έχεις.

Ασφάλεια σπιτιού: Οι καλύψεις που φέρνουν έκπτωση

Όχι, δεν αρκεί να έχεις γενικά ασφαλισμένο το σπίτι σου για να δικαιούσαι την έκπτωση. Θα πρέπει να έχεις συμπεριλάβει στο ασφαλιστήριό σου τις καλύψεις για φυσικές καταστροφές, δηλαδή σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα. Στην Hellas Direct και τα τρία αυτά περιλαμβάνονται στο βασικό πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίας. Αν έχεις ασφαλίσει το σπίτι σου σε άλλη εταιρία θα πρέπει να τσεκάρεις πως έχεις αυτές τις καλύψεις- ή να μπεις στην πλατφόρμα που λέγαμε και να το τσεκάρουμε εμείς για σένα μαζί με όλες τις άλλες προϋποθέσεις.

infographic με τίτλο Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, οι απαραίτητες καλύψεις για φυσικές καταστροφές. Σεισμός - Πυρκαγιά - Πλημμύρα με τρία εικονίδια

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ: Βασικές προϋποθέσεις

Πάμε τώρα στους λεγόμενους αστερίσκους.

Πρώτον, η ασφάλεια θα πρέπει να καλύπτει το 100% της αξίας του σπιτιού, η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον €1.000/τ.μ. Όταν λέμε αξία σπιτιού εννοούμε την αξία ανακατασκευής του, χωρίς να υπολογίζουμε την αξία του οικοπέδου. Για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα χρησιμοποιούνται τα φορολογήσιμα τετραγωνικά, που αποδεικνύονται από το περιουσιολόγιο και το Ε9.

Δεύτερον, θα πρέπει να έχεις ασφαλίσει το σπίτι σου για τουλάχιστον 3 μήνες. Αν η διάρκεια της ασφάλειας του σπιτιού είναι μικρότερη από 1 χρόνο, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά.

Δηλαδή:

Infographic με τίτλο Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ ανάλογη με τη διάρκεια της ασφάλειας σπιτιού. Ημερολόγιο επιτραπέζιο και γουρουνάκι κουμπαράς

Η μείωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του συμπληρωματικού φόρου και αφορά μόνο το κάθε ασφαλισμένο σπίτι, όχι τη συνολική ακίνητη περιουσία που ίσως έχεις.

Χρειάστηκες σημειωματάριο; Μην κάνεις τον κόπο, αφού έχουμε τη λύση: Μπες στην πλατφόρμα που λέγαμε, και θα τα υπολογίσουμε όλα εμείς για σένα!

Από την ασφάλεια σπιτιού ως την έκπτωση ΕΝΦΙΑ λίγα κλικ δρόμος!

Είναι πολύ απλά όλα, όπως κάνουμε πάντα. Μπαίνεις στην πλατφόρμα που φτιάξαμε για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ. Αν έχεις ήδη ασφάλεια κατοικίας στην Hellas Direct, χρειαζόμαστε μόνο το Ε9 σου. Το ανεβάζεις, τα στοιχεία της ασφάλειάς σου τα έχουμε ήδη, οπότε μπορούμε να πιάσουμε δουλειά.

Αν δεν έχεις ασφάλεια σπιτιού Hellas Direct, θα χρειαστούμε και το ασφαλιστήριό σου. Με αυτά τα δύο μπορούμε να σου υπολογίσουμε αν και πόση έκπτωση μπορείς να πάρεις στον ΕΝΦΙΑ 2024.

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ: Κι αν δεν τη δικαιούσαι;

Είναι πιθανό να σου τη στερεί το ασφαλιστικό σου πρόγραμμα. Δηλαδή να μην περιλαμβάνει τις φυσικές καταστροφές, που αποτελούν τον πυρήνα του μέτρου. Σε αυτή την περίπτωση - κι επειδή είναι κρίμα να χάσεις την έκπτωση για κάτι τέτοιο- είμαστε και πάλι εδώ για σένα.

Μπορούμε να σου προτείνουμε την αλλαγή στις καλύψεις σου - σεισμό, πλημμύρα, φωτιά- που θα σου εξασφαλίσει το να είσαι δικαιούχος της έκπτωσης.

Μήπως δεν έχεις ασφάλεια σπιτιού;

Είναι κρίμα. Γιατί είναι πολύ οικονομική και σου επιτρέπει να προστατεύσεις το σπίτι σου τόσο από φυσικές καταστροφές, που λέγαμε παραπάνω, αλλά και από πιο απλά και καθημερινά πράγματα που σε όλους μπορούν να συμβούν - και συμβαίνουν. Μπορείς να ρίξεις μια ματιά στις καλύψεις για ασφάλεια κατοικίας και να διαπιστώσεις για πόσα πράγματα που σου έχουν ήδη συμβεί θα μπορούσες να έχεις αποζημιωθεί.

Πόσο θα σου κοστίσει; Πάρε προσφορά για ασφάλεια κατοικίας και θα το μάθεις πολύ γρήγορα💙.