Apple Car Key, και ουπς! τα κλειδιά των αυτοκινήτων δίνουν τη θέση τους στα iPhones

Τα ψηφιακά κλειδιά είναι εδώ και θα μείνουν. Ειδικά αν είσαι από τα άτομα που χάνουν κάθε τόσο τα κλειδιά τους, θα τα λατρέψεις!

Apple Car Key, και ουπς! τα κλειδιά των αυτοκινήτων δίνουν τη θέση τους στα iPhones

Δεν είναι εντελώς άτοπη η φράση "το κινητό έχει γίνει η προέκταση του χεριού μας". Ξέρουμε καλά ότι δεν περιορίζεται στην επικοινωνία πλέον. Είναι το πολυεργαλείο μας. Από βιντεοκλήσεις και πληρωμές λογαριασμών, σε αγορές ασφαλειών online και κάλεσμα ταξί όπου και να βρίσκεσαι: έχεις τα πάντα σε αυτή τη συσκευή και σε σώζει.

Κι εκεί που σκέφτεσαι "Τι άλλο θα σκεφτούνε οι σατανάδες, ούτε στο Back To The Future δεν τα φαντάζονταν αυτά" έρχεται η κυρία Apple να σου προσθέσει ακόμη μία δυνατότητα. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η εταιρία, σε λίγο διάστημα θα λανσάρει το "ψηφιακό κλειδί αυτοκινήτου"!

Apple Car Key: κινητό και κλειδί, δύο σε ένα!

αυτοκίνητο που ξεκλειδώνει με iphone


H αποκάλυψη του νέου προϊόντος έγινε στην Apple Worldwide Developer Conference και τα είδαμε όλα. Με την έκδοση του νεότερου προωθημένου λογισμικού της iOS 14, η Apple, ανακοίνωσε και τη δημιουργία του πρώτου Apple Car Key, το οποίο ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιεί μέσω του iPhone ή του Apple Watch του.

Πώς θα λειτουργεί;

Ο ιδιοκτήτης του θα έχει συνδεδεμένο το iPhone ή το Apple Watch του με το αυτοκίνητό του –το οποίο φυσικά θα είναι από αυτά που υποστηρίζουν το ψηφιακό κλειδί. Το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει είναι να τοποθετεί το κινητό κοντά σε μια συσκευή ανάγνωσης NFC που θα βρίσκεται στο αυτοκίνητό του, συνήθως κοντά στη λαβή της πόρτας του αυτοκινήτου. Και έτσι, με μία κίνηση κυριολεκτικά, χωρίς επιπλέον κωδικούς και χωρίς περαιτέρω πιστοποιήσεις θα μπορεί να ξεκλειδώνει το αυτοκίνητό του!

Επιπλέον features; Πάντα!

Τι είναι όμως τόσο ξεχωριστό, εκτός από το ανέπαφο ξεκλείδωμα; Η εταιρία ανακοίνωσε μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά του ψηφιακού κλειδιού. Ο χρήστης - οδηγός θα μπορεί να έχει αποθηκευμένα παραπάνω από ένα ψηφιακά κλειδιά αυτοκινήτου. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να κουβαλάει πάνω του τα κλειδιά όλων των οχημάτων που διαθέτει και θα μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε όχημα ανά πάσα στιγμή χωρίς να ψάχνει σε τσέπες, ράφια, κουτάκια, ταπεράκια...

Βέβαια, αν κάποιος χρήστης επιθυμεί ακόμα περισσότερη ασφάλεια αυτό θα είναι εφικτό αφού θα μπορεί να προσθέσει ένα ενδιάμεσο βήμα επιβεβαίωσης, χρησιμοποιώντας το Face ID ή το Touch ID της συσκευής. Safety first.

Άλλο wow χαρακτηριστικό είναι ότι δεν χρειάζεται να είναι συνδεδεμένο και στο Διαδίκτυο! Το χρησιμοποιείς άνετα δηλαδή και σε μέρη που δεν έχει καλό σήμα. Είτε βρίσκεσαι σε γκαράζ είτε σε απομακρυσμένες περιοχές, ακόμα κι αν ξέμεινες από data που λέει ο λόγος, εσύ θα μπορείς κανονικά να χειρίζεσαι το Car Key σου, χωρίς ταλαιπωρία.

Η εφαρμογή που σίγουρα ονειρεύονταν οι δικοί σου όταν έπαιρνες το αμάξι

Μέσω της κοινοποίησης του ψηφιακού κλειδιού θα μπορεί ο οδηγός να το μοιράζεται με επιπλέον οδηγούς (μέχρι 5) που θέλουν να οδηγήσουν το αμάξι. Με αυτόν τον τρόπο όμως θα έχει άλλη μία πονηρή ευχέρεια: να περιορίσει ορισμένες λειτουργίες στο αυτοκίνητό του, όπως επιτάχυνση, τελική ταχύτητα ή ένταση ήχου, ακόμα και αν δεν οδηγεί ο ίδιος!

Αυτό θα μπορεί να το εκμεταλλευτεί κάποιος γονιός, ας πούμε, που το παιδί του του λέει την κλασική ατάκα "Έλα ρε μαμά μία βόλτα μόνο θα πάω και θα γυρίσω γρήγορα". Ε, με ένα κοινό Apple Car Key, η μαμά θα μπορεί να ελέγξει και να περιορίζει τις αυξημένες ταχύτητες, για παράδειγμα.

Οθόνη smartphone

Αν αναρωτιέσαι σε ποια αμάξια θα είναι διαθέσιμη η συνδεσιμότητα με το Apple Car Key, αυτά ανήκουν στην πρωτοπόρα BMW. Όπως μαθαίνουμε αρχικά θα εφαρμοστεί στην σειρά 5, το 2022, και αργότερα στις επικείμενες σειρές. Τυχεράκηδες!

Τι γίνεται αν κλείσει όμως το κινητό από μπαταρία;

Ξέρουμε τι σκέφτεσαι: "Η μπαταρία του iPhone διαρκεί συγκεκριμένες ώρες, αν κλείσει θα μείνω χωρίς αυτοκίνητο;" Γιατί συμβαίνουν κι αυτά. Μα φυσικά οι τετραπέρατοι τύποι της Apple το έχουνε προβλέψει και αυτό! You ready?

Τα ψηφιακά κλειδιά θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν έως και 5 ώρες μετά το σβήσιμο του κινητού ή του Apple Watch. Για να μην έχεις το άγχος ότι αν σου κλείσει το κινητό σου δεν θα μπορείς να οδηγήσεις και το αυτοκίνητό σου. Ή μάλλον έτσι ώστε το μόνο σου άγχος να είναι η φόρτιση του κινητού σου και όχι η μεταφορά σου ;)

Δες κι αυτά