Μια ωρίτσα πάνω - μια ωρίτσα κάτω: Πώς η αλλαγή ώρας αποσυντονίζει τους οδηγούς

Κερδίζουμε ή χάνουμε, λέει, μία ώρα ύπνου. Αλλά στην οδήγηση τι κάνουμε;

Μια ωρίτσα πάνω - μια ωρίτσα κάτω: Πώς η αλλαγή ώρας αποσυντονίζει τους οδηγούς

Λογικό να βαρέθηκες να ακούς πως «αυτή τη φορά» η ώρα θα αλλάξει για τελευταία φορά. Τα είπαν, τα αποφάσισαν, αλλά εκεί έμειναν. Να πηγαίνουμε τα ρολόγια μας μπροστά-πίσω και να τραβάμε τα μαλλιά μας με τις συνέπειες που βρίσκουμε στο δρόμο μας, και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Και ποιες είναι αυτές;

Ξημερώματα Κυριακής 30 Οκτωβρίου πήραμε αγκαζέ τον Ντοκ (τον άπαιχτο τρελάρα ασπρομάλλη μηχανικό από το "Back to the future") και τον τραβολογήσαμε σε ακόμη ένα σύντομο ταξίδι στο χρόνο.

Το ρολόι από 04.00 έγραψε ξαφνικά 03.00.

«Ε, και» ίσως αναρωτηθείς. Και τι σχέση μπορεί να έχει η αλλαγή της ώρας με τα τρακαρίσματα στο δρόμο; Για να σου απαντήσουμε, έλα να ρίξουμε μια ματιά στο σήμερα.

Δευτέρα 31 Οκτώβρη. Η ώρα είναι 18.00 και πηγαίνεις τα παιδιά στο φροντιστήριο ή στο κολυμβητήριο. Ίσως να είχες δύσκολη μέρα και τέτοια ώρα να γυρνάς από τη δουλειά ή να πηγαίνεις στο σούπερ για ψώνια, γιατί τέτοια ώρα βρίσκεις χρόνο. Μέχρι προχτές, που έκανες τα ίδια δρομολόγιο, τέτοια ώρα ήταν μέρα, τώρα όμως μια μικρή λεπτομέρεια, ένα τσικ στο δείκτη του ρολογιού, άλλαξε τα πάντα και τώρα είναι νύχτα!

Γιατί συζητάμε ακόμα για την αλλαγή της ώρας;

Αν έχεις παρακολουθήσει λίγο τη συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου, πιθανώς αναρωτιέσαι γιατί έχει περάσει τόσος καιρός και ακόμα δεν υπάρχει ένα συμπέρασμα, ΕΝΑ.

Η συζήτηση είχε προκύψει από τη μαζική αμφισβήτηση της χρησιμότητας της εναλλαγής της ώρας, από πολίτες αλλά και θεσμικά, από ευρωπαϊκά κράτη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το 2019 το Ευρωκοινοβούλιο ακολούθησε τη γραμμή της Κομισιόν υπέρ της κατάργησης- είχε προηγηθεί και δημόσια διαβούλευση που ανέδειξε ξεκάθαρα αυτή την προτίμηση. Θεωρητικά έμενε μόνο το Συμβούλιο της Ευρώπης να οριστικοποιήσει τη θέση του.

Αλλά τη συνέχεια την έγραψε η ιστορία. Λίγο το Brexit που έφερε επιπλοκές- σκέψου να έχει άλλη ώρα η Ιρλανδία κι άλλη η Βόρεια Ιρλανδία, πχ- λίγο o οδοστρωτήρας του covid-19, που ακολούθησε, το χρονοδιάγραμμα ξεχείλωσε κι έγινε κάπως σαν τα ρολόγια του Νταλί.

Η εμμονή της μνήμης, πίνακας του Σαλβαντόρ Νταλί με ρολόγια που μοιάζουν να λιώνουν
Η εμμονή της μνήμης, πίνακας του Σαλβαντόρ Νταλί

Όποιος νύχτα περπατεί… (και τη χειμερινή ώρα ακολουθεί… )

Επιστροφή στο σήμερα. Τι αλλάζει εκτός από την ώρα;

Μία λακκούβα που δεν της έδινες σημασία, γιατί ήταν μέρα και την απέφευγες γιατί την έβλεπες, τώρα ξαφνικά μετατρέπεται σε παγίδα - έκπληξη.

Ο γείτονας ξεπάρκαρε βιαστικά και «στην έδωσε» ελαφρώς ή μία σήμανση ξεθωριασμένη ή ελαφρώς κρυμμένη από κάποιο δέντρο, μέχρι χτες την ξετρύπωνε το μάτι σου αλλά τώρα νύχτα μετατράπηκε σε φάντη μπαστούνι.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και αρκετούς δήμους που ξεχνάνε να γυρίσουν τα ρολόγια τους ή δυσκολεύονται να συγχρονίσουν τα φώτα τους. Συμπέρασμα; Δε φτάνει που νυχτώνει νωρίτερα, αλλά γινόμαστε και Gotham city με δρόμους χωρίς φώτα και μόνη μας ελπίδα ο Batman για να τους εξηγήσει ότι αν το Σάββατο τα φώτα ανάβουν 18.30 (πριν την αλλαγή), την Κυριακή θα πρέπει να ανάψουν 17.30 (μετά την αλλαγή).

Φώτα δρόμου αναμμένα με φόντο ουρανό ενώ ο ήλιος δύει

Αλλαγή ώρας: Τι να προσέχουμε

Μέσα σε όλα αυτά, παθαίνουμε και μια μικρή σύγχυση λόγω της αλλαγής της ώρας. Ε, δεν θέλουμε και πολύ. Γι’ αυτό τα παρακάτω tips ίσως σε βοηθήσουν

• Προσοχή σε διαδρομές ρουτίνας που πριν την αλλαγή γίνονταν μέρα και μετά την αλλαγή θα γίνονται νύχτα
• Έξτρα προσοχή στους πεζούς τις νυχτερινές ώρες
• Εάν παρατηρήσεις σβησμένα φώτα σε δρόμους κατά τις πρώτες νυχτερινές ώρες, ειδοποίησε τον αρμόδιο δήμο.

Αλλαγή ώρας: Άλλος πειράζει το ρολόι και άλλος πληρώνει τα σπασμένα

Αλλά επειδή η ομάδα μας τα ξεψαχνίζει όλα, προσπαθήσαμε να βρούμε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο και στη χώρα μας. Πήραμε λοιπόν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων από την ΕΛΣΤΑΤ για τρακαρίσματα σε όλη τη χώρα, για να δούμε τι συμβαίνει 2 βδομάδες πριν την αλλαγή της ώρας του Οκτώβρη και 2 βδομάδες μετά. Και τι βρήκαμε;

Εάν κοιτάξει κάποιος όλο το 24ωρο κάθε μέρας για 2 βδομάδες πριν και δυο βδομάδες μετά, δε θα δει κάτι ενδιαφέρον. Είναι μάλιστα ελάχιστα παραπάνω τα ατυχήματα πριν την αλλαγή. Όταν όμως κοιτάξει το 3ωρο που γίνεται η απότομη αλλαγή μέρας νύχτας, δηλαδή 17.00-20.00, ξαφνικά η εικόνα αλλάζει και τα τρακαρίσματα μετά την αλλαγή της ώρας αυξάνονται σημαντικά.

Το γιατί συμβαίνει αυτό, πώς εξηγείται, δεν είναι δύσκολο να το δει κανείς αν λάβει υπόψη πόσο οι αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμά μας επηρεάζουν (και φθείρουν) το σώμα μας, με τρόπους που πιθανώς δεν αντιλαμβανόμαστε. Το σωματικό στρες εντείνεται ακόμα και με μικρές αλλαγές, ο ύπνος μπορεί να επηρεαστεί για μέρες μετά την αλλαγή της ώρας - ειδικά αν υπάρχουν ήδη διαταραχές. Αν ξέρεις κάποιον που δουλεύει πχ κυλιόμενα ωράρια, ξέρεις πώς είναι ο οργανισμός να μη γνωρίζει από πρωί κι από νύχτα. Ε, κάτι τέτοιο σκέψου, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό και με πολύ μικρότερη διάρκεια.

ασπρόμαυρη εικόνα με στρογγυλά ρολόγια πάνω σε στύλους με φόντο δέντρα

Όσα φέρνει η άνοιξη. Και η τελευταία Κυριακή του Μαρτίου

Μπορεί οι αρχικές προθέσεις της αλλαγής της ώρας (DST – Daylight Saving Time) να ήταν καλές, αλλά τα τελευταία χρόνια μαζεύονται όλο και περισσότερα ανησυχητικά ευρήματα που όλο και πιέζουν τα κράτη να το πάρουν απόφαση και να κόψουν αυτό το χούι του μπρος-πίσω.

Με την αλλαγή σε θερινή ώρα μπορεί να φαίνεται ότι κερδίζουμε μία ώρα παραπάνω σε φως, αλλά και κάτι χάνουμε, που όσο περισσότερο το ψάχνουμε, τόσα περισσότερα βρίσκουμε.

• Λιγότερος ύπνος και περισσότερα τρακαρίσματα – Η θερινή αλλαγή της ώρας έχει σαν αποτέλεσμα να χάνουμε μία ώρα από τον ύπνο μας και να νιώθουμε κούραση και υπνηλία
• Καρδιακά προβλήματα – Σύμφωνα με σουηδική μελέτη, η θερινή αλλαγή της ώρας αυξάνει τη πιθανότητα για έμφραγμα
• Ατυχήματα σε εργασιακό περιβάλλον – Την πρώτη Δευτέρα μετά την αλλαγή της ώρας καταγράφηκαν περισσότερα ατυχήματα στη δουλειά και μεγαλύτερης σοβαρότητας.

Μέχρι λοιπόν να σταματήσουν τα μπρος-πίσω, πολύ καλή ιδέα είναι να έχεις τα παραπάνω στο μυαλό σου. Το ρολόι σου γύρισε μία ώρα πίσω, εσύ έχε τον νου σου και θυμήσου μας για να βρεθείς ένα βήμα μπροστά. 😉

Δες κι αυτά