10 συλλεκτικά αυτοκίνητα που σύντομα θα αξίζουν μια περιουσία

Μήπως έχεις ένα κρυμμένο «διαμάντι» στο γκαράζ σου και δεν το ξέρεις;

10 συλλεκτικά αυτοκίνητα που σύντομα θα αξίζουν μια περιουσία

Αγαπάς το αυτοκίνητό σου. Δεν είναι μόνο το εργαλείο σου, είναι και το πάθος σου. Η καψούρα σου. Είσαι από εκείνους που το αυτοκίνητο τους πρέπει να είναι σαν ένα 2ο σαλόνι, περιποιημένο και συγυρισμένο. Και αν πέσει κάτω ψίχουλο, κάπως αισθάνεσαι. Σαν γνήσιος λάτρης λοιπόν, σε ελκύει κάπως το vintage και το ιδιαίτερο. Τότε θα ξέρεις ότι κάθε χρόνο ορισμένα μοντέλα από αυτή την κατηγορία γίνονται συλλεκτικά, με τις τιμές τους να εκτοξεύονται τόσο ψηλά, που ακόμη και αν πουλούσε κανείς όλη του την περιουσία δεν θα μπορούσε να αποκτήσει ένα.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που αυξάνουν τόσο πολύ την αξία τους και τα κάνουν να είναι τόσο δυσεύρετα και συλλεκτικά, όπως ο αριθμός των αυτοκινήτων που είχαν πρωτοκυκλοφορήσει, κάποιο τεχνικό χαρακτηριστικό ή κάποια καινοτομία. Με κάποια μοντέλα μπορεί να απορήσεις. Τι δουλειά έχει, ας πούμε, μια Ferrari Dino που μας έχει χαιρετήσει εδώ και χρόνια, στα αυτοκίνητα που περιμένουμε να γίνουν πιο ακριβά το 2022; Κι όμως, είναι η Gen X και οι Millennials (από τους 25άρηδες έως τους 50άρηδες και κάτι, πάνω κάτω) που δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ανεβάζοντας την τιμή της.

Η ζήτηση λοιπόν είναι πολύ βασική για να ξεχωρίσουν τα αυτοκίνητα - διαμάντια. Η αμερικανική ασφαλιστική εταιρία Hagerty, που τα ασφαλίζει και ξέρει, δίνει την πλήρη εικόνα!

Ferrari 246 Dino (1969–74)

κόκκινο όχημα που κινείται στο δρόμο

Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι πολύ ιδιαίτερο και αυτό γιατί από την πρώτη στιγμή που σχεδιάστηκε δεν μπορούσες να δεις ότι είναι Ferrari -εξωτερικά και εσωτερικά. Ήταν εσκεμμένα έτσι μιας και παρουσίαζε τόσο ριζική απόκλιση από τα παραδοσιακά του αυτοκίνητα δρόμου. Αρχικά, το Dino έχει έξι κυλίνδρους και όχι 12 σαν τα αυτοκίνητα Ferrari GT που προηγήθηκαν, όμως επίσης σημαντική διαφορά ήταν και η θέση του κινητήρα -ο οποίος βρίσκεται εγκάρσια πίσω από τον οδηγό- πράγμα που καθιστά το αυτοκίνητο αυτό ακόμη πιο μοναδικό. Άλλο ένα ιδιαίτερο γεγονός που αφορά το Dino είναι το ότι αποτελεί φόρο τιμής στον εκλιπόντα γιο του Enzo, Alfredo "Dino" Ferrari, ο οποίος πριν από το θάνατό του το 1956, είχε προμοτάρει πολύ την κατασκευή ενός V-6-powered αυτοκίνητου μεσαίου κινητήρα.

Η Ferrari κατασκεύασε και κυκλοφόρησε περίπου 4000 μοντέλα από αυτά σε διαφορετικές εκδόσεις, πράγμα που κατέβασε την αρχική αξία του αυτοκινήτου. Καταλαβαίνεις ότι αν είχαν φτιαχτεί πολύ λιγότερα, η αρχική τιμή τους θα ήταν απλησίαστη!

Αρχική τιμή: €12.807

Μελλοντική αξία: €323.278–€355.218

Pontiac GTO (1966–67)

γαλάζιο όχημα που κινείται στο δρόμο

Σε γενικές γραμμές, η Pontiac σαν εταιρία δεν είχε ξεκάθαρη ταυτότητα. Ένας νεαρός μηχανικός όμως με το όνομα John Z. DeLorean θα τα άλλαζε όλα αυτά.

Έτσι το 1966, το GTO απέκτησε δική του σειρά μοντέλων. Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ο σχεδιασμός του που βασίστηκε στο σχήμα μπουκάλιου της κόκα-κόλα (στενό που καταλήγει σε φαρδύ) του 1966–67! Άλλα χαρακτηριστικά που ξεχώρισαν σε αυτό το αυτοκίνητο είναι το χωνευτό πίσω παράθυρο, ελαφρώς μεγαλύτερο πλάτος μετατροχίου και τα μοναδικά -για το 1966- πίσω φώτα με περσίδες.

Αρχική τιμή: €3.268

Μελλοντική αξία: €88.000–€114.000

Porsche 968 (1992–95)

κόκκινο όχημα που κινείται στο δρόμο

Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το αυτοκίνητο. Ο σχεδιασμός καθώς και η θέση που έχει επιλεχθεί για τα βαρύτερα εξαρτήματά του το καθιστούν το αυτοκίνητο με την ιδανικότερη κατανομή βάρους -κάτι που του έχει χαρίσει πολυάριθμες διακρίσεις για το "αυτοκίνητο με τον καλύτερο χειρισμό" όλα αυτά τα χρόνια.

Όταν το 968 έκανε το ντεμπούτο του για το 1992, είχαν περάσει 15 χρόνια από τη γέννηση του προκατόχου του -του 924- και 10 χρόνια από την άφιξη του 944. Η Porsche υποστήριξε ότι η πλειονότητα των εξαρτημάτων του 968 ήταν καινούργια σε σύγκριση με το 944. Η πιο προφανής αλλαγή όμως ήταν το επανασχεδιασμένο μπροστινό μέρος που έμοιαζε ελαφρώς -αν εξαιρέσεις τους αναδυόμενους προβολείς- με αυτό που συναντάμε στην 928.

Αρχική τιμή: €35.200

Μελλοντική αξία: €45.488

Land Rover Defender (1983–1997)

γαλάζιο όχημα που κινείται σε δασόδρομο

Αγαπημένο αυτοκίνητο με turbo diesel κινητήρα 2,5 λίτρων και 107 ίππους έτοιμους να ξεχυθούν στους δρόμους. Στιβαρά ελαστικά που σπάνια θα αποκλίνουν της διαδρομής τους και πολλά άλλα το καθιστούν απλά μια μαγεία.

Από αυτό το αυτοκίνητο κυκλοφόρησαν περίπου 2 εκατομμύρια κομμάτια -τα αυθεντικά Land Rover- και τα συναντάει κανείς σε όλο τον κόσμο. Για όσους περιπλανιούνται στην αγορά ψάχνοντας απεγνωσμένα ένα Defender, οι τιμές καθορίζονται από μια μικροοικονομία που τοποθετεί την προσφορά πολύ κάτω από τη ζήτηση.

Αρχική τιμή: €24.206

Μελλοντική αξία: €54.321- €68.453

Mazda RX-7 (1979–85)

χρυσό όχημα που κινείται στο δρόμο

Ιαπωνική κατασκευή που έκανε την αποκάλυψη όσον αφορά τους τροχούς, τόσο ως προς την εμφάνιση όσο και ως προς την τεχνολογία του. Ένας διπλός ρότορας 1146 κυβικά και ένα καρμπυρατέρ που δανείστηκε από τον προκάτοχό του, RX-3, είναι μερικά από αυτά που το έκαναν από την αρχή να ξεχωρίσει. Τοποθετημένος πολύ πίσω από τον μπροστινό άξονα, ο κινητήρας των 100 ίππων αγαπάει να ανεβάζει στροφές.

Με ένα τυπικό μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων ή ένα προαιρετικό αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, η διάταξη του RX-7 συνέβαλε στην κατανομή βάρους 50/50 και το όχημα αυτό ήταν πιο ευκίνητο από οτιδήποτε άλλο στην κατηγορία του. Πέταξε από τις παρτίδες των αντιπροσώπων, με περισσότερες από 377.000 πωλήσεις στις ΗΠΑ, προτού το RX-7 δεύτερης γενιάς το αντικαταστήσει το 1986.

Αρχική τιμή: €9.362

Μελλοντική αξία: €15.457- €23.848

Mercedes-Benz 230SL (1963–67)

κόκκινο όχημα που κινείται στο δρόμο

Στουτγάρδη 1963. Σε όλη την πόλη, η Mercedes-Benz ολοκλήρωσε εγκαίρως τις εργασίες για την τελευταία της SL (για Sport Leicht, ή "Sport Light"), για να συμμετάσχει σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός εκείνη την χρονιά.

Γνωστή εσωτερικά με τον κωδικό του έργου της, W113, η νέα Mercedes είχε μια μεγάλη δουλειά να κάνει: Ο λόγος ύπαρξής της ήταν να αντικαταστήσει αποτελεσματικά τόσο το λαμπρό -αλλά πανάκριβο- 300SL όσο και το φανταχτερό -αλλά ελαττωματικό- 190SL. Το έκανε υπέροχα, ακόμα κι αν δεν ήταν ούτε τόσο σπορ άλλα ούτε και ιδιαίτερα ελαφρύ. Ο τεχνικός διευθυντής της Benz εκείνη την εποχή, Fritz Nallinger, ονόμασε αυτό το όχημα «αυτοκινητική ευτυχία» και αυτό το ήθος έχει εμποτιστεί σε κάθε Mercedes SL έκτοτε.

Αρχική τιμή: €6.624

Μελλοντική αξία: €71.103- €95.835

Volvo 245 (1975–93)

ασημί όχημα που κινείται στο δρόμο

Το 240 έκανε το ντεμπούτο του το 1975 ως εξέλιξη του 140. Τα δίθυρα 242, τετράθυρα 244 και πεντάθυρα 245 ήταν στιβαρά, μονοκόμματα αυτοκίνητα κατασκευασμένα για όρια ασφαλείας και ταχύτητας. Κάτω από το καπό βρισκόταν ο τετρακύλινδρος κινητήρας 2 λίτρων της 142 -με μηχανικό ψεκασμό καυσίμου- και 98 ίππους.

Όπως και το εξωτερικό, το εσωτερικό ήταν απλό και λειτουργικό, με τέσσερις εξωλέμβιες ζώνες ώμου, πανοραμική ορατότητα και εκπληκτικά καθίσματα. Κάποια 245 (ονομαζόμενα 240 wagons μετά το 1980) κυκλοφόρησαν ακόμη και με έναν αναδιπλούμενο πάγκο που βλέπει προς τo πορτμπαγκαζ.

Αρχική τιμή: €11.924

Μελλοντική αξία: 13.690- €18.990

Cadillac DeVille (1965–70)

πρόσοψη από κόκκινο όχημα που στέκεται στο δρόμο

Η Cadillac έχοντας ήδη κατασκευάσει κάμποσα μοντέλα στο παρελθόν, χτύπησε το 1965 με μεγάλες αλλαγές. Αλλαγές που περιλάμβαναν την εγκατάλειψη του παλιού πλαισίου X από το κάτω μέρος (για ένα πιο μοντέρνο περιμετρικό πλαίσιο) κάτι που αυτόματα έκανε το αυτοκίνητο να γίνει ελαφρύτερο.

Ο κινητήρας ανάβει παράγοντας ένα ισχυρό βουητό και αμέσως το αυτοκίνητο ανηφορίζει στο δρόμο με αρκετή εξουσία στο τιμόνι και με φρένα ικανά για να κρατήσουν υπό έλεγχο 2,5 τόνους. Η οδήγηση ενός τέτοιου είναι για εκείνους που πιστεύουν ότι είναι πολύ καλύτερο να είσαι ψύχραιμος παρά γρήγορος.

Αρχική τιμή: €4.946

Μελλοντική αξία: €25.173- €34.006

Suzuki Samurai (1985–95)

κόκκινο όχημα που κινείται σε δασικό δρόμο

Τα πάντα σχετικά με αυτό το αυτοκίνητο είναι ανάλαφρα και σαν παιχνιδάκι. Αν και μπορεί να μην είναι γρήγορο, το Samurai είναι καλοφτιαγμένο και εξαιρετικά ανθεκτικό, όπως συμβαίνει άλλωστε και σε κάθε όχημα που έχει φτιαχτεί στην Ιαπωνία. Πράγμα που είναι ο βασικός λόγος που υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά γύρω. Ωστόσο επειδή είναι όχημα με νεύρο και πυγμή, όσοι επιθυμούν πραγματικά να οδηγήσουν εκτός δρόμου ένα Σαμουράι θα πρέπει να ενημερωθούν αλλά και να διερευνήσουν τις διάφορες διαθέσιμες αναβαθμίσεις της ανάρτησης που απογειώνουν την διαδρομή του Samurai, γιατί μιλάμε για ένα «έξαλλο» αυτοκίνητο.

>

Αρχική τιμή: €6.138

Μελλοντική αξία: €8.832 -€12.807

Και ένα μοντέλο που η αξία του θα πέσει- αλλά παραμένει διαμάντι

Μάλλον δεν περίμενες να είναι Tesla το μοντέλο για το οποίο περιμένουμε μείωση τιμής. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για όποιο κι όποιο.

Τesla Roadster Sport (2008–12)

μπλε όχημα που κινείται στο δρόμο

Πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Tesla ήταν απλώς μια πρωτοποριακή εταιρεία στην Καλιφόρνια. Το συμβόλαιο με τη Lotus, όμως, που «γέννησε» το Roadster, την απογείωσε. Κι αυτό ήταν κάτι πολύ σημαντικό, καθώς χωρίς τα έσοδα από το Roadster δεν θα μπορούσε να υπάρξει ένα Model S και η Tesla δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της.

Φυσικά το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι ένας ροκ σταρ. Αναρωτιέσαι γιατί; Ήταν Φεβρουάριος του 2018 όταν το προσωπικό κόκκινο Tesla Roadster του Elon Mask χρησιμοποιήθηκε σαν δοκιμαστικό φορτίο για την πρώτη δοκιμαστική πτήση του πυραύλου Falcon Heavy. Σήμερα αποτελεί έναν τεχνητό δορυφόρο του Ήλιου. Στη θέση του οδηγού βρισκόταν ένα ανθρώπινο ομοίωμα που φορούσε μια διαστημική στολή, ο Starman. Το αυτοκίνητο και ο πύραυλος κατασκευάστηκαν από την Tesla και την SpaceX , δυο εταιρείες που γεννήθηκαν από τον Elon Musk.

κόκκινο αυτοκίνητο μάρκας Tesla Roadster σταματημένο σε δρόμο

Η οδήγηση ενός Roadster είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία και αυτό οφείλεται και στο ποσοστό Lotus που βρίσκεται στο DNA του αυτοκινήτου, αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την οδηγική απόλαυση. Αλλά το αυτοκίνητο αυτό θα είναι πάντα και σημείο αναφοράς. Από τη μία επειδή ταξίδεψε στο διάστημα, σημαντικό όσο να πεις. Από την άλλη επειδή με το Roadster η Tesla απέδειξε πως τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να είναι διασκεδαστικά και κουλ. Έτσι, για όποιον ανησυχεί ότι δεν θα υπάρχουν διασκεδαστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο μέλλον, μην φοβάστε: η Tesla (και η Lotus) κατασκεύασαν ήδη ένα πριν από μια δεκαετία.

Όσο τα ηλεκτρικά οχήματα θα γίνονται πιο δημοφιλή, τόσο θα εδραιώνεται και το Roadster, εκτιμά η Hagerty. Το 2021 βγήκαν σε δημοπρασία 12 τέτοια Tesla, περισσότερα από όσα όλες τις προηγούμενες χρονιές μαζί. Μπορεί όποιος το ψάχνει να το βρει λίγο φτηνότερα από την αρχική του τιμή, αλλά, στον κόσμο του αυτοκινήτου - και όσων ανυπομονούν για την κυκλοφορία της δεύτερης γενιάς του το 2023, το Tesla Roadster παραμένει «διαμάντι».

Αρχική τιμή: €115.223

Μελλοντική αξία: €85.677 -€101.576

Ούφ, φτάσαμε στο τέλος! Επειδή αυτή η ιστορία όμως έχει ζουμί και θέλει ψάξιμο, τσέκαρε και την περσινή λίστα. Δεν ξέρουμε αν έχεις κάποιο από τα παραπάνω στο γκαράζ σου. Αν η απάντηση όμως είναι θετική και είχες σκοπό να το πουλήσεις, μην το κάνεις ακόμη. Περίμενε μερικά χρόνια για να φτάσει στο πικ η αξία τους και μετά μπουμπούνισέ το! Αν και κατά την γνώμη μας κάποια από τα παραπάνω, όποια αξία και αν είχαν, δεν θα τα αφήναμε να φύγουν από τη ζωή μας για κανένα λόγο.

(πηγή φωτογραφιών: Hagerty)

Δες κι αυτά