416 ώρες. €2.152. Ξέρεις τι άλλο χάνεις όσο κυκλοφορείς με αυτοκίνητο;

HD Team

HD Team

Έχεις υπολογίσει πόσο χρόνο είσαι στο τιμόνι;

Έστω ότι οδηγείς 60 – 70 λεπτά την ημέρα.

Αυτό μας κάνει:

Κι είσαι μόνο ένας. Υπάρχουν άλλα 8 εκατ. οχήματα εκεί έξω. Μόνο στη χώρα σου!

Είναι όλες οι διαδρομές που κάνεις με το αυτοκίνητο απαραίτητες;

Όχι. 1 στις 5 διαδρομές που κάνεις είναι αχρείαστη!

Κάναμε έρευνα με βάση τα δεδομένα που καταγράφουν εφαρμογές οδήγησης και είδαμε ότι το 17% των διαδρομών που πραγματοποιούνται σε μία ημέρα είναι κάτω από 2χλμ. Τόση είναι η απόσταση από το Σύνταγμα στο Μοναστηράκι μπρος πίσω. Δε θα το περπατούσες;

Σήμερα είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Σκέψου τι σημαίνει μία μέρα χωρίς αυτοκίνητα. Δεν μπορείς; Σκέψου αυτό: Όταν έγινε ο Μαραθώνιος 2018 στο Λονδίνο, και αναγκαστικά έκλεισαν κάποιοι δρόμοι της πόλης, η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε κατά 89%.

Σκέψου για ποιον λόγο πραγματικά χρειάζεσαι το αυτοκίνητο. Πας για ψώνια; Περπάτα. Πας γυμναστήριο; Περπάτα. Πας δουλειά; Περπάτα. Δεν είναι κοντά; Πάρε τα μέσα. Τι; Δεν έχεις χρόνο;

Να τι χάνεις όσο κυκλοφορείς με το αυτοκίνητο

Το λεωφορείο. Εδώ σταματάει ο χρόνος.

Το καλύτερο μέσο να ξεχάσεις τα προβλήματά σου. Έχεις άλλα προβλήματα. Ανεβαίνεις ενώ το λεωφορείο ξεχειλίζει και ύστερα κοιτάς με γνήσια απορία αυτόν που κάνει το ίδιο στην επόμενη στάση. Βρίζεις αυτούς που μπλοκάρουν τον διάδρομο για να μη χάσουν την έξοδο και ακριβώς μετά από λίγα δευτερόλεπτα κάνεις το ίδιο. Και το καλύτερο; Την άλλη μέρα τα έχεις ξεχάσει όλα. Φτου κι απ’ την αρχή.

Το τρένο. It’s the little things…

Ο χρόνος εδώ είναι οι μικρές, όμορφες στιγμές του. Η στιγμή που ξαφνικά μπαίνει ένα ωραίο αεράκι από το παράθυρο και διώχνει τη μυρωδιά που έχει κολλήσει στα ρουθούνια σου. Η στιγμή που έχεις άλλες 3 στάσεις για να φτάσεις στη δική σου. Η στιγμή που φτάνεις και εύχεσαι να κρατήσει άλλο λίγο γιατί τώρα το βιβλίο απέκτησε ενδιαφέρον. Και η υπέρτατη στιγμή, που επιτέλους φτάνει και η δική σου ευκαιρία: Αδειάζει ο χώρος και τώρα θα στηρίξεις εσύ την πλάτη σου στον τοίχο.

Ο προαστιακός. Ο χρόνος είναι δικός σου αν τον μετρήσεις σωστά.

Πρέπει να είσαι μεθοδικός. Υπολογίζεις ακριβώς τι ώρα πρέπει να σηκωθείς, να πλύνεις τα δόντια σου, να φύγεις από το σπίτι σου, για να είσαι εκεί στην ώρα σου και να μην περιμένεις μία ζωή για το επόμενο. Και, τελικά, εσύ είσαι στην ώρα σου, αλλά ο προαστιακός αργεί ένα 20λεπτο. Να, ελεύθερο χρόνο δεν ήθελες;; 20 λεπτά από το πουθενά.

instagram.com/rafaeldearauj0

Το μετρό. Εδώ ο χρόνος χωρίζεται σε λεπτά. 2’, 5’, 7’, 9’, 20’

Μπορεί να βρίσκεσαι σχεδόν στον αέρα, να στηρίζεσαι μόνο στην άκρη του δαχτύλου σου που ακουμπά στο τζάμι και γλιστράει από τον ιδρώτα, αλλά ξέρεις ακριβώς πόσα λεπτά θα βρίσκεσαι σε αυτή τη στάση.

Το ποδήλατο. Δεν υπάρχει η έννοια χρόνος.

Η ανδρεναλίνη σου είναι στα ύψη. Δεν είσαι ούτε πεζός, ούτε οδηγός. Δεν το ξεχνάς ποτέ αυτό. Αναπτύσσεις γρήγορα αντανακλαστικά. Μαθαίνεις απ’ έξω την πόλη σου. Κι όταν λέω την πόλη σου εννοώ τις λακκούβες της. Μαθαίνεις τη σημασία του eye contact – όταν κοιτάς τον οδηγό στα μάτια ξαφνικά σε βλέπει.

Πόδια. Ο χρόνος είναι όλος δικός σου.

Εσύ αποφασίζεις πότε ξεκινάς, πόσο γρήγορα πας, από ποιο δρόμο, πού σταματάς. Πότε χαζεύεις στο κινητό σου, πότε πας σχεδόν τρέχοντας. Δε χρειάζεσαι τίποτα. Δεν πληρώνεις τίποτα. Δεν έχεις ανάγκη κανέναν. Περπάτα.