Wasteland Weekend: αναβολή για του χρόνου για το πιο Mad Max φεστιβάλ του πλανήτη

Ένα φεστιβάλ για όποιον μπορεί να πάρει χαλάσματα και συντρίμμια και να φτιάξει αυτοκίνητο για τον κόσμο του «Mad Max»!

Wasteland Weekend: αναβολή για του χρόνου για το πιο Mad Max φεστιβάλ του πλανήτη

Νομίζεις ότι εσύ αδικήθηκες και έχασες αυτή τη χρονιά τις διακοπές σου, τον γάμο των φίλων σου, τη συναυλία των ονείρων σου; Τι να πουν οι χιλιάδες φανατικοί οπαδοί του «Mad Max» που προετοιμάζονταν επί μήνες, ίσως και χρόνια, για το Wasteland Weekend, το πολυπόθητο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου, το μοναδικό πενθήμερο της χρονιάς, όπου μπορούν να γιορτάσουν ελεύθερα, χωρίς κανέναν περιορισμό, ακριβώς όπως θέλουν, το τέλος του κόσμου;

Στιγμιότυπο από το Wasteland Weekend του 2018

Wasteland Weekend Festival

Το Wasteland Weekend 2020, το μοναδικό στο είδος του, post apocalyptic φεστιβάλ, φόρος τιμής στην τριλογία (και το sequel βεβαίως) «Mad Max», πήρε παράταση για το 2021. Γιατί ειδικά αυτήν τη χρονιά, ο κόσμος τραβάει πολλά ζόρια, έχουμε αρκετό δράμα. Rain check για του χρόνου!

Η Αποκάλυψη στην έρημο Mojave της California

Το Wasteland Weekend είναι ουσιαστικά μία 5ήμερη κατασκήνωση στην έρημο, όπου όλα θυμίζουν Mad Max: η έρημος, οι άνθρωποι, τα κοστούμια τους, οι μουσικές συναυλίες, οι δραστηριότητες και, πιο σημαντικό, τα αυτοκίνητα, οι μοτοσυκλέτες, τα τρακτέρ, τα φορτηγά, όλα τα δίτροχα και τετράτροχα.

Φωτογραφία με ένα από τα πιο δημοφιλή οχήματα του Wasteland Weekend

Όλα έχουν ένα post-apocalyptic ύφος και στυλ.

Φωτογραφία από τον Coy Townson

Για όσους δεν είναι fans, η πρώτη-πρώτη ταινία Mad Max βγήκε το 1979 (λίγο μετά την πετρελαϊκή κρίση του '73), όταν ο Mel Ginbson ήταν ακόμη πιτσιρίκι.

Και το concept της κινηματογραφικής σειράς έχει ως εξής: οι φυσικοί πόροι στη Γη έχουν σχεδόν εξαντληθεί, οι περισσότερες πόλεις έχουν εξαφανιστεί και καλυφθεί από έρημο, και όσοι έχουν επιβιώσει, βρίσκονται σε μία μόνιμη αναζήτηση πετρελαίου (και διασκέδασης).

Το απόλυτο χάος, σε έναν φουτουριστικό και ταυτόχρονα μεσαιωνικό κόσμο.

Ουσιαστικά, το Wasteland Weekend είναι η ευκαιρία να ζήσουν οι Wastelanders σε έναν κόσμο του Mad Max - χωρίς κανένα ρίσκο για τη σωματική τους ακεραιότητα!

Φεστιβάλ με αυστηρό dress code

Δεν είναι το πρώτο και μοναδικό φεστιβάλ μουσικής, τέχνης ή αυτοκινήτων σε μία έρημο των ΗΠΑ. Αλλά είναι το μοναδικό όπου όλοι, επισκέπτες, διοργανωτές, δημοσιογράφοι, τα πάντα, πρέπει να είναι ντυμένοι σαν να βρίσκονται σε μία από τις ταινίες του George Miller.

Φωτογραφία από το φεστιβάλ Wasteland με μεταμφιεσμένο άνθρωπο

Δεν μπορείς να σκάσεις με στολή από τον πλανήτη Naboo στο Star Wars ή από τη Zion στο Matrix, κόβεσαι. Το concept είναι αυστηρό. Post apocalyptic. Που σημαίνει; «Παίρνω ό,τι βρω, όπου το βρω, δέρμα, λουριά, αλυσίδες, μάσκες οξυγόνου, παλιό ύφασμα, κόκαλα, γούνα, και το μετατρέπω σε στολή». Α και βάφομαι όπου βρω δέρμα!

Φωτογραφία με μεταμφιεσμένη γυναίκα από το Wasteland

Η διοργάνωση και οι επισκέπτες είναι τόσο πιστοί στο concept, που σε κάποιες φωτογραφίες δεν μπορείς να πεις με σιγουριά αν είναι σκηνή από τα γυρίσματα της παραγωγής ή αν είναι Wastelanders της California που έχουν πληρώσει γύρω στα $200 για να κατασκηνώσουν στον ιδιωτικό χώρο της ερήμου για 5 μέρες ατέλειωτου πάρτι.

Φωτογραφία από το Wasteland Weekend με πολλά οχήματα

Όλοι παίζουν τον ρόλο τους. Κατασκηνώνουν σε ομάδες, ή «φυλές» όπως τις αποκαλούν. Έχουν παρατσούκλια, συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, διοργανώνουν bounty hunts (οι πιο τολμηροί) και φυσικά, το highlight του φεστιβάλ και το μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς που αγαπάμε ό,τι έχει ρόδες, είναι η επίδειξη των οχημάτων τους.

Φωτογραφία με αυτοκίνητο-λιμουζίνα που συμμετείχε στο φεστιβάλ Wasteland Weekend

Wasteland αυτοκίνητα: post-apocalyptic επίδειξη

Οι φανατικοί Wastelanders προετοιμάζονται για τη μεγάλη επίδειξη μήνες και χρόνια πριν. Στόχος είναι να εμφανιστούν με το τέλειο όχημα, ένα όχημα που θα μπορούσε άνετα να οδηγάει ο Mad Max, ή οποιαδήποτε φιγούρα της ταινίας και να διεκδικήσουν βραβεία («Most Battle-Ready», «Best Survival Vehicle», «Best Air-Pull»).

Σκονισμένο αυτοκίνητο Beetle φτιαγμένο για το Wasteland Weekend

Για να μπορεί να θεωρηθεί το αυτοκίνητό σου, το φορτηγό σου, η μοτοσυκλέτα σου, Wasteland worthy, πρέπει να πληροί τα εξής κριτήρια:

1. Είναι μάχιμο για off road, γιατί σε έναν post-apocalyptic κόσμο, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα υπάρχουν διατηρημένοι δρόμοι.

2. Είναι εξοπλισμένο με κάποιου είδους πανοπλία, γιατί αυτός ο κόσμος είναι γεμάτος επιδρομείς που έχουν μοναδικό στόχο να σου πάρουν ό,τι μπορούν.

Off-road όχημα από το Wasteland Weekend

3. Όσο πιο παλιό και παλιάς τεχνολογίας είναι το αυτοκίνητο, τόσο το «καλύτερο» γιατί τέτοια οχήματα είναι πιο εύκολο να διατηρηθούν σε έναν κόσμο με ελάχιστους πόρους.

4. Είναι εξωφρενικά κουλ και ευφάνταστο.

Αυτοκίνητο με ελικόπτερο στην οροφή του και τρεις άντρες, από το Wasteland Weekend

Η πρόκληση είναι να φτιάξεις/μεταμορφώσεις το αυτοκίνητό σου χωρίς να πληρώσεις τίποτα. Άλλωστε, αν είχε έρθει το τέλος του κόσμου, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα έχει μείνει κάτι να αγοράσεις. Θα πρέπει να αξιοποιήσεις ό,τι μπορείς να βρεις: κουφάρια εγκαταλελειμένων αυτοκινήτων (ή άλλων οχημάτων), παλιοσίδερα και πανάρχαιες μηχανές που θέλουν ένα φρεσκαρισματάκι.

Ένας τύπος χρησιμοποίησε μέχρι και τα χαλάσματα ενός διθέσιου αεροπλάνου για την κατασκευή του!

Car-Plane

Φωτογραφία του Car-Plane και άντρας που ποζάρει στο πιο Mad Max festival

Οι τιτάνιες ρόδες και ο σκελετός που βλέπεις κάτω από το σώμα του αεροσκάφους, ανήκουν σε ένα 1986 Ford F-250. Για την υπόλοιπη σύνθεση ο Warsaw (τα παρατσούκλια που λέγαμε) χρησιμοποίησε κομμάτια από μία Harley Davidson, την εξάτμιση ενός Honda Civic και μπουλόνια ενός Humvee! Βραβεύτηκε με το βραβείο Best in Show.

Hel Camino!

Φωτογραφία του Hel Camino από το πιο Mad Max festival
Brett Tingley

Hel Camino, γιατί το μοντέλο αυτό συνδυάζει ένα El Camino του 1968, που έχει τοποθετηθεί κομψά και όμορφα πάνω σε σασί από ένα 4x4 του 1975 και έχει ενισχυθεί με ένα TH400 κιβώτιο ταχυτήτων. Το Hel Camino, είναι σχεδιασμένο για την κόλαση του Mad Max, αλλά ο ιδιοκτήτης του το χρησιμοποιεί καθημερινά, στο Λας Βέγκας. Χωρίς κλιματισμό ή καλοριφέρ, χωρίς συστολή, περήφανος!

Rocket Launcher

Φωτογραφία του Rocket Launcher στο πιο Mad Max φεστιβάλ
Brett Tingley

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο - 1974 Ford Ranchero GT στην original μορφή του - φέρνει κάτι μαζί του και από Breaking Bad. Κάηκε πριν από χρόνια σε πυρκαγιά που έγινε σε ένα εργαστήρι παραγωγής meth. Ό,τι είχε απομείνει, προωθήθηκε μέσω μίας πλατφόρμας αγοραπωλησιών (OfferUp) και κάπως έτσι βρέθηκε στα χέρια του Ajax (επίσης παρατσούκλι). Ο Ajax λοιπόν ανέλαβε το extreme makeover του αυτοκινήτου, χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά χαλάσματα και κομμάτια που έβρισκε σε σκουπιδότοπους. Ψιλομιλάει η εικόνα από μόνη της!

Φωτογραφία από το εσωτερικό του Rocket Launcher
Brett Tingley

Όλα αυτά τα αυτοκίνητα-ερείπια-θεάματα, δεν είναι σε θέση να κάνουν αγώνες. Κι άλλωστε δεν είναι αυτός ο στόχος. Το ζήτημα είναι να δείξεις πού μπορεί να φτάσει η φαντασία σου - κι από αυτό άλλο τίποτα, έχουμε δει πολλά παράξενα εκεί έξω!

Το Wasteland Weekend είναι μία επίδειξη, μία γιορτή ελεύθερης έκφρασης, με 4 βασικούς κανόνες για την ομαλή διεξαγωγή του:

1. Δεν έχουμε σχέση με πολιτική
2. Δεν έχουμε σχέση με θρησκεία
3. Καμία ανοχή στον ρατσισμό
4. Μην είσαι μαλάκας

Φωτογραφία σκύλου με τον ιδιοκτήτη στο εσωτερικό αυτοκινήτου από το Wasteland Weekend

Όλο αυτό ξεκίνησε πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν οι ιδρυτές του φεστιβάλ, Karol Bartoszynsk, Jared Butler και James Howard διοργάνωσαν ένα πρόχειρο camping στην έρημο, με θεματική Mad Max. Μαζεύτηκαν καμιά 150αριά φίλοι. Πλέον είναι ένα φεστιβάλ με τα όλα του, με μουσικές συναυλίες, καντίνες, πίστες για μονομαχίες, ακόμη και καζίνο. Και συγκεντρώνονται περίπου 4.000 άτομα!

Φωτογραφία με τους ανθρώπους που συμμετείχαν στο Wasteland Weekend

Μία από τις πιο πετυχημένες χρονιές ήταν το 2015, τη χρονιά που βγήκε το sequel «Fury Road» και ήρθε στη ζωή των Wastelanders η Furiosa (Charlize Theron).

Αυτό στο οποίο μπορούν να ελπίζουν τώρα οι οπαδοί, είναι να έρθει το επόμενο φεστιβάλ και (λίγο αργότερα ίσως) η επόμενη ταινία που έχει υποσχεθεί ο George Miller, ένα prequel για το παρελθόν της Furiosa!

Περιμένοντας το Wasteland Weekend 2021

Το Wasteland Weekend έχει γίνει, πια, ένας θεσμός, με τη δική του κοινότητα και κουλτούρα, πέρα από τις 5 μέρες του φεστιβάλ.

Αλλά αυτή είναι μία γιορτή που δεν μπορεί να γίνει όπως πρέπει «από απόσταση». Κι επειδή πολλοί Wastelanders απογοητεύτηκαν που αναβλήθηκε το 5ήμερο της καρδιάς τους, η διοργάνωση έφτιαξε ένα αναμνηστικό tag (και άνοιξε e-shop), με ένα ωραίο, κομψό μήνυμα ή μάλλον μία υπόσχεση για το κλείσιμο της χρονιάς 2020:

Αφίσα για το Wasteland 2020

Δες κι αυτά