Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: πώς θα υπολογίζεται τι πρέπει να πληρώσεις

Bye bye στο πέναλντι που πλήρωναν με τα τέλη τους όσοι έπαιρναν πίσω πινακίδες. Για πρώτη φορά θα πληρώσουν ακριβώς όσο πρέπει - το αγαπημένο μας!

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: πώς θα υπολογίζεται τι πρέπει να πληρώσεις

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή εσείς κάνετε τα μπάνια σας ή βλέπετε άλλους να κάνουν τα μπάνια τους, κι εμείς εδώ, περιμένουμε πώς και πώς, σε αναμμένα κάρβουνα, για τη νέα διάταξη, με το ΦΕΚ της και με την απόφαση της ΑΑΔΕ (όχι, καμία γραφειοκρατία) για τα «τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα».

Στην πραγματικότητα δεν είναι καμία πρωτοπόρα διάταξη, ούτε βέβαια πραγματικά τέλη με τον μήνα (θα πούμε και γι’ αυτό). Είναι το σύνθημα «πάμε, πληρώστε!» για όσους θέλουν να πάρουν πίσω πινακίδες και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας που τους αναλογούν - και με το παραπάνω όμως.

Ε, λοιπόν φέτος τα νέα είναι κάπως πιο ευχάριστα! Δε θα πληρώσουν καθόλου παραπάνω από το ποσό που τους αντιστοιχεί όσοι θέλουν να δηλώσουν άρση ακινησίας και να πάρουν πίσω πινακίδες. Ουσιαστικά, με το νέο ΦΕΚ, έφυγε το "πέναλτι" που φούσκωνε τον λογαριασμό.

Αυτή τη χρονιά, λόγω COVID-19, τέλη με τον μήνα χωρίς πέναλτι!

Λόγω των συνθηκών COVID-19, ειδικά και «εξαιρετικά για το 2020» όπως επισημαίνει για να μη δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις στην απόφασή της η ΑΑΔΕ, δε θα επιβαρύνεσαι με πέναλτι ενός ή δύο μηνών στο ποσό που πληρώνεις για να πάρεις πίσω πινακίδες, όπως γινόταν κάθε χρόνο μέχρι σήμερα. Τι πλήρωνες τις άλλες χρονιές; Αν ήθελες να πάρεις πινακίδες για 1 μήνα, πλήρωνες το ποσό που αντιστοιχούσε σε 2 μήνες των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Αν ήθελες να πάρεις πινακίδες για 4 μήνες, όμως, πλήρωνες το ποσό που αντιστοιχούσε στους 4 μήνες + άλλους 2!

Φέτος, θα πληρώσεις το ποσό που αναλογεί στο διάστημα για το οποίο θέλεις να πάρεις πινακίδες:

  • Θέλεις να πάρεις πινακίδες για 3 μήνες; Θα πληρώσεις το ποσό που αντιστοιχεί σε 3 δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας του οχήματός σου.
  • Θέλεις να πάρεις πινακίδες για 4 μήνες; Θα πληρώσεις το ποσό που αντιστοιχεί σε 4 δωδέκατα των ετήσιων τελών.

Μόνο σε περίπτωση αναγκαστικής ακινησίας, για να πάρεις πίσω τις πινακίδες, θα καταβάλεις τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του 2020.

Αν θέλω να κάνω άρση ακινησίας για λιγότερο από 1 μήνα;

Α, μη ζητάς πολλά. Είπαμε με τον μήνα, όχι με την ημέρα. Το ποσό θα στρογγυλοποιηθεί (προς τα πάνω) και θα πρέπει να καταβάλεις το ποσό που αντιστοιχεί σε 1 ολόκληρο μήνα. Ένα μικρό, τόσο δα, βήμα τη φορά!  

Πρέπει να επιστρέψω ξανά τις πινακίδες όταν περάσει η περίοδος κυκλοφορίας;

Ναι! Μέχρι και την τελευταία ημέρα περιόδου κυκλοφορίας που έχεις διαλέξεις (και για την οποία έχεις πληρώσει τέλη δηλαδή) θα πρέπει να έχεις επιστρέψει την πινακίδα και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός σου. Αν η συγκεκριμένη μέρα είναι μη εργάσιμη ή επίσημη αργία, το deadline πάει στην επόμενη εργάσιμη.

Υπάρχει πρόστιμο αν ξεπεράσεις την προθεσμία; Ναι: το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημα!

Πάντως, αν έχεις διαλέξει να πάρεις πίσω πινακίδες και να κυκλοφορείς μέχρι το τέλος του 2020, δε χρειάζεται να επιστρέψεις τις πινακίδες. Αρκεί να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτος, μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία (μέχρι και 31 Δεκεμβρίου του 2020).

Παράδειγμα!

Έστω ότι έχεις το αυτοκίνητό σου σε ακινησία και κανονικά τα ετήσια τέλη που του αναλογούν - σύμφωνα με τα πινακάκια που μπορείς να τα δεις αναλυτικά και εδώ - είναι €120. Και θέλεις να πάρεις πίσω τις πινακίδες για 3 μήνες.

Πας στη ΔΟΥ και κάνεις την αίτηση με όλα τα δικαιολογητικά σου (θα δεις παρακάτω) στις 6 Ιουλίου του 2020. Το ποσό που θα πληρώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας είναι €30 (τα 3/12 των €120).

Και θα πρέπει να επιστρέψεις την πινακίδα και την άδεια κυκλοφορίας στη ΔΟΥ μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτέμβρη, δηλαδή Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου. Αν υπερβείς την προθεσμία, το πρόστιμο είναι €240 (το διπλάσιο του ποσού των τελών).

Μπορώ να κάνω άρση ακινησίας δεύτερη φορά μέσα στον χρόνο;

Μωρέ εσύ μπορείς να το κάνεις, αν θέλεις πηγαινοέρχεσαι και στην εφορία με τις πινακίδες σου. Αυτό που δεν μπορείς να κάνεις, είναι να πληρώσεις δεύτερη φορά αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας. Δηλαδή τη δεύτερη φορά που θα κάνεις άρση, θα καταβάλεις όλο το ποσό των ετήσιων τελών, μείον του ποσού που κατέβαλες την προηγούμενη φορά για να πάρεις τις πινακίδες.

Πώς μπορώ να καταθέσω πινακίδες και να μην πληρώσω τα τέλη;

Κάθε Δεκέμβριο (και βάλε 15 μέρες παράταση στον Ιανουάριο) πληρώνουμε τα τέλη κυκλοφορίας για το επόμενο έτος. Ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχεί στους 12 μήνες. Αν δε θέλεις να πληρώσεις τέλη κυκλοφορίας γιατί δεν πρόκειται να κυκλοφορείς το όχημα τους πρώτους μήνες του έτους, μέσα σε αυτήν την προθεσμία μπορείς να πας στην εφορία να καταθέσεις πινακίδες και να δηλώσεις ακινησία.

Για να πάρεις πίσω πινακίδες και να το κυκλοφορήσεις, περιμένεις για τη διάταξη (καλοκαίρι, τέτοιες μέρες κάθε χρόνο) που προβλέπει τη δυνατότητα άρσης ακινησίας και την πληρωμή «τελών με τον μήνα».

Πώς κάνω άρση ακινησίας;

Όσο περίπλοκη κι αν ακούγεται όλη η διαδικασία των "μειωμένων τελών με τον μήνα", αυτό το κομμάτι δεν είναι τόσο δύσκολο. Απλώς προϋποθέτει μία επίσκεψη στη ΔΟΥ... Ξέρεις, νωρίς-νωρίς, με ωραία διάθεση, αντησιπτικό σαπούνι τσέπης, μάσκα και ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα σε αυτές τις παράξενες μέρες που ζούμε.

Τα καλά νέα είναι ότι θα πάρεις πίσω τις πινακίδες σου και την άδεια κυκλοφορίας σε 1 μέρα! Τα δικαιολογητικά που θα σου ζητήσουν είναι:

  • Βεβαίωση ακινησίας (αυτή που είχες πάρει στο τέλος του προηγούμενου έτους)
  • Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο
  • Αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας
  • Ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ (δε θα πούμε περισσότερα, ξέρεις πού πρέπει να πας για την πιο οικονομική ασφάλεια)

Και γιατί δεν πληρώνουμε όλοι τέλη με τον μήνα;

Ξέρουμε τι σκέφτεσαι. Δε θα ήταν πιο απλό να έχεις τη δυνατότητα να πληρώνεις με τον μήνα τα τέλη κυκλοφορίας από την αρχή του έτους, αντί για όλο το ποσό; Και όποτε σου έρθει - ή όποτε χρειαστεί - να καταθέσεις πινακίδες, το κάνεις, και σταματάς να πληρώνεις! Να, κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ εξυπηρετικό για μία περίοδο αναγκαστικής ακινησίας, σαν κι αυτήν που ζήσαμε την περασμένη άνοιξη, για παράδειγμα, λόγω μίας παγκόσμιας πανδημίας. Δε θα ήταν άσχημο να γλιτώναμε τα έξοδα των τελών για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ε, αυτό περιμένουμε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες κι εμείς: να είναι τόσο ευέλικτα τα τέλη κυκλοφορίας. Όπως είναι η ασφάλεια του αυτοκινήτου σου. Διαλέγεις διάρκεια από 30 έως 365 ημέρες, ανάλογα με τα σχέδιά σου. Ακυρώνεις όποτε θέλεις, με 1 μόνο email. Ξαναγοράζεις, πάλι με λίγα κλικ, όποτε θέλεις, και για όποιες καλύψεις θέλεις. Άνετα και εύκολα, στην Hellas Direct. Την ασφαλιστική που είναι δίπλα σου 24/7 και που πρώτη-πρώτη θα σε ενημερώσει όταν έρθουν τα πραγματικά τέλη με τον μήνα ;)

Δες κι αυτά