Όλες οι οσκαρικού επιπέδου δικαιολογίες που ακούστηκαν στα διόδια για Πάσχα στο χωριό

Σε όλους μας λείπει το Πάσχα στο χωριό, σε άλλους όμως πιο πολύ...

Όλες οι οσκαρικού επιπέδου δικαιολογίες που ακούστηκαν στα διόδια για Πάσχα στο χωριό

Ααααχ Πάσχα στο χωριό! Πόσο καιρό έχεις να το ζήσεις; Θα σου πούμε εμείς: τουλάχιστον έναν χρόνο. Ανυπομονούσες φέτος να έχεις τη δυνατότητα να πας, αλλά η αναθεματισμένη η πανδημία και τα μέτρα προστασίας της σε αποτρέπουν για ακόμη μία φορά. Ελπίζουμε όλοι και όλες να είναι και η τελευταία χρονιά που θα αναγκαστούμε να κάνουμε Πάσχα και γιορτές μακριά από τις ιδιαίτερες πατρίδες μας και από αγαπημένους συγγενείς και φίλους. Η αλήθεια είναι όμως ότι η υπομονή για πολλούς και πολλές εκεί έξω έχει εξαντληθεί. Δεν αντέχουν άλλο τα αστικά κέντρα, και δη σε περιόδους όπως αυτή. Άνοιξη: μεγαλώνει η μέρα, ανεβαίνει η θερμοκρασία, δυναμώνει ο ήλιος, ανθίζουν τα δέντρα και... φέτος βιώνουμε την υπέροχη συγκυρία της πενθήμερης αργίας!  

Αλλά ω τι γκαντεμιά, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού! Όχι απλά δεν επιτρέπονται αλλά και οι έλεγχοι στα διόδια είναι ενδελεχείς με τους αστυνομικούς να σταματάνε κάθε όχημα.

Δεν επιτρέπονται; Καθόλου; Δεν μπορεί, το δαιμόνιο ελληνικό μυαλό θα κατεβάσει ιδέες να "ξεγελάσει" και να πείσει τις Αρχές (όπως έχει κάνει και στην περίπτωση της έλειψης κράνους) ότι είναι απαραίτητη ανάγκη να μετακινηθεί εκτός νομού γιατί... Πάμε να δούμε τις μέχρι τώρα (καθότι μέρα με τη μέρα ακούγονται κάθε φορά καλύτερες) δικαιολογίες που έχουν χρησιμοποιήσει συμπολίτες μας για να ξεφύγουν από το "θρίλερ" του πασχαλιάτικου αστικού περιβάλλοντος.


"Πάω στον οδοντίατρό μου ... στο Κιλκίς"


Παρακαλώ; Πώς είπατε; Εντάξει ξέρουμε πως το θέμα με τον οδοντίατρο είναι ευαίσθητο, πολλοί και πολλές τους φοβούνται και τρέμουν, και όταν βρουν έναν αξιόπιστο και ελαφροχέρη δεν τον αλλάζουν. Αλλά συμβαίνει να υπάρχει μία παγκόσμια συνθήκη πανδημίας και μερικά περιοριστικά μέτρα καλέ μου κύριε και καλή μου κυρία. Ακόμα και σε έκτακτη κατάσταση πονόδοντου, δόξα τω θεώ και στην Αθηνούλα μας, υπάρχουν τόοοσοι αξιόλογοι οδοντίατροι να σε εξυπηρετήσουν. Μην τους πληγώνεις και προτιμάς να πας εκατοντάδες χιλιάδες μίλια αντ' αυτού.  


"Πάω το παιδί στον πατέρα του για το Πάσχα"

 
Αυτό από μόνο του δεν είναι δικαιολογία, αλλά λόγος διαπεριφερειακής μετακίνησης και μάλιστα προβλεπόμενος για την επαφή των παιδιών με χωρισμένους γονείς. Τονίστηκε άλλωστε και από τον κ. Χαρδαλιά πως "επιτρέπεται η μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων". Επισημάνθηκε μάλιστα πως σε τέτοιες συνθήκες "ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Η βασική προϋπόθεση όπως καταλαβαίνεις όμως για αυτήν τη μετακίνηση είναι να υπάρχει έστω και ένα τέκνο προς μετακίνηση και επαφή με τον άλλο γονέα. Αυτή η λεπτομέρεια διέφυγε σε μία νεαρή κοπέλα, η οποία επιχείρησε να περάσει τον έλεγχο στα διόδια Αφιδνών λέγοντας πως πηγαίνει στον εν διαστάσει σύζυγό της το παιδί για να το δει. Ναι μεν είχε τα σχετικά δικαιολογητικά μαζί της παρότι δεν ήταν επικυρωμένα από την Αστυνομία, αλλά της έλειπε το παιδί. Και χωρίς παιδί, γύρισε πίσω!  


"Πάω τα σκυλιά για εκπαίδευση στην Ορεινή Αρκαδία"


Εντάξει η εκπαίδευση σκύλων για όσες και όσους έχουν, είναι σημαντική διαδικασία. Μπορεί να πάρει καιρό και να μην είναι ιδιαίτερα εύκολη, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με παραπάνω από ένα. Είναι όμως λίγο διαβολική η σύμπτωση να χρειαστεί να την κάνεις εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας και σε άλλο νομό από όπου κατοικείς, δε νομίζεις; Μία κυρία όμως φαίνεται πως δεν άντεξε άλλο τα ανεπιτήδευτα σκυλάκια της και αποφάσισε να τα πάει σε εκπαιδευτή. Μέχρι εδώ καλά. Πού βρίσκεται όμως ο δικός της εκπαιδευτής; Στην Ορεινή Αρκαδία. Να πούμε την αλήθεια μας, δεν είμαστε γνώστες της περιοχής με τους καλύτερους εκπαιδευτές σκύλων, μπορεί όντως να είναι η Ορεινή Αρκαδία. Ωστόσο, αυτός ο λόγος δεν έπεισε τους αστυνομικούς στα διόδια που την ανάγκασαν να γυρίσει πίσω. Oopsies.  


"Πρέπει να πάω το σκύλο μου στον κτηνίατρο"

Αυτό απάντησε ένας κύριος στους αστυνομικούς όταν ρωτήθηκε για τον λόγο της μετακίνησής στα διόδια της Ελευσίνας την περασμένη Παρασκευή.  Μάλιστα τόνισε ότι είναι πάρα πολύ καλός ο κτηνίατρος απλά τυχαίνει να μένει στην Πελοπόννησο. Τύχαινε επίσης, στο όχημά του να επέβαινε όλη η οικογένειά του, με το κατοικίδιό τους και τις αποσκευές τους. Μπορεί να επρόκειτο για αυτο που λέμε "emotional support human" για τους τετράποδους φίλους μας. Ωστόσο, αυτή η δικαιολογία για κάποιο περίεργο λόγο δεν πολύ-έπεισε τους αστυνομικούς οι οποίοι τους γύρισαν όλους πίσω. Κρίμα για το σκυλάκι, αλλά φανταζόμαστε σε περίπτωση ανάγκης όλο και κάποιος εξίσου καλός κτηνίατρος θα βρεθεί και στην Αττική, δεν μπορεί!


"Πάω να δω την πεθερά μου που είναι έγκυος"


Δικαίωμα στην εγκυμοσύνη έχουν όσες γυναίκες το θέλουν. Και αν το μπορούν και σε προχωρημένη ηλικία, γιατί όχι; Ένας κύριος όμως σε σχετικό έλεγχο διαπεριφερειακής μετακίνησης από τους αστυνομικούς, τους είπε πως πρέπει να παέι στο χωριό γιατί η δεύτερη γυναίκα του πεθερού του, είναι έγκυος. Με το καλό και με έναν πόνο θα πούμε εμείς, αλλά μάλλον αυτός, δεν είναι ένας από τους προβλεπόμενους λόγους μετακίνησης. Κάτι τέτοιο εκτίμησαν και οι αστυνομικοί οι οποίοι δεν τον άφησαν να περάσει τα διόδια και τον παρακίνησαν να επιστρέψει στον τόπο κατοικίας του να κάνει Πάσχα. Υπάρχουν και τα τηλέφωνα και οι βιντεοκλήσεις για να μάθει κανείς νέα της εγκυμονούσας πεθεράς του άλλωστε.

"Τι θα τρώω;"

"Εχω προγραμματισμένο ραντεβού στο κτηματολόγιο και πηγαίνω με τη σύζυγο. Αλλά δεν δικαιολογείται η σύζυγος. Δηλαδή δεν θα ανέβει η σύζυγος; Δεν θα καθαρίσουμε το σπίτι; ΤΙ ΘΑ ΤΡΩΩ;" Ναι κυρ-αστυνόμε, θα πάει να κανονίσει τα περιουσιακά, έχει και δικαιολογητικό χαρτί με το ραντεβου. Θα κάνουν δουλειές στο σπίτι, θα κουραστεί, θα πεινάσει κάποια στιγμή ο άνθρωπος, τι θα φάει; Πώς; Να παραγγείλει; Τι λέτε κύριε αστυνόμε, για έξοδα είμαστε τώρα ή για ανθυγιεινές τροφές; Μάντεψε, ούτε αυτή η δικαιολογία πέρασε στα υπόψιν... Καθώς η πατριαρχεία δεν ορίζεται στους προβλεπόμενους λόγους για μετακίνηση. Oopsies 2.

"Θέλω να κάνω πρόταση γάμου στην αγαπημένη μου"

Ο έρωτας, η μεγάλη αυτή ακατανίκητη αίσθηση να θέλεις να δεις τον άνθρωπο που κάνει την καρδιά σου να χτυπά δυνατά. Πόσα ποίηματα, τραγούδια και άπειρα έργα τέχνης έχουν δημιουργηθεί εμπνευσμένα από αυτό το έντονο συναίσθημα; Πόσα εμπόδια έχουν παρακαμφθεί για να ανταμώσουν οι δύο εραστές; Άπειρα. Αλλά όχι τα διόδια στον ελλαδικό χώρο επί καραντίνας και απαγόρευσης διαπεριφερειακής μετακίνησης. Ένας νεαρός όμως τόλμησε, είπε "θα πάω, και ας μου βγει και σε κακό". Όταν τον ρώτησαν οι αστυνομικοί στον έλεγχο τους είπε "πάω να κάνω πρόταση γάμου στην αγαπημένη μου, της το 'χω υποσχεθεί". Το βράδυ της Ανάστασης κι όλας!Πόσο ρομαντικό; Πολύ! Πόσο πειστικό; Ελάχιστα...

"Παροχή βοήθειας"

Καθόλου απίθανο να έχεις κάποιον συγγενή σου άρρωστο ή σε μεγάλη ανάγκη και να είσαι ο μόνος που μπορείς να του παρέχεις βοήθεια. Όταν όμως σε σταματάνε οι αστυνομικοί για έλεγχο εν μέσω απαγόρευσης μετακίνησης, θα πρέπει και κάπως να αποδείξεις ότι όντως ισχύει. Τι να κάνουμε, δυστυχώς αυτές είναι οι συνθήκες. Ένας κύριος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι πρέπει να πάει να βοηθήσει έναν συγγενή του που διαμένει σε άλλο νομό, κίνησε υποψίες στους αστυνομικούς οι οποίοι έψαξαν το πορτ μπαγκάζ του. Τι βρήκαν; Δύο σακούλες κάρβουνα και μία ψησταριά. "Τα έχω πάντα μέσα στο αμάξι" ισχυρίστηκε ο οδηγός, γιατί η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να χρειαστεί να ψήσεις δύο μπριζόλες. Να μην είσαι έτοιμος; Ωστόσο, η δικαιολογία της παροχής βοήθειας σε συνδυασμό με τα εν λόγω ευρήματα, δεν έπεισε τους αστυνομικούς οι οποίοι τελικά δεν τον άφησαν να περάσει τα διόδια...

Οι λόγοι που χρειάζεται κάποιο άτομο να μετακινηθεί εκτός του νομού, είναι πολλοί και υπάρχουν πολλοί σοβαροί και προβλεπόμενοι από τις Αρχές. Δικαιολογημένη όμως είναι και η ανάγκη του κόσμου να θέλει να δει τους δικούς του και να ξεφύγει λίγο από το συνεχές δυστοπικό περιβάλλον της πόλης σε περίοδο καραντίνας. Πλησιάζει όμως ο καιρός που η διαπεριφερειακή μετακίνηση θα ανοίξει, θα λήξει πλήρως το lockdown, και δεν θα χρειάζονται δικαιολογητικά για να μετακινούμαστε. Απλά, θα συμβεί σταδιακά και με προσοχή ώστε να αποφευχθούν συνωστισμοί και μποτιλιαρίσματα άνευ προηγουμένου. Εμείς, όπου και αν επιλέξατε να κάνετε φέτος τις πασχαλινές διακοπές σας, σας ευχόμαστε ένα χαρούμενο και υγιές πενθήμερο και υπομονή. Αυτά έχουμε ακούσει μέχρι τώρα. Και έχουμε και συνέχεια γιατί η κάθοδος των Δωριέων μόλις άριχσε. Επειδή λοιπόν τα μέτρα κάποια στιγμή θα σταματήσουν να ισχύουν φρόντισε να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Πώς; Όπου κι αν πηγαίνεις, για όποιν λόγο κι αν μετακινείσαι φρόντισε να έχεις πάντα τικ στην Οδική Βοήθεια !

Και με το παρακάτω άσμα χαιρετάμε τους τολμηρούς "παραβάτες" που στην τελική, δεν 'θέλαν κάτι άλλο, αλλά το αγαπημένο Πάσχα στο χωριό.

Δες κι αυτά