Όσα πρέπει να ξέρεις για την Οδική ασφάλεια σε ένα κομικ!

Πρώτο κουδούνι με ένα σημαντικό μάθημα εντός και εκτός σχολείου. Με την υποστήριξη της Hellas Direct!

Ο Δημήτρης Αντωνίου στο φόντο και μπροστά χέρι που κρατάει το κόμικ του

Από μικροί θυμόμαστε τέτοια εποχή να ακούμε πάντα σε λούπα τα ίδια πράγματα: «Καλό φθινόπωρο!», «Τα κεφάλια μέσα τώρα!» ή «Καλή σχολική χρονιά!» -αυτό το τελευταίο ήταν πάντα το τελικό χτύπημα. Ένα γλυκό άγχος πλημμύριζε την ψυχή μας και δεν ξέραμε αν ανυπομονούσαμε να ανοίξει το σχολείο για να δούμε τους φίλους μας ή να κάνουμε rewind στο χρόνο για να ζήσουμε μερικές εβδομάδες καλοκαιριού ακόμη. Πάντως το σίγουρο ήταν ένα: ξεκινούσε το σχολείο και μπαίναμε πάλι στην καθημερινή ρουτίνα Σεπτέμβρη- Ιουνίου.

Κάπως έτσι, χωρίς να αλλάξουν και πολλά, ήρθε και φέτος αυτή η ώρα, που για ορισμένους αποτελεί κάτι φαντασμαγορικό, δεδομένων των συνθηκών που βιώσαμε πέρυσι. Τι σημαίνει το άνοιγμα των σχολείων; Περισσότερη κίνηση στους δρόμους και κυρίως, μετακίνηση πολλών παιδιών, είτε με σχολικά, είτε με τα αυτοκίνητα των γονιών, είτε με τα πόδια. Η πολιτεία κάνει κάθε χρόνο ελέγχους τις πρώτες μέρες, μετά όμως το ζήτημα μένει στην άκρη και σκονίζεται. Με αφορμή λοιπόν αυτό το γεγονός -για κάποιους χαρούμενο, ενώ για άλλους όχι και τόσο- θέλαμε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις σου για την Οδική Ασφάλεια. Να τι πρέπει να θυμάσαι -όχι μόνο τώρα στην αρχή, αλλά μέχρι να ξαναέρθουν οι καλοκαιρινές διακοπές και γενικότερα για πάντα!

Τι είναι η Οδική Ασφάλεια;

Ο Δημήτρης Αντωνίου στο φόντο και μπροστά χέρι που κρατάει το κόμικ του
Φωτογραφία από το κόμικ του Δημήτρη Αντωνίου

Και τώρα θα μας πεις, τι είναι όλα αυτά και περί τίνος πρόκειται; Θα σου τα εξηγήσουμε όλα αναλυτικά, υπομονή! Αρχικά, αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να ξέρεις για την Οδική Ασφάλεια, καθώς είναι πολύ σημαντική είτε είσαι οδηγός είτε είσαι πεζός. Άλλωστε αν δεν θυμάσαι, μπορείς να τσεκάρεις περισσότερα εδώ. Η Οδική Ασφάλεια είναι ένα σύστημα κανόνων -τους βρίσκει κανείς στον K.O.K., που διασφαλίζουν την ασφαλή κίνηση των οχημάτων και των πεζών στους δρόμους. Κανόνες που αν τους παραβιάσει κανείς θα έχει επιπτώσεις. Οι στόχοι της είναι:

  • η ασφαλής οδήγηση γενικά των οχημάτων, τροχοφόρων και μη,
  • η ασφαλής μεταφορά εμπορευμάτων με οχήματα,
  • η ασφαλής μετακίνηση των πεζών

Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας τόσο για τους οδηγούς, όσο και για τους πεζούς. Δεν κοιτάζει ηλικία, μιας και όλοι θα έπρεπε να ξέρουμε τους βασικούς κανόνες της, γιατί μας αφορούν. Πόσες φορές λοιπόν σαν παιδί πήγες με το ποδήλατό σου ή περπατώντας στο σχολείο, χωρίς να ξέρεις πώς να κυκλοφορήσεις σωστά σε έναν δρόμο; Ναι, καλά διάβασες! Υπάρχουν κανόνες για τους ποδηλάτες και τους πεζούς.

Πώς το κομικ του Δημήτρη θα σε βοηθήσει να μάθεις περισσότερα για την Οδική Ασφάλεια;

Μιας λοιπόν που άνοιξαν τα σχολεία, θα πρέπει να σκεφτείς καλά πριν αφήσεις το πιτσιρίκι σου να πάει στο σχολείο με το ποδήλατο ή με τα πόδια. Ακόμη και εσύ, καλό είναι να κάνεις ένα φρεσκάρισμα στις γνώσεις σου και να ξεσκονίσεις λίγο εκείνα τα κομμάτια που θεωρείς ανώδυνα για την καθημερινότητα. Λέμε ΣΤΟΠ στην οδική ανασφάλεια, όπως μας είπε και ο Δημήτρης Αντωνίου μέσα από το κομικ του.

Για να μεταδώσει το μήνυμά του ο Δημήτρης χρησιμοποιεί πολλούς τρόπους με έναν από αυτούς να είναι το κομικ του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ένατη Διάσταση. Σε αυτό το ταξίδι, μπορεί να σε βοηθήσει τόσο πολύ η υπέροχη δουλειά του, καθώς περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο όλα τα παραπάνω τόσο για τους μεγάλους όσο και για τους μικρότερους, μιας και το παραπάνω κομικ μοιράζεται δωρεάν στα σχολεία.

Το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής το ακούμε χρόνια αλλά δεν το βλέπουμε να προχωράει, ας ελπίσουμε αυτή τη φορά -που ανακοινώθηκε η ένταξή του στο σχολικό πρόγραμμα- να γίνει όντως πράξη. Σύμφωνα με έρευνες, καθημερινά υπολογίζονται 2 θάνατοι και 2 βαριοί τραυματισμοί, οι οποίοι οφείλονται σε παραβίαση των παραπάνω κανόνων. Επειδή η μετακίνησή μας στους δρόμους είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα και μέχρι η Οδική Ασφάλεια να γίνει μάθημα στο σχολείο, καλό είναι να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε, τόσο για την ασφάλεια μας, όσο και για την ασφάλεια των άλλων!

Καλή σχολική χρονιά! 💙

Δες κι αυτά