Καλύτερα να μην οδηγήσεις όπως αυτοί οι τύποι που δεν κατάλαβαν ποτέ πώς δουλεύει το χιόνι

Τσουλήθρες-κατηφόρες, παράθυρα ανοιχτά και ένας έξαλλος υαλοκαθαριστήρας! Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να αποφύγεις τις γκάφες στο χιόνι

Αυτοκίνητο καλυμμένο με χιόνι, βλέπουμε το πίσω μισό από το πλάι

Χιόνι. Πόσο ωραίες είναι οι βόλτες όταν το χιόνι είναι φρέσκο, λευκό και αφράτο. Περίπατοι στο απέραντο λευκό, σκι και άλλα χειμωνιάτικα σπορ και αμέτρητες άλλες δραστηριότητες μπορούν να βγάλουν το παιδί από μέσα μας, που μεταξύ μας, το χρειαζόμαστε πού και πού. Πώς όμως θα επισκεφθείς όλους αυτούς τους προορισμούς; Με το πολυαγαπημένο σου αυτοκίνητο φυσικά- ή κάποιου φίλου, το ίδιο κάνει! Ως γνωστόν, όταν αυτά τα δύο συνδυάζονται εννοείται ότι προκύπτουν και ευτράπελα, στιγμές που στο μυαλό μας κατέχουν τον τιμητικό τίτλο της απόλυτης fail στιγμής. Εμείς το ψάξαμε λιγάκι στο ΤikΤοk και μαζέψαμε τις πιο κουλές στιγμές που μας έκαναν να γελάσουμε αμήχανα.

Χιονισμένα fails με αυτοκίνητα

Λίγο η τσουλήθρα κατηφόρα στο παραδίπλα στενό, λίγο το παράθυρο που ξέχασε κάποιος να κλείσει πριν αρχίσει να χιονίζει και λίγο ένας εξοργισμενος υαλοκαθαριστήρας σε κάνουν μεν να γελάς -για να μην κλάψεις!- αλλά ταυτόχρονα να μαθαίνεις και από τα λάθη σου.

Αντίο θα σε δω στο πλοίο

@djir2000

#ice#car#slip#fail

♬ Jackass - TV Theme Players

Αυτοκίνητο με ελεύθερη βούληση, μπαίνει στον αυτόματο πιλότο και αποφασίζει να την κάνει με ελαφρά… τσουληματάκια. Ακολουθεί και τούμπα, το κερασάκι στην τούρτα δηλαδή. Δύο σε ένα νοικοκυρεμένα. Παραδέξου το. Έχεις πέσει σε τέτοια βιντεάκια πολλές φορές. Είναι κλάσικ παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν δεν έχεις προλάβει τις καταστάσεις.

Ο Βόρειος Πόλος στο αυτοκίνητό σου

@magcola

#winter #funny videos #car #snow #funny #fail #winterfail2021 #snowman #gti #toolate #golf

♬ Funny Laugh no no no - Sound Effect

Φτάνεις στο σπίτι και παρκάρεις. «Τα παράθυρα τα έκλεισα;» Αναρωτιέσαι. Τσεκάρεις επιτόπου και εννοείται ότι απαντάς θετικά χωρίς δεύτερη σκέψη. Το μυαλό σου όμως γυρίζει και κάτι νομίζεις ότι ξέχασες. Και το πρωί ξυπνάς και αντικρύζεις αυτό το υπέροχο θέαμα. Και όλα αυτά, γιατί άνοιξες την ηλιοροφή με -2. Αλήθεια, τι σκεφτόσουν;

Ο έξαλλος υαλοκαθαριστήρας

‌Δεν φταίει, έμεινε μόνος. Σαν παραμονή αργίας στη δουλειά, όλοι να έχουν δηλώσει άδεια (ή αναρρωτική...) και να πρέπει να τα βγάλεις πέρα μόνος/η. Πάμε λοιπόν να το πούμε ξανά: αν είναι να κυκλοφορήσεις ενώ πέφτει χιόνι, τσέκαρε τουλάχιστον πως θα μπορείς να δεις μπροστά σου.

Μια λάθος κίνηση

@nickybluepants

Schnee in den Kofferraum einladen #schnee #snow #Auto #car #carfail #fail #winter

♬ no no no no no no no no - #fypsounds

Η μέρα ξεκίνησε καλά. Ετοιμάστηκες για τη δουλειά, καθάρισες τον πάγο από το αυτοκίνητο -το χιόνι βαρέθηκες, όπως φαίνεται. Ανοίγεις το πορτμπαγκάζ για να βάλεις μέσα το κολατσιό σου και συμβαίνει αυτό. Όλο το χιόνι από την πίσω πόρτα του σεντάν σου μπαίνει μέσα στο πορτμπαγκάζ. Τουλάχιστον το φαγητό σου δεν θα χρειαστεί ψυγείο!

Ομαδική δουλειά

@thehoppers4

#funnyvideos #hilarious #teamwork #viral #thehopperclan #goviral #foryou #fyp #lol #stuck #car #snow #omg #funny #xyzbca

♬ original sound - The hoppers

Με αυτό το βίντεο είδαμε την ιδέα της ομαδικής δουλειάς να παίρνει σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια μας. Το βλέπεις και μόνος σου, άλλωστε. Αν δεν υπήρχαν άλλα άτομα στο αυτοκίνητο την είχες πατήσει. Και πού είσαι. Κέρασε κάνα σουβλάκι τα παιδιά! Έτσι, για τον κόπο τους.

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τα παραπάνω -και όχι μόνο

Ναι, μπορεί να είναι αστεία τα παραπάνω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι γενικότερα η οδήγηση στο χιόνι δεν είναι επικίνδυνη. Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να ακολουθείς πιστά όταν πρόκειται να οδηγήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, και γιατί θα γλιτώσεις από καταστάσεις σαν τις παραπάνω αλλά και γιατί θα είσαι ασφαλής και εσύ και οι γύρω σου. Καλό είναι να τα έχεις σε κάποιο μέρος του μυαλού σου, ώστε να μην είσαι κάποια μέρα σε κάποιο βίντεο σαν τα παραπάνω!

Ενημερώσου για τις καιρικές συνθήκες

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ενημέρωση. Για αυτό μην οργώνεις το διαδίκτυο μόνο για τα νέα ζαντολάστιχα που θέλεις να αγοράσεις. Δώσε λίγο βάση στο τι λένε οι προγνώσεις για τον καιρό. Μπορεί μια μέρα να ξυπνήσεις και να είναι τα πάντα άσπρα γύρω σου!

Ετοιμάσου για το χιόνι

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να ετοιμάσεις το αυτοκίνητό σου για τον χιονιά. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να τσεκάρεις οπότε πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά. Πρώτο και πολύ σημαντικό είναι να γεμίσεις το ντεπόζιτό σου και να τσεκάρεις την μπαταρία σου. Τα βενζινάδικα μπορεί να είναι κλειστά λόγω των συνθηκών. Μπορεί να χρειαστεί να μετακινηθείς και λόγω του χιονιού να κολλήσεις σε κάποιο μέρος του δρόμου (μην κρίνεις από τη φετινή κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που λίγο πολύ όλα έγιναν όπως τα περιμέναμε. Θυμήσου πως ζήσαμε και πολύ πιο απότομες αλλαγές του καιρού, και όχι πολύ καιρό πριν). Φρόντισε τα παραπάνω γιατί θα χρειαστείς ζέστη και καύσιμα για να γυρίσεις πίσω. Κλείσε πορτοπαράθυρα και ηλιοροφή, μην πάθεις ότι και ο φίλος παραπάνω. Κρίμα είναι! Επίσης τσέκαρε πως έχεις αλυσίδες ή άλλα αντίστοιχα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα. Αφενός γιατί μπορεί να σου χρειαστούν. Αφετέρου γιατί μπορεί να βρεθείς σε έλεγχο και να αντιμετωπίσεις και πρόστιμο, αν δεν έχεις. Όχι μόνο πάνω στα Τζουμέρκα αλλά και μέσα στην πόλη.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να τσεκάρεις τον αέρα των ελαστικών σου αλλά και το πέλμα τους, μιας και θα χρειαστεί να κουμπώσεις αλυσίδες και η υπερβολική πίεση μπορεί να τα φθείρει ή και να τα καταστρέψει εντελώς. Επιπλέον, αν τα ελαστικά είναι ήδη φαγωμένα θα πρέπει να είσαι έξτρα προσεκτικός, μιας και ο χρόνος που χρειάζεται το όχημα σου για να σταματήσει μετά από φρενάρισμα αυξάνεται σημαντικά. Προσοχή, το αυτοκίνητο θα πρέπει να φοράει χειμωνιάτικα ελαστικά ή all season. Τέλος, φρόντισε οι υαλοκαθαριστήρες σου να είναι όρθιοι -για να μην παγώσουν από το χιόνι- και το αντιπαγωτικό υγρό του παρμπρίζ να είναι γεμάτο.

Προμήθειες

Επειδή ποτέ δεν ξέρεις, αν πρέπει οπωσδήποτε να βγεις από το σπίτι σου, ετοίμασε μια σειρά από είδη πρώτης ανάγκης και τοποθέτησέ τα στο αυτοκίνητό σου. Εμφιαλωμένο νερό, διάφορα σνακ, κουβέρτες, αλυσίδες, αλάτι, ξύστρα πάγου και φτυάρι χιονιού μπορεί να είναι οι καλύτεροί σου φίλοι σε μια δύσκολη στιγμή. Ξαναλέμε, μην κρίνουμε μόνο από τα μέχρι τώρα σχετικά ήπια φαινόμενα. Προσέχουμε για να έχουμε και σε πιο δύσκολες συνθήκες.

Καθαρισμός του χώρου παρκινγκ

Αν έχεις δική σου θέση στάθμευσης προσπάθησε να την κρατήσεις καθαρή από χιόνι και πάγο, απομακρύνοντας με ένα φτυάρι το χιόνι και ρίχνοντας λίγο αλάτι στον πάγο. Αν έχεις γκαράζ, φρόντισε να κάνεις το ίδιο, για να αποφύγεις αφενός δικές τούμπες και αφετέρου κατηφόρες-τσουλήθρες για το αυτοκίνητό σου.

Καθαρισμός του αυτοκινήτου από χιόνι και πάγο

Και πάμε στο δια ταύτα σιγά σιγά. Αφού το λευκό πέπλο του χιονιά απλωθεί επάνω στο αυτοκίνητό σου, φρόντισε να το καθαρίσεις πολύ πολύ καλά. Αρχικά, πριν κάνεις οτιδήποτε βεβαιώσου πώς δεν έχει βρει καταφύγιο κάποιο ζωάκι κάτω από το καπό του αυτοκινήτου. Αφού είσαι 100% σίγουρος, καθάρισε περιμετρικά παράθυρα, παρμπρίζ μπρος πίσω, καθρέφτες και φανάρια μπρος πίσω. Πρέπει να λάμπουν για να βλέπεις σωστά. Μην βαριέσαι, γιατί δεν θες να μετατρέψεις το πορτμπαγκάζ σου σε ψυγείο, όπως ο φίλος παραπάνω! Καθάρισε προσεκτικά και σχολαστικά όλο το αμάξωμά σου και όχι όσα βλέπει η πεθερά. Κομμάτια χιονιού μπορεί να πέσουν στο παρμπρίζ σου ή και να κάνουν ζημιά σε κάποιο όχημα που σε ακολουθεί.

Τσέκαρε τη μέσα πλευρά από τις ζάντες σου για πάγο, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τα φρένα σου. Τέλος, πρόσεξε πολύ την εξάτμισή του αυτοκινήτου σου, γιατί αν είναι βουλωμένη μπορεί τα βλαβερά καυσαέρια να περάσουν στο εσωτερικό του οχήματος και να προκαλέσουν δηλητηρίαση στους επιβαίνοντες.

@tirediscounters80

#snow #tirediscounters #ice #ohio #fyp #cartips #cars

♬ original sound -

Μελέτησε προσεκτικά τον δρόμο

Ενώ ετοιμάζεσαι να βάλεις μπρος, προσπάθησε να είσαι σε εγρήγορση μελετώντας το δρόμο. Υπάρχουν σημάδια που θα σε κάνουν να καταλάβεις αν υπάρχει πάγος σε κάποιο σημείο. Απόφυγε σημεία με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά. Γυαλιστερός (ή σαν γυαλί) ή ακαθάριστος δρόμος από τα χιόνια, είναι ένα από τα πιο συχνά που θα συναντήσεις και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις. Για ευνόητους λόγους.

Αργή και ελεγχόμενη οδήγηση

Γκάζι, φρένο, τιμόνι, φώτα και πολλά ακόμη, αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά. Μην γκαζώνεις απότομα, είναι απαγορευτικό. Φρόντισε να έχεις μια σχετικά χαμηλή και σταθερή ταχύτητα χωρίς να επιταχύνεις ή να αλλάζεις απότομα ταχύτητες. Κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει το όχημα να κάνει πατινάζ και εσένα να κάνεις πιρουέτες.

Όχι υπερβάλλων ζήλος στο φρενάρισμα Το φρένο θέλει μαλακές και ευγενικές κινήσεις ώστε να μην μαγκώσει και.. πάρεις φόρα κατηφόρα - να το πατάς σαν να έχεις ένα αυγό ανάμεσα στο παπούτσι σου και το πεντάλ του φρένου, όπως μου έλεγε ο καταπληκτικός μου δάσκαλος οδήγησης. Το τιμόνι πρέπει να το κρατάς σταθερά και να μην στρίβεις απότομα. Μια απότομη κίνηση στο τιμόνι μπορεί να προκαλέσει γλίστρημα και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κάποιο ατύχημα.

Μην ξεχνάς να κράτας αρκετή απόσταση από τους μπροστινούς σου, για να προλάβεις καταστάσεις!

Απόφυγε το cruise control

Το ξέρουμε ότι το αγαπάς, αλλά προσπάθησε να αντισταθείς στην επιθυμία να το χρησιμοποιήσεις όταν οδηγείς σε δρόμο με χιόνι, πάγο ή λάσπη. Μπορεί ο δρόμος ναι μεν να είναι βρεγμένος και να φαίνεται καθαρός, αλλά παράλληλα να υπάρχει ακόμη πάγος ή απάτητο χιόνι σε κάποια σημεία.

Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ελέγχου του οχήματος γενικά και ειδικά όταν οδηγείς με cruise control μιας και το σύστημα μπορεί να αργήσει να αντιδράσει. Έτσι, είναι πιο ασφαλές να μην το χρησιμοποιείς ώστε να έχεις τον έλεγχο και σε περίπτωση που αισθανθείς το αυτοκίνητό σου να γλιστράει, να προλάβεις να αντιδράσεις εγκαίρως.

Bonus Tips

Ναι έχουμε κάτι για το σβήσιμο. Τι θα έλεγες μερικές ακόμη μικρές συμβουλές που θα σου λύσουν τα χέρια; Πάμε να τα πούμε πιο αναλυτικά.

Tip 1: αυτό με τη σακούλα

@sosupersatisfy

using a bag of hot water to melt the ice off the car! #sponsored #oddlysatisfying

♬ Hot N Cold - Katy Perry

Ναι, το ξέρουμε ότι υπάρχει ειδική ξύστρα για να σε βοηθήσει. Ξέρουμε όμως κάτι πιο εύκολο και γρήγορο. Αρκεί να έχεις μια πλαστική σακούλα και ζεστό νερό. Χρησιμοποίησε τη σακούλα όπως θα χρησιμοποιούσες ένα σφουγγάρι και βουαλά! Μόλις εξοικονόμησες χρόνο στην ημέρα σου.

Tip 2: αυτό με την κουκούλα

@free.abby

Do you need this for your car in winter?😉Please comment#car #snowcover #windshield #winter #carproduct #goodthing #fyp #foryou

♬ EDM FESTIVAL - Aleksey Zaykov

Και δεν εννοούμε αυτή που βάζεις για να το προστατέψεις από τον ήλιο. Εντάξει, σαν πατέντες μοιάζουν αρκετά μόνο που σε αυτή την περίπτωση το υλικό κατασκευής είναι άλλο. Ωστόσο, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις και για ηλιοπροστασία. Την τοποθετείς στο παρμπρίζ σου και στους καθρέφτες, την ασφαλίζεις με τα ειδικά γαντζάκια αλλά και με το επιπλέον ύφασμα που τσακώνεις στις πόρτες και είσαι έτοιμος. Μπορείς να τη βρεις και εδώ!

Tip 3: αυτό με τα πατάκια αυτοκινήτου

@cathypedrayes

Car Hack! #winter #lifehack #safety #car #college #snowstorm #tips

♬ American Boy but Shibuya is there too - goalsounds

Κόλλησες στο χιόνι και πατινάρεις χωρίς σταματημό; Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει η κατάλληλη τριβή. Ιδού όμως η λύση. Χρησιμοποίησε τα πατάκια σου σαν μέσο μεταξύ των ελαστικών σου και του χιονιού και ξεμπέρδεψες.

Tip 4: αυτό που πριν λίγα χρόνια δεν θα χρειαζόταν

@oasch_bora

really destroyed our car there😢 but our cameraman is doin‘ everything for the clicks👊🏻 #fail #drift #snow #fy

♬ Clandestina (JVSTIN Remix) - FILV & Edmofo & Emma Peters

Φήμες λένε πως αν δεν ανεβάσεις φωτογραφία/βίντεο με χιόνια στα social media, έρχεται ένα γέτι και σου καταβροχθίζει το timeline. Οπότε, εντάξει, καλά κάνεις και καταγράφεις στον φακό σου το λευκό τοπίο αλλά μην το κάνεις βάζοντας τον εαυτό σου σε κίνδυνο.

Γιατί, ναι, το χιόνι είναι πανέμορφο, κανείς δεν αμφιβάλλει! Ωστόσο προσπάθησε όταν πλησιάζουν τέτοια καιρικά φαινόμενα να αποφεύγεις τις άσκοπες μετακινήσεις και να απολαμβάνεις το τοπίο πίνοντας ένα ζεστό φλιτζάνι από το αγαπημένο σου ρόφημα. Γιατί η ασφάλεια είναι το παν! 💙

Δες κι αυτά