Μήπως έφτασε η ώρα για road trip με μηχανή; Μήπως;

Προτάσεις για road trips με τη μηχανή σου σε πανέμορφα μέρη της Ελλάδας! Από τα Τζουμέρκα μέχρι τα Κύθηρα μία είναι η συντροφιά σου.

Μήπως έφτασε η ώρα για road trip με μηχανή; Μήπως;

Το λιγουρευόμασταν; Ναι. Το περιμέναμε πώς και πώς; Ναι. Ήρθε λοιπόν! Το καλοκαίρι του 2021 είναι εδώ κι εμείς, μερικοί νωρίτερα μερικοί αργότερα, εμβολιασμένοι και έτοιμοι για δράση. Ειδικά οι φίλοι και φίλες της δίτροχης ντίβας που περιμένατε πώς και πώς να πάρετε το πράσινο φως για τις διαπεριφερειακές –τουλάχιστον– αποδράσεις.

Τα μόνα προαπαιτούμενα είναι ο εξοπλισμός σου (κράνος, γάντια, ρουχισμός) και πολύ καλή διάθεση. Δεν λέμε ότι είναι η ιδανική επιλογή. Σαφώς και θα χρειαστεί να κάνεις παραπάνω στάσεις για ξεκούραση και ανεφοδιασμό απ' ότι με το αυτοκίνητο. Και σαφώς θα πιαστεί ο ποπός και τα χέρια σου. Η αίσθηση όμως του να κυκλοφορείς σε πανέμορφα μαγευτικά τοπία με τη μηχανή σου δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο. Παίρνεις άλλη δόση των "vibes" του κάθε μέρους! Άλλωστε η μηχανή είναι οικονομικότερη σε καύσιμα, πληρώνεις λιγότερο αντίτιμο στα διόδια και φτάνεις γρηγορότερα στον προορισμό σου, χωρίς να χρειάζεται να τρέχεις!

Και τώρα; Πού πάμε;


Η Ελλάδα φίλες και φίλοι είναι πλούσια σε μέρη για εξερεύνηση και απόλαυση. Η ηπειρωτική μέχρι την παραθαλάσσια αλλά και τη νησιώτικη χώρα, είναι έτοιμη και διαθέσιμη προς εξερεύνηση. Και τι περιμένεις; Πάμε να σου δώσουμε μερικές από τις δικές μας αγαπημένες γωνιές για να ταξιδέψεις με τη μηχανάρα σου. Άλλωστε αρκετό καιρό έμεινε στάσιμη, δε νομίζεις;

Ταξίδι στα Τζουμέρκα: Να κάτι που δεν πρόκειται να μετανιώσεις!

Τζουμέρκα

Ναι η Ήπειρος που είναι συνυφασμένη με τα κλαρίνα τις δυνατές ρακές (μόνο για διανυκτέρευση μην είμαστε ριψοκίνδυνοι) και τις υπέροχες βουνοκορφές και την γεω-μαγική της ομορφιά. Οι κλειστές στροφές είναι συχνές και η εμπειρία απαραίτητη. Ή τουλάχιστον η πολλή προσοχή. Η απόσταση από την πρωτεύουσα κυμαίνεται από 6 έως 9 ώρες, αναλόγως τις στάσεις για ανεφοδιασμό και τέντωμα που θα κάνεις.

Η φυσική ομορφιά που θα αντικρίσεις στη διαδρομή είναι απερίγραπτη. Από τους γεμάτους δρόμους με αιωνόβια δέντρα και ιστορικά εκκλησάκια μέχρι τα παλιά διατηρημένα γεφύρια, τις γεμάτες πλαγιές και τα καταπράσινα βουνά, το μάτι σου δεν θα πάψει να γεύεται εικόνες που θα σε κρατήσουν γεμάτο για όλο το υπόλοιπο της χρονιάς. Φτάνεις αποχαιρετώντας την Ιονία Οδό στα Τζουμέρκα (ή αλλιώς Αθαμανικά όρη). Τι να πούμε για τον φυσικό πλούτο; Εκπληκτικός. Τα Τζουμέρκα αποτελούνται από συνολικά 47 πανέμορφα χωριά από τα οποία αν θα μπορούσαμε να σου προτείνουμε μερικά (με μεγάλο θράσος προς τα υπόλοιπα) θα ήταν σίγουρα το κεφαλοχώρι Συρράκο, η Πράμαντα, το μεγαλύτερο από αυτά, και το Ελληνικό.

Δεν θα σου πούμε ψέματα όπου και να πας θα απολαύσεις ξεχωριστή φυσική ομορφιά αλλά και ζεστή φιλοξενία. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι οι απότομες στροφές και οι όχι και τόσο προσεγμένοι δρόμοι. Βέβαια, με τη μηχανή είσαι ούτως ή άλλως διπλά προσεκτικός/ή. Εκτός από τα αξιοθέατα, τις απομονωμένες εκκλησίες, και τα απίστευτα νόστιμα φαγητά που μπορείς να γευτείς σε τοπικά μαγαζιά, μπορείς να απολαύσεις και ξεχωριστές εμπειρίες όπως το rafting, η πεζοπορία σε διαδρομές για επίμονους πεζοπόρους και η ιππασία.

φυσικό τοπίο από την Ήπειρο: μικρός καταρράκτης καταλήγει σε λίμνη

Ξέρουμε τι σκέφτεσαι, καλοκαίρι σε ορεινή περιοχή; Ναι, μπορείς. Και μπορείς να το απολαύσεις στο έπακρο με τον κατάλληλο εξοπλισμό, γεμάτα τα δοχεία νερού και μπόλικο φαγητό/σνακ. Χρειάζεται να είσαι ενυδατωμένος και γεμάτος ενέργεια για να γευτείς αυτήν την ομορφιά. Δοκίμασέ το, δεν θα χάσεις!

Λουκάνικο Καρδίτσας έχεις φάει, Καρδίτσα όμως έχεις πάει;

λίμνη Σμοκόβου

Από Αθήνα η απόσταση είναι 3 ώρες! Μόλις φτάσεις στα Άγραφα, στις πλαγιές τους ακόμα, μπορείς να αντικρίσεις αυτήν την τεχνητή λίμνη η οποία εγκαινιάστηκε ως τέτοια το 2002 –ενώ η κατασκευή της διήρκεσε από το 1981 μέχρι το 1994. Είναι η λίμνη Σμοκόβου και η χωρητικότητά της ανέρχεται στα 237 εκατ. κ.μ. νερού και η έκταση που καταλαμβάνει είναι 8.500 στρέμματα. Δεν το περίμενες αλλά εκεί θα βρεις και ιαματικά λουτρά! Χτισμένη στην πλαγιά του λόφου του Αϊ Λια, σε υψόμετρο 470μ. με θέα στον Θεσσαλικό κάμπο η κατά πολλούς "Λουτροπηγή" θα σε γαληνέψει με τον τρόπο της.


Μα δες ομορφιά!

Ειδικά μετά από την πολύωρη διαδρομή στο τιμόνι της μηχανής μπορείς να βρεις εύκολα ένα όμορφο κατάλυμα στην περιοχή και να επισκεφτείς τα λουτρά για λίγη έξτρα χαλάρωση. Οι πηγές της είναι φυσικές και ιαματικές και βρίσκονται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την Καρδίτσα. Η Καρδίτσα είναι αρκετά ήρεμη πόλη, μπορείς να βρεις την ησυχία που έψαχνες από την πρωτεύουσα ή οποιαδήποτε άλλη μεγαλούπολη. Το φαγητό, ειδικά τα κρεατικά (κάτι μπιφτέκια, κάτι λουκάνικα, κάτι μπριζόλες) θα σε ανταμείψει!

Σαντορίνη, κι ας μην είστε πιγκουίνοι

Χώρα Σαντορίνης το βράδυ

Εντάξει, ξέρουμε, για πολλούς καλοκαίρι σημαίνει νησί. Και σε αυτήν την περίπτωση μπορείς να ταξιδέψεις με τη μηχανή σου όμως. Είτε μόνος/η πας, είτε με συνοδοιπόρο. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τη Σαντορίνη, ταξιδεύοντας με τη μηχανή ξεκινάνε από €29 και φτάνουν τα €70 –αναλόγως την περίοδο βέβαια και το πότε έχεις κάνει την κράτηση. Το ταξίδι με το πλοίο μπορεί να διαρκέσει από 4 ώρες και 45 λεπτά μέχρι 10 ώρες και 45 λεπτά.


Από το λιμάνι –που όταν κάποιος το πρωτοαντικρίζει παθαίνει ένα μικρό κοκομπλόκο από τη θέα, μιας και περικυκλώνεται από τα πορφυρά βουνά– έως τη Φήρα η ανηφόρα είναι λίγο απαιτητική και οι στροφές θέλουν προσοχή. Αλλά σκέψου πως με τη μηχανή, με το που ανοίξουν οι μπουκαπόρτες του πλοίου δεν θα περιμένεις στην ουρά των αυτοκινήτων, αλλά θα κατευθυνθείς αμέσως στο κατάλυμά σου.

Λιμάνι Σαντορίνης

Αν ψάχνεις ησυχαστήριο, κοντά στο χωριό Εμπορειό θα βρεις το ξωκλήσι της Αγίας Άννας. Εκεί θα βρεις και την ηρεμία σου. Αν θέλεις να διανυκτερεύσεις πάρε μαζί τη σκηνή και το sleeping bag σου και απόλαυσε τον ξάστερο ουρανό της Θήρας. Κι αν έχεις και παρέα μαζί σου, ακόμα καλύτερα! Αλλά και στο Ημεροβήγλι που δεν χρειάζεται να πας ξημερώματα τ' Απρίλη, θα βρεις ήσυχη κατάσταση σχετικά με το κέντρο του νησιού, αλλά και γραφικά όμορφο τοπίο.

Το πραγματικό Ταξίδι στα Κύθηρα

Κάστρο Κυθήρων

Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε έλεγε ο Μητροπάνος, αλλά πίστεψέ μας, αν τα βρείς θα τα λατρέψεις! Είναι απολαυστικό νησί για να το εξερευνήσεις με μηχανή. Είναι μεγάλο και η γεωμορφία του γεμάτη ποικιλία. Θα σου πάρει περίπου 6μιση ώρες να φτάσεις με πλοίο από Αθήνα, ενώ τα εισιτήρια ξεκινάνε από €22. Στο νησί μπορείς να φτάσεις φυσικά και από το Γύθειο και τη Νεάπολη και από 'κει με φέρι πετάγεσαι στο λιμάνι των Κυθήρων το Διακόφτι. Η διάρκεια του ταξιδιού με τη μηχανή από Αθήνα είναι 3μιση ώρες (χωρίς στάσεις).

Οι δρόμοι ως επί το πλείστον είναι προσιτοί και με τη μηχανή έχεις την ευκαιρία να απολαύσει το μάτι σου όλες τις ομορφιές που θα πετύχεις οδηγώντας. Από το Κάστρο της Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου μέχρι το κλασικό ψαροχώρι του Αβλέμονα, θα γεμίσεις όμορφες εικόνες και μυρωδιές. Μπορείς να επιδοθείς στα θαλάσσια αθλήματα αλλά να κάνεις και κατάδυση στο ναυάγιο του Nordland στο λιμάνι του νησιού, η πρύμνη του βρίσκεται σε βάθος περίπου 30 μέτρων και η πλώρη του είναι εκτός θάλασσας!

ναυάγιο Κυθήρων προεξέχει στη θάλασσα η πλώρη του

Γενικά όπου κι αν αποφασίσεις να πας με την μηχανή σου φέτος δεν χρειάζεται να γινόμαστε κλισέ και να σου πούμε ότι το βασικό συστατικό είναι η καλή παρέα, το ξέρεις. Άλλο ένα βασικό συστατικό όμως είναι και η ασφάλειά σου. Δεν εννοομε μόνο τον εξοπλισμό, αλλά και τις καλύψεις σου όπως η Οδική Βοήθεια που είναι must! Όπου αποφασίσεις να πας, μόνος/μόνη ή με παρέα, εμείς σου ευχόμαστε να περάσεις όμορφα και να βρεις ο,τι ψάχνεις!

Δες κι αυτά