Ποια αυτοκίνητα ΔΕΝ προτιμούν οι κλέφτες στην Ελλάδα

Βρήκαμε τα μοντέλα που μπορούν να κοιμούνται ήσυχα!

Ασπρόμαυρη εικόνα, διαρρήκτης με καλυμμένο κεφάλι γονατισμένος δίπλα σε πόρτα αυτοκινήτου

Αυτά τα «δεν» έχουν το ενδιαφέρον τους, ιδιαίτερα όταν μπαίνουν πριν από κάτι «κακό». Και η κλοπή του αυτοκινήτου μας είναι σίγουρα από αυτά που δεν θέλουμε να μας συμβούν. Γι’ αυτό κάθε σχετική πληροφορία είναι καλοδεχούμενη, άρα δουλειά μας είναι να τη βρούμε και να τη μοιραστούμε μαζί σου.

Σίγουρα έχεις διαβάσει πολλές φορές για τα μοντέλα των αυτοκινήτων που κάνουν φτερά περισσότερο, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στην ΕΕ, στον κόσμο. Αλλά πόσες φορές λέμε γι΄αυτά που μπορούν να κοιμούνται ήσυχα εκεί που τα πάρκαραν οι οδηγοί τους;

Δηλαδή, ωραίο είναι να βρίσκεις το αυτοκίνητό σου σε λίστες με τα καλύτερα/ασφαλέστερα/πιο οικονομικά. Αλλά αν είναι να το βρεις σε λίστα που αφορά κλοπές, ας είναι με αυτά που μπαίνουν στο στόχαστρο σπανιότερα. Βασικά ποτέ.

Ινφογκράφικ με τρία διαγράμματα: Ποια αυτοκίνητα δεν προτιμούν οι κλέφτες στην Ελλάδα, σχέση μήκους αυτοκινήτου και κλοπών, σχέση κλοπών με ηλικία οδηγού,

Τα αυτοκίνητα που δεν προτιμούν οι κλέφτες και μπορούν να κοιμούνται ήσυχα

Στην Hellas Direct ψάξαμε στις σχεδόν 170.000 ασφάλειες αυτοκινήτων που είχαμε στο τέλος του 2021 για να δούμε ποια μοντέλα οχημάτων κλάπηκαν με τη μικρότερη συχνότητα μέσα στο 2021 (είτε μερική, είτε ολική κλοπή) και σου τα παρουσιάζουμε παρακάτω.

Εάν βλέπεις το μοντέλο του αυτοκινήτου σου στον πίνακα, σου έχουμε καλά νέα, γιατί φαίνεται πως αυτά τα μοντέλα δεν τα προτιμούν οι κλέφτες. Είτε γιατί δεν τους είναι εύκολο να τα κλέψουν, είτε γιατί δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε ανταλλακτικά. Σίγουρα όμως δεν είναι θέμα γούστου.

Πίνακας με τίτλο Αυτοκίνητα που δεν προτιμουν οι κλέφτες. Και λίστα με μοντέλα

Κλοπές αυτοκινήτων: Τι δείχνει η μεζούρα

Επειδή όμως τα μοντέλα αυτοκινήτων που κυκλοφορούν εκεί έξω είναι εκατοντάδες και ίσως δεν βρήκες το ΙΧ σου παραπάνω, σου έχουμε δεδομένα που αφορούν ένα γενικότερο «κανόνα» και σίγουρα έχουν κάτι να πουν και για το δικό σου ΙΧ και την πιθανότητα να σου το σουφρώσουν. Είσαι έτοιμος; Πιάσε μεζούρα και ακολούθησε μας.

Ναι, καλά διάβασες. Θα χρειαστείς ένα «μέτρο» για να μετρήσεις το μήκος του αυτοκινήτου σου και, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, να βρεις πόσο ελκυστικό ή όχι είναι το μήκος του στα κλεφτρόνια.

Σωστά. Όσο πιο μικρό το μήκος του αυτοκινήτου σου, τόσο πιο πιθανό να γίνει στόχος των επίδοξων ληστών. Για την ακρίβεια, ένα ΙΧ κάτω των 3,7 μέτρων έχει πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να κλαπεί απ’ ότι ένα μεσαίο ή μεγάλο ΙΧ (4,1m και άνω).

Ινφογκράφικ με τίτλο: Τι λέει μια μεζούρα για την πιθανότητα κλοπής του αυτοκινήτου σου

Κλοπές αυτοκινήτων: Οι πιο ευάλωτες ηλικίες οδηγών

Επειδή όμως κάθε όχημα πάει παρέα και με έναν οδηγό, καλό είναι να δούμε αν η ηλικία σου παίζει κάποιο ρόλο στη πιθανότητα να γίνει το αυτοκίνητο σου στόχος.

Τι μας λέει λοιπόν ο παραπάνω πίνακας; Για κάθε 1.000 οδηγούς ηλικίας 20-29 που είχαν ασφαλισμένο το ΙΧ τους στην Hellas direct το 2021, συνέβησαν 8 περιπτώσεις κλοπών μερικής ή ολικής, αριθμός τουλάχιστον διπλάσιος από τις ηλικίες οδηγών 40 ετών και πάνω.

Όχι, δεν έχει κάποια σχέση με τα ζώδια και τους αστερισμούς. Ούτε οι κλέφτες προτιμούν αυτοκίνητα νέων και «χαρίζονται» στους μεγαλύτερους. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες κλοπές συμβαίνουν γιατί εμείς κάνουμε κάποιο λαθάκι, όπως το να αφήσουμε (ή να ξεχάσουμε) τα κλειδιά στη μηχανή για να πεταχτούμε απέναντι να πάρουμε ένα καφέ ή να αφήσουμε/ξεχάσουμε κάποιο παράθυρο ανοιχτό όσο ανεβαίνουμε στο σπίτι να πάρουμε κάτι που ξεχάσαμε ή να αφήσουμε/ξεχάσουμε αντικείμενα αξίας μέσα στο αυτοκίνητο ενώ λείπουμε.

Διάγραμμα με στήλες για τη σχέση ηλικίας οδηγού με τις κλοπές αυτοκινήτων

Έχουν οι κλοπές αυτοκινήτων ωράριο;

Επειδή όμως όλες οι ώρες δεν είναι ίδιες, ευκαιρία είναι να μάθεις ποιες ώρες, μέρες και μήνες μπορείς να είσαι λίγο πιο χαλαρός, μιας και φαίνεται πως οι κλέφτες έχουν προτιμήσεις και στα ωράρια που χτυπάνε. Και γιατί όχι, ίσως παίρνουν κάποιο ρεπό ή κάνουν και αυτοί λίγες διακοπές (ευτυχώς!)

Αύγουστος, Σεπτέμβρης και Οκτώβρης ήταν οι μήνες του 2021 με τα μικρότερα ποσοστά κλοπών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τα δεδομένα της Hellas Direct, ενώ οι μέρες με τις λιγότερες περιπτώσεις κλοπών ήταν η Κυριακή με μόλις 7,5% και το Σάββατο με 9,5%.

Όσον αφορά τις ώρες που είναι πιο χαλαρά, σου έχουμε μια έκπληξη, που δε θα αλλάξει ίσως πολλά στο πρόγραμμα σου, αλλά ίσως σε βοηθήσει να κοιμηθείς λιγάκι καλύτερα. Το βράδυ λοιπόν, από τα μεσάνυχτα και έως τις 06.00 το πρωί, είναι το διάστημα με τις λιγότερες περιπτώσεις κλοπών με ποσοστό 8,5%. Το υπόλοιπο 91,5% συμβαίνει τις υπόλοιπες 18 ώρες.

Και μετά από όλα αυτά τα «δεν», ξέρεις τώρα πότε μπορείς να χαλαρώσεις. Γιατί τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια και η αλήθεια είναι πως καλό είναι να προσέχεις αλλά να μην τρελαθείς κιόλας. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να σε ενημερώνουμε με χρήσιμες πληροφορίες. Μπορείς βέβαια να βάλεις κι εσύ το χεράκι σου. Κάνε ασφάλεια αυτοκινήτου στην Hellas Direct ώστε να είσαι ήρεμος κάθε ώρα και στιγμή. Απλό!

Δες κι αυτά