Κακοκαιρία «Αθηνά»: όσα χρειάζεται να ξέρεις για να προστατέψεις σπίτι κι αυτοκίνητο

Το φθινόπωρο έκανε δυναμικό come back και το αποδεικνύει η "Αθηνά". Ξέρεις τι να κάνεις και τι όχι απέναντι σε έντονα φυσικά φαινόμενα;

Κακοκαιρία «Αθηνά»: όσα χρειάζεται να ξέρεις για να προστατέψεις σπίτι κι αυτοκίνητο

Kαιρό είχαμε μπει σε mood φθινοπώρου, αλλά τώρα μπορούμε να το πούμε και επίσημα. Λίγο το άνοιγμα των σχολείων, λίγο η πρωινή δροσούλα, λίγο οι πρώτες βροχές. Άντε καλό χειμώνα τώρα! Δεν ξέρουμε αν το έχεις παρατηρήσει, αλλά συνήθως το φθινόπωρο είναι γεμάτο με βροχερές ημέρες και αυτό μας το επιβεβαίωσαν πρόσφατα και οι μετεωρολόγοι. Δεν θέλουμε να σε τρομάξουμε, αλλά προβλέπονται ακραία φυσικά φαινόμενα μέσα στο επόμενο διάστημα και εμείς θέλουμε να σε προετοιμάσουμε και να γίνεις εξπέρ ως τότε! Πάρε μολύβι και χαρτί -ή απλά το κινητό σου- και σήκωσε κεραίες. Το κουδούνι χτύπησε και το μάθημα ξεκινά!

Τι είναι φυσικά φαινόμενα, ξέρει κανείς;

Και δεν εννοούμε αυτά από όλα τα φάσματα της επιστήμης, αλλά τα απλά. Ξέρεις τώρα, βροχούλα, χιονάκι, πλημμύρα, θύελλα, καταιγίδα, τυφώνας, ανεμοστρόβιλος, χαλάζι. Τέτοια πράγματα, που μπορούν σε πολύ λίγο να φέρουν τα πάνω κάτω.  Μάλιστα, θα έπρεπε να ξέρεις ότι κάποια από αυτά επιλέγουν να κάνουν guest εμφανίσεις σε απρόοπτο χρόνο και σε κάθε εποχή.

Γιατί τα φυσικά φαινόμενα μας συστήνονται πια με το όνομά τους;

Κάποτε όλα αυτά μπορεί να σου περνούσανε στο ντούκου. Τώρα όμως, τα πράγματα είναι αλλιώτικα αφού και τα φυσικά φαινόμενα, επηρεαζόμενα βεβαίως και από παράγοντες όπως π.χ. η κλιματική αλλαγή, γίνονται όλο και πιο ακραία. Τόσο δηλαδή, που πλέον μας συστήνονται και με το όνομά τους: ο Ζήνων, ο Ισίδωρος, η Καλυψώ, -και τώρα η Αθηνά. Η οποία Αθηνά είναι μαζί μας εδώ και κάποιες μέρες, έχοντας αλλάξει το σκηνικό του καιρού, μιας και έφερε μαζί της βροχές και καταιγίδες που πλημμυρίζουν ήδη πολλές περιοχές της χώρας.

Ο λόγος που έχουν όνομα δεν είναι για να πελαγώσεις, αλλά για να πάρεις τα μέτρα σου. Καταλαβαίνεις όλα αυτά δεν σου τα λέμε για να σε αγχώσουμε, οπότε ψυχραιμία.

Tip 1: Ο πανικός δεν είναι φίλος μας

Αρχικά, να μην πανικοβάλλεσαι.  Αν είσαι ήδη ασφαλισμένος στην Hellas Direct -όπως θα ξέρεις- σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλεψη ακραίων καιρικών συνθηκών στην περιοχή σου, ενημερώνεσαι με σχετικό μήνυμα μέσω της υπηρεσίας weather alert, ώστε να φροντίσεις τις επόμενες κινήσεις σου. Είπαμε, η γνώση είναι δύναμη!

Αν πάλι δεν είσαι -ακόμη-, τσέκαρε λίγο στο μαγικό κόσμο του internet και θα βρεις apps που θα σε βοηθήσουν με την προστασία του αυτοκινήτου σου, αλλά θα σε προειδοποιήσουν κιόλας αν κάτι πρόκειται να πλησιάσει στην περιοχή σου. Για να μην ταλαιπωρείσαι σου έχουμε τα καλύτερα για το 2021, σύμφωνα με το tom's guide. Τζάμι ε;

Επίσης, φρόντισε να ενημερώνεσαι τακτικά για τον καιρό και να ελέγχεις το λειτουργικό σύστημα του αυτοκινήτου σου. Λάστιχα; Φίλτρα; Καθαριστήρες; Όλα πρέπει να λειτουργούν άψογα. Καλό είναι να ξέρεις τι έρχεται, για να δεις πώς θα μετακινηθείς -ειδικά αν οδηγείς μοτοσικλέτα. Αν δηλαδή είναι πιο ασφαλές να μην οδηγήσεις και να βρεις εναλλακτικά μέσα μεταφοράς.

Tip 2: Μείνε σπίτι και απόλαυσε τον ήχο της βροχής

Σίγουρα, όταν κάποιος οδηγεί και πέσει στην περίπτωση είναι σαν να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Ωστόσο καλό είναι να ξέρεις ότι το σπίτι σου θα πρέπει να είναι προφυλαγμένο από μια ταχύτατη και απροειδοποίητη νεροποντή ή από μια θύελλα.

Όπως και να έχει όσα είπαμε παραπάνω -για τα apps και για τις προγνώσεις καιρού από τον αγαπημένο μας Τάσο Αρνιακό- ισχύουν και εδώ. Αν έχει συχνές διακοπές ρεύματος, φρόντισε να βγάλεις τις ηλεκτρικές σου συσκευές από την πρίζα ή να έχεις προμηθευτεί τις απαραίτητες συσκευές usp που θα τις προφυλάξουν. Για αποφυγή πλημμύρας, φρόντισε να καθαρίσεις αποχετεύσεις/ φρεάτια/ υδρορροές (και γενικότερα όλο το μπαλκόνι/ αυλή), από πεσμένα φύλλα και σκουπιδάκια. Και φυσικά κάτι ακόμη. Μείνε μέσα, ανέβα στο υψηλότερο επίπεδο του σπιτιού σου κλείσε πόρτες και παράθυρα και ανέβασε τις τέντες. Αν έχεις παντζούρια και ρίχνει χαλάζι, κλείστα κ ’αυτά! Κρίμα είναι!

Tip 3: Κεφάλαιο ασφάλεια: Διάλεξε τους καλύτερους

Καλά όλα τα παραπάνω. Αλλά παίζει και ο ανθρώπινος παράγοντας, aka «ωχ, το ξέχασα». Γιατί κακά τα ψέματα. Ένα μυαλό με 1.423.847.819 σκέψεις την ημέρα, δεν το λες και πολύ καλό combo. Όλο και κάτι θα ξεχάσει.

Μην ανησυχείς όμως γιατί είμαστε δίπλα σου και για αυτό, παρέα με την καλύτερη ομάδα για ότι και αν συμβεί λόγω.. καιρού -και όχι μόνο! Είτε είναι για το σπίτι σου είτε για το αυτοκίνητό σου, σου δίνουμε το καλύτερο, εύκολα και στο πιτς φυτίλι. Σαν αστραπή! Όπως το φυσικό φαινόμενο, κατάλαβές;! 😉

Δες κι αυτά