Η πιο επική παράδοση αυτοκινήτου: Off-road περιπέτεια με αφετηρία τα βουνά της Αφρικής

-Ναι, γεια σας, πότε μπορώ να παραλάβω το καινούργιο μου αυτοκίνητο; -Είναι έτοιμο, ελάτε στη μέση του πουθενά να το πάρετε.

Ασπρόμαυρη εικόνα με φόντο βουνά και τραχύ έδαφος, τρία μεγάλα τζιπ ακίνητα και κόσμος δίπλα τους

Θυμάσαι όταν πήρες στα χέρια σου το πρώτο σου αυτοκίνητο; Θυμάσαι να φτάνεις με ανυπομονησία στην έκθεση; Τη μυρωδιά του καινούριου κι όλα, μέσα κι έξω, πεντακάθαρα να λάμπουν. Τη στιγμή που έβαλες τα χέρια σου στο τιμόνι και ξεκίνησες για το σπίτι (όπου πάρκαρες δύσκολα και με τη μούρη, γιατί το καινούριο αυτοκίνητο θέλει λίγο για να συνηθίσεις τον όγκο του). Ή έφυγες εκδρομή για να γράψεις χιλιόμετρα και να το στρώσεις. Κι ανέβηκες στα Τζουμέρκα, έφτασες Χώσεψη, για παράδειγμα. Βασιλικό Πωγωνίου. Ή απόλαυσες στροφιλίκια μέχρι Αγιάννα, στη βόρεια Εύβοια.

Ξέχνα τώρα όλα αυτά τα κάπως τετριμμένα. Αν η παράδοση του δικού σου αυτοκινήτου περιλάμβανε επίσκεψη στην αντιπροσωπεία και σχετικά σύντομη διαδρομή στο σπίτι, εδώ μιλάμε για άλλης κλίμακας καταστάσεις.

Τρία τζιπ Grenadier στη σειρά με αναμμένα φώτα πάνω σε χώμα

Η πιο απίθανη παράδοση καινούριων αυτοκινήτων: Η INEOS το τερμάτισε!

Πέρασαν έξι χρόνια από τότε που η ΙΝΕOS ανακοίνωσε πως θα κατασκεύαζε τον κατά κάποιο τρόπο διάδοχο του Land Rover Defender και οι λάτρεις των άγριων off-road διαδρομών περίμεναν με ανυπομονησία. Για πολλούς, πρόκειται για ένα αυτοκίνητο – θρύλο, ένα όχημα που κάνει τις διαδρομές σου εμπειρίες.

Έξι χρόνια μετά, τα πρώτα τρία INEOS Grenadiers έφτασαν στα χέρια των νέων ιδιοκτητών τους. Διατηρώντας την κληρονομιά του Land Rover (που αργότερα μετονομάστηκε Land Rover Defender), το INEOS Grenadier μοιάζει πολύ στο εμβληματικό παντός εδάφους όχημα. Και μπορεί να είναι πιο εξελιγμένο σε όλα τα σημαντικά του, ωστόσο η καρδιά του παραμένει ίδια: σε καλεί να κατακτήσεις οδηγικά ό,τι κι αν βρεθεί στον δρόμο σου.

Έπειτα από έξι χρόνια έρευνας, σχεδιασμού, ανάπτυξης και ελέγχων, το Grenadier κυκλοφόρησε κι επίσημα. Και οι τρεις πρώτοι παρέλαβαν τα κλειδιά τους – και τα αυτοκίνητά τους- στην πιο απροσδόκητη «έκθεση» των Grenadier που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί: υπέροχα βουνά. Την οροσειρά του Άτλαντα. Στο Μαρόκο. Ναι.

Τρία Grenadier στη σειρά σε δρόμο χωμάτινο με φόντο βουνά και έρημο

«Έτοιμο το αυτοκίνητό σας, ελάτε στο Μαρόκο να το παραλάβετε»

Οπότε η «έκθεση» δεν περιλάμβανε βιτρίνες και παρκαρισμένα αυτοκίνητα έτοιμα να πατήσουν άσφαλτο. Αλλά βουνά που κόβουν την ανάσα, αφρικανικό χιόνι, τρία αυτοκίνητα έτοιμα να αφήσουν τα σημάδια τους στο χώμα. Και μια περιπέτεια επικών διαστάσεων. Στο φόντο όχι πόλη, όχι δρόμοι, όχι πολυκατοικίες. Αλλά το άγριο και αδάμαστο τοπίο της Αφρικής. Αμέ.

Τρία Grenadier από την πίσω πλευρά στην έρημο

Και μια μετεωρολογική έκπληξη

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, που από μόνα τους είναι εντυπωσιακά, βρε παιδί μου, ο καιρός έκανε και το δικό του guest στην όλη φάση. Γιατί παρότι ο πρώτος μας συνειρμός όταν ακούμε Αφρική δεν είναι το χιόνι, ο φετινός χειμώνας επιφύλασσε τις σφοδρότερες χιονοπτώσεις της τελευταίας δεκαετίας στην οροσειρά του Άτλαντα – το φυσικό σύνορο ας πούμε, ανάμεσα στην έρημο Σαχάρα και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Τζιπ εν κινήσει σε δρόμο με χιόνια κι ένα κοπάδι πρόβατα να τον διασχίζει

Οι τρεις τυχεροί

Οι τρεις που έφτασαν ως το Μαρόκο για να παραλάβουν τα αυτοκίνητά τους αναδείχθηκαν μέσω των social media της INEOS. Και μετά τη σύντομη παράδοση, τους δόθηκε μια απλή οδηγία: να γυρίσουν σπίτι. Ναι, ωραία, μόνο που τα σπίτια τους ήταν των δύο στη Βρετανία και του τρίτου στην Αυστρία, δηλαδή άνω από 3.200 χιλιόμετρα μακριά.

χαρτης με διαδρομή από το Μαρόκο ως τη Βρετανία και την Αυστρία

Stand by me

Δεν τους άφησαν μόνους τους, βέβαια. Τους συνόδευε ομάδα «ειδικών» ώστε να φτάσουν όλοι στα σπίτια τους καλά- τα λέμε, ασφάλεια πάνω απ’ όλα. Κι αυτό δεν ήταν ακριβώς όσο εύκολο όσο ίσως ακούγεται, με δεδομένη την αφετηρία του ταξιδιού αλλά και όλες τις συνθήκες του βορειοαφρικανικού χειμώνα. Δες το βίντεο που γύρισαν και θα καταλάβεις.

Το μακρύ ταξίδι για το σπίτι

Η επιστροφή δεν ήταν τόσο ομαλή και ανέμελη όσο ίσως κάποιος φαντάζεται. Εκτός από το ανώμαλο έδαφος- που οκ, όσο να πεις το περίμενες- και τις εικόνες που έκοβαν την ανάσα- που επίσης τις περίμενες- ο καιρός αναμφίβολα δοκίμασε τις αντοχές των οχημάτων. Και των «πληρωμάτων».

Τρία Grenadier σε χωμάτινο δρόμο ανάμεσα σε βουνά και χαράδρες

Φυσικά το Grenadier δεν σταμάτησε πουθενά: Ένα σκασμένο λάστιχο, κλειστοί δρόμοι λόγω χιονιού, κατέβασμα- οριακά κουτρουβάλημα- σε σχεδόν κάθετο έδαφος. Η περιπέτεια τα είχε όλα. Και αίσιο τέλος 💙

Δες κι αυτά