Ήχοι που κάνει το αυτοκίνητό σου και δεν πρέπει με τίποτα να αγνοήσεις

Έχεις αναρωτηθεί τι είναι αυτό το σφύριγμα που ακούς όταν οδηγείς; Είναι το αυτοκίνητό σου, κάτι θέλει να σου πεί!

πίσω μέρος αυτοκινήτου, φαίνεται πορτ μαγκάζ και τροχός

Αν θυμάσαι, πρόσφατα μιλήσαμε για εκείνο το, "παράξενο" για πολλούς, χαρακτηριστικό πολλών οδηγών που χαμηλώνουν τη μουσική του ραδιοφώνου όταν προσπαθούν να παρκάρουν. Σήμερα θα ασχοληθούμε με τους περίεργους ήχους που μπορεί να ακούσεις να κάνει το αυτοκίνητό σου κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Πολλοί από μας ακούμε κάτι σαν τιτίβισμα, σαν τρεχούμενο υγρό, σαν μικρούς ανεπαίσθητους κρότους κ.ο.κ. Θα προσπαθήσουμε να σου περιγράψουμε αρχικά τους πιθανούς ήχους και να ερμηνεύσουμε τι θέλει να σου πει το αυτοκινητάκι σου! Παραφράζοντας τους Roxette σου συνιστούμε να..."listen to your car, when it's calling for you" (σόρρυ).

via GIPHY

Σφύριγμα

Ίσως είναι ο πιο συνήθης θόρυβος που μπορεί να έχεις ακούσει να βγάζει το αυτοκίνητό σου. Τι μπορεί να σημαίνει όμως; Θεματάκι με τους σωλήνες. Οι σωλήνες είναι πολύ σημαντικοί για το σύστημα ψύξης του κινητήρα . Είναι όμως και από τα πιο αδύναμα εξαρτήματα. Η συνεχής δουλειά που κάνουν (που μεταφέρουν τον αέρα και το υγρό ψύξης μέσω του κινητήρα) συχνά προκαλεί μικρές ρωγμές σε αυτούς τους σωλήνες. Από αυτές τις τρυπούλες λοιπόν, ξεφεύγει ο ήχος που μοιάζει με ελαφρύ σφύριγμα!

Ένα sound "κλικ κλικ κλικ " κάτσε καλά να πούμε

Στην εμφάνιση του γλυκού αυτού ήχου του συνεχόμενου "κλικ", μάλλον θα χρειαστεί να ελέγξεις τη δεξαμενή λαδιού του αυτοκινήτου σου. Και εδώ είναι που θα σε προτρέψουμε μόλις τον ακούσεις, πριν πας το αυτοκίνητό σου στο συνεργείο, να τσεκάρεις λίγο τον δείκτη στάθμης του. Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για ένδειξη χαμηλών επιπέδων λιπαντικού λαδιού. Πράγμα που όταν συμβαίνει, κάνει τα έμβολα να βγάζουν αυτόν τον ήχο αφού δεν είναι σωστά λαδωμένα και δεν μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά. Περισσότερες πληροφορίες για το "κλίκινγκ" μπορείς να ανακαλύψεις εδώ:

Θόρυβος, όταν παίρνει στροφές

Όταν ακούγεται ένας έντονος θόρυβος αλλά μόνο όταν στρίβεις, ενδεχομένως να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο θεματάκι με τους τροχούς ή με τα ελαστικά. Έλα που δεν είναι οι μόνοι λόγοι αυτοί όμως. Μπορεί να είναι οι συνηθέστεροι, αλλά όχι οι μόνοι. Σε όχι τόσο συχνές περιπτώσεις αυτός ο ήχος κατά τη στροφή, μπορεί να σημαίνει ότι έχει φθαρεί αρκετά το ρουλεμάν ή ότι οι τροχοί δεν έχουν τη σωστή ισορροπία.

Έντονο γουργουρητό

Σαν αυτό που κάνουν τα πολύ μεγάλα αιλουροειδή. Όταν ακούσεις αυτόν τον ήχο κατά την επιτάχυνση του αυτοκινήτου, είναι πολύ πιθανό να σημαίνει ότι έχει τρυπήσει ο σιγαστήρας του. Και ενώ αυτές οι μικρές τρυπούλες στον σιγαστήρα μπορεί να φαίνονται ακίνδυνες, θα σου προτείναμε να τις επισκευάσεις άμεσα γιατί έχουν τη δυνατότητα να επιτρέψουν τη διαρροή αναθυμιάσεων στον χώρο των επιβατών.

Κρότοι, ελαφρείς αλλά αισθητοί

Αν ακούσεις έναν ήχο σαν ελαφρύ κρότο ή σαν μικρό χτύπημα ας πούμε, από τον κινητήρα σου, συνήθως είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Θα χρειαστεί να απευθυνθείς (όπως και σε όλες τις φορές) σε έναν ειδικό για να το εξετάσει και να σου εξηγήσει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Μερικές φορές, όταν επιταχύνεις ο κινήτηρας που δεν έχει ρυθμιστεί σωστά ή λειτουργεί με λάθος καύσιμο (πολύ χαμηλό σε ποσοστό οκτανίων) μπορεί να προκαλέσει αυτόν τον ήχο.

Στεναχωρημένο υδραυλικό τιμόνι

Τι μπορεί να σημαίνει ο παράξενος ήχος που ακούς κατά την κίνηση του υδραυλικού σου τιμονιού; Ένα σύνηθες υδραυλικό τιμόνι αποτελείται από την αντλία, η οποία καταλήγει σε έναν ιμάντα στο μπροστινό μέρος του κινητήρα σου, τις ράβδους πρόσδεσης για να συνδεθεί το τιμόνι στις αρθρώσεις όπου είναι τοποθετημένοι οι τροχοί του αυτοκινήτου σου. Με την πάροδο του χρόνου, μερικά από τα στεγανοποιητικά που περιέχει το υγρό υδραυλικού τιμονιού μπορεί να φθαρούν από τη συχνή καθημερινή χρήση και να προκαλέσουν διαρροές. Όταν όμως το υγρό του υδραυλικού τιμονιού στάζει ή διαρρέει, η αντλία του υδραυλικού τιμονιού μπορεί να αρχίσει να "κλαίει" όταν στρέφεις προς πάσα κατεύθυνση το τιμόνι, προειδοποιώντας ότι έχει "ξεμείνει" από το υγρό της.

Νιαούρισμα

Όταν οι μέρες είναι ιδιαίτερα κρύες έξω (καλή ώρα) να έχεις υπόψιν σου ότι πολλά αδέσποτα γατάκια ψάχνοντας ένα ζεστό μέρος για να κουρνιάσουν, μπορεί να καταλήξουν στις ζεστές μηχανές των φρεσκοπαρκαρισμένων αυτοκινήτων στον δρόμο. Έχε λοιπόν υπόψιν σου ότι το νιαούρισμα δεν είναι κάποιος από τους "φυσικούς ήχους" του αυτοκινήτου σου, αλλά προέρχεται μάλλον από κάποιο αδέσποτο γατάκι που στη προσπάθειά του να βρει ζεστασιά εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό σου. Θα σε συμβουλεύαμε, μόλις διαπιστώσεις ότι μάλλον κάτι τέτοιο συμβάινει, να ζητήσεις βοήθεια σε ένα συνεργείο, να απευθυνθείς στην πυροσβεστική ή σε κάποιο φιλοζωϊκό σύλλογο. Τέλος, αν καταφέρεις και το απεγκλωβίσεις, μπορεί να σου γεννηθεί και η ανάγκη να το υιοθετήσεις! Κάρμα είναι αυτό, σε βρίσκει μόνο του ;)

Προσοχή. Τις κρύες μέρες οι γάτες μπορεί να μπουν μέσα σε μηχανές αυτοκινήτων για να βρουν ζεστασιά. Αν οδηγήσετε με μια...

Posted by Ζω.Ε.Σ on Sunday, December 23, 2018

Μερικοί από τους παραπάνω ήχους μπορεί να αποτελέσουν οιωνούς που αν τους αγνοήσεις μπορεί (χτύπα ξύλο) μέχρι και να σε αφήσει το αυτοκίνητο στο δρόμο ή (ξαναχτύπα) να μην ξεκινάει καν. Γι'αυτό και καλό είναι να έχεις προνοήσει ώστε στο ασφαλιστικό σου συμβόλαιο να έχεις συμπεριλάβει την πολύτιμη κάλυψη της Οδικής Βοήθειας! Εμείς στην Hellas Direct, συνεργαζόμαστε με την Mapfre Assistencia, και είμαστε 24/7 δίπλα σου. Ο,τι κι αν ακούσεις!

Δες κι αυτά