Η απόλυτη AC/DC γιορτή έγινε σε έναν αυτοκινητόδρομο στην Αυστραλία

Σκέψου έναν λόγο που μπορεί ένας αυτοκινητόδρομος 10χλμ να κλείσει για 8 ώρες. Ναι, μιλάμε για το πιο ροκ μνημόσυνο του πλανήτη.

AC/DC

Ένας αυτοκινητόδρομος, 8 συγκροτήματα, 4 νταλίκες και 8 ώρες χρειάστηκαν για να πραγματοποιηθεί η πιο μεγάλη μουσική παρέλαση αφιερωμένη σε μία εμβληματική φιγούρα της Rock n Roll, τον Bon Scott, τον πρώτο frontman των θρυλικών AC/DC, με αφορμή τα 40 χρόνια από τον θάνατο του. Την Κυριακή που πέρασε οι κάτοικοι του Περθ της Αυστραλίας έζησαν μια εμπειρία που τη περίμεναν καιρό, (και εδώ που τα λέμε πολύ θα θέλαμε κι εμείς να ζήσουμε κάτι αντίστοιχο). Μια κυριολεκτικά κινητή συναυλία πραγματοποιήθηκε σε κεντρική λεωφόρο της πόλης. Το μοναδικό μποτιλιάρισμα που δε θα σε πείραζε και τόσο!

πινακίδα που γράφει Highway to Hell

Κάντο εικόνα: 10 χιλιόμετρα λεωφόρου γεμάτη κόσμο, να αράζεις με τους κολλητούς σου, να πίνεις μπύρες, και να βλέπεις να περνούν μπροστά σου μπάντες που παίζουν αγαπημένη μουσική της αγαπημενότερης μπάντας σου. Ονειρικό.

κόσμος σε αυτοκινητόδρομο στην Αυστραλία

Για το επικό αυτό event έκλεισαν δύο λωρίδες της λεωφόρου Canning (σαν να λέμε Κηφισίας) για τα φορτηγά, και άλλες δύο για το κοινό, για να έχουν την άπλα τους οι άνθρωποι να κάνουν τα headbangings τους και τους χορούς τους. Φυσικά παράλληλα έκλεισαν και οι 120 κάθετοι οδοί που οδηγούν στην λεωφόρο. Το party δεν ήταν prive, άρα ήθελε αρκετό χώρο όπως καταλαβαίνεις. Άλλωστε μιλάμε για σχεδόν πάνω από 150.000 φανς του συγκροτήματος, που δεν ήταν μόνο φανς αλλά και συντοπίτες του Scott, άρα το ζήτημα εκτός από νοσταλγία έχει και λίγη τοπικιστική υπερηφάνεια για την ταλεντάρα που έβγαλε αυτός ο τόπος.

η γιορτή AC/DC στην Αυστραλία

Μαζεύτηκαν λοιπόν οι Aussie φανς και ήπιαν, αγκαλιάστηκαν, νοστάλγησαν και φυσικά τραγούδησαν (πολλές φορές, 8 ώρες ήταν αυτές) το θρυλικό Highway to Hell σε όλες τις διασκευές του. Η φάση πήγαινε ως εξής: οι νταλίκες μετέφεραν τα συγκροτήματα, αυτά έπαιζαν εν κινήσει τις κομματάρες των AC/DC και ανά διαστήματα σταματούσαν έτσι ώστε το πλήθος να μπορεί να παρακολουθήσει και να πορωθεί όπως αρμόζει με το εκάστοτε τραγούδι. Highlight του event δε, ήταν η ξεχωριστή εκτέλεση του (μάντεψε) «Highway to Hell» από τον Αυστραλό πρωταθλητή κιθάρας Άλεξ Ρόμπερτς, γνωστό ως Jinja Assassin, ο οποίος παρότρυνε περισσότερους από 3.500 ανθρώπους να σηκώσουν τα χέρια τους προς τον ουρανό καθώς εκείνη τη στιγμή ηχογραφούσε κομμάτι. Φα-σά-ρα.

Μια βόλτα όπως παλιά...

Η διαδρομή όμως δεν επιλέχθηκε τυχαία, ήταν ακριβώς αυτή που έκανε ο μακαρίτης ο Scott καθημερινά από το σπίτι του στο Fremantle μέχρι το μπαρ του ξενοδοχείου Raffles, όπου σύχναζε. Ο τύπος πρώτα το ζούσε στα στενά και μετά έγραφε επικές ροκιές. Ήταν θα λέγαμε ο προσωπικός του "Δρόμος προς την Κόλαση".

χάρτης που δείχνει τη διαδρομή της γιορτής στην Αυστραλία

Χάρτης της διαδρομής που διεξήχθη η μουσική παρέλαση προς τιμήν του B. Scott.

Και για τους γεννημένους εχθές:

Ο Scott, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου του 1980 σε ηλικία 33 ετών, ήταν ο τραγουδιστής και το κεντρικό πρόσωπο των AC/DC από τη σύστασή τους. Πολύ αγαπητός από τους φανς της μπάντας, όχι μόνο λόγω του μουσικού του ταλέντου και της ομολογουμένως μοναδικής φωνής του, αλλά επειδή είχε αυτό το χάρισμα να συνδέεται με τους φανς και να τους κάνει να νιώθουν οικείοι, να νιώθει ας πούμε η Charlotte απο την Μελβούρνη ότι οι τύποι των ΑC/DC την “πιάνουν”. Ένας πραγματικός rock star της εποχής του που έζησε της ζωή του στο έπακρο (με ό,τι συνεπάγεται αυτό) και έγινε σύμβολο για τους συντοπίτες του στην Δυτική Αυστραλία. Τόσο τον αγάπησαν, που ακόμα και 4 δεκαετίες μετά τον αποθέωσαν ξανά με την πιο μεγαλειώδη συναυλία που μπορούσαν να του αφιερώσουν. Και να φανταστεί κανείς ότι έφυγε μόλις στα 33 του χρόνια....

συναυλία των AC/DC

Αυτοκινούμενη συναυλία!

Η προσπάθεια διοργάνωσης της συναυλίας on wheels ξεκίνησε το 2018 από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Perth Festival που παρεμπιπτόντως είναι big thing για τους φίλους μας στο Νότιο Ημισφαίριο, και μετά από συνεργασία με τοπικά δημοτικά συμβούλια και αρχές, κατάφερε να πραγματοποιηθεί, με τεράστια επιτυχία.

Highway to Hell highlights

🎵We're on the Highway to Hell 🎵 How good was the live music in Perth yesterday? Here's some highlights from the event which saw more than 150,000 line the streets of Canning Highway to honour AC/DC's late frontman Bon Scott. Were you there? What was your favourite moment? 👇💬

Posted by ABC Perth on Sunday, March 1, 2020

Η ιδέα όμως μίας συναυλίας “on the road” δεν είναι καινούργια για το κοινό των AC/DC, (για τους πολύ διαβασμένους δηλαδή γιατί κι εμείς μετά από έρευνα το ανακαλύψαμε). Η ίδια η μπάντα, τον Φλεβάρη του 1976 είχε γυρίσει το video clip της για το τραγούδι "It's a Long Way to the Top (If You Wanna Rock 'n' Roll)" όπου για τις ανάγκες του τα μέλη της, με τραγουδιστή τότε ακόμα τον Scott, ερμήνευαν το τραγούδι στο πίσω μέρος ενός φορτηγού που κινείται στους δρόμους της Μελβούρνης. Έχουμε ντοκουμέντα:

Δες κι αυτά