Πέντε χριστουγεννιάτικοι προορισμοί για να φτάσεις οδικώς και να περάσεις σούπερ

Βάζουμε το μέρος, βάζεις την παρέα;

Ασπρόμαυρη εικόνα, εζόδρομος με κόσμο να περπατάει, στολισμένα δέντρα, φωτάκια, γιρλάντες κι έναν Άγιο Βασίλη

Ξέρεις πώς πάει. Ξεκινάει σαν κάτι ευχάριστο, απλό και εύκολο - "φέτος τα Χριστούγεννα δεν πάμε καμία εκδρομούλα σε βουνό για να ξεφύγουμε;". Και μένει εκεί. Το μόνο που ξεφεύγει είναι η συζήτηση - αρχίζει ένας αργός, βασανιστικός απολογισμός όλων των αποφάσεων που έχετε πάρει ποτέ ως παρέα / ζευγάρι / οικογένεια. Και έχετε ήδη ξεχάσει από πού ξεκινήσατε και έρχεται η παραμονή των Χριστουγέννων.

Δεν είναι εύκολο. Θέλει αρκετό ψάξιμο για να βρεις έναν προορισμό που να τα συνδυάζει όλα: χειμερινός, οικονομικός, με ενδιαφέρον - για όλους όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν. Και ιδανικά να είναι προσβάσιμος με το αυτοκίνητο ή τέλος πάντων γενικά οδικώς, να μην έχεις να ανησυχείς για πτήσεις ή απαγορευτικό απόπλου και τέτοια πράγματα.

Μπορείς να χαλαρώσεις, είμαστε εδώ για σένα, με μια super λίστα με τους αγαπημένους μας προορισμούς. Εσύ το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να βρεις πού θα μείνεις και ποιους θα πάρεις μαζί σου :-)

All time classic μέρη για να ταξιδέψεις από Αθήνα, Θεσσαλονίκη and beyond

Προορισμοί για όλα τα γούστα: είτε είσαι ο τύπος που ζει για την περιπέτεια στη φύση είτε περιπέτεια για σένα είναι να βρεις το πιο κοντινό εστιατόριο με την πιο ωραία θέα. Ξέρουμε τι σκέφτεσαι. Πόσο μακριά είναι; Τι θα κάνω εκεί που θα πάω; Και, αν όχι το πιο βασικό, από τα πιο βασικά, μη γελιόμαστε: Τι θα φάω; Τα απαντάμε όλα!

1. Αρκαδία. Το χωριό του Πώποτα σε περιμένει

Θα σου ήρθε στο μυαλό το θρυλικό «Κολοκοτρωνίτσι» και ο Περίανδρος Πώποτας. Πέσαμε μέσα; Αν αποφασίσεις να επισκεφθείς αυτή την τοποθεσία, να ξέρεις ότι αυτή την εποχή, το χιόνι και το κρύο ξεκινάνε να κάνουν guest εμφανίσεις. Για παν ενδεχόμενο λοιπόν, καλό είναι να είσαι προετοιμασμένος/η.

Απέχει 178χλμ. από την Αθήνα/ 686χλμ. από Θεσσαλονίκη και πηγαίνεις εύκολα με το αυτοκίνητό σου μέσω της Εθνικής Οδού απολαμβάνοντας διαδρομή και τοπίο. Ωστόσο, αν δεν έχεις αυτοκίνητο, δεν υπάρχει πρόβλημα αφού μπορείς να επιλέξεις σαν μέσο μεταφοράς σου το ΚΤΕΛ απλά θα πρέπει να ενημερωθείς σχετικά με τα δρομολόγια ώστε να είσαι οργανωμένος/η από νωρίς!

Τι θα κάνεις

Αν είσαι πιο τολμηρός και γουστάρεις τις βουνοπλαγιές, κάνε και μια επίσκεψη στο χιονοδρομικό στο Μαίναλο. Και οπωσδήποτε κάνε την πεζοπορία μισής ώρας για να δεις από κοντά την Ιερά Μονή Προδρόμου. Σε προειδοποιούμε. Θα σκεφτείς έστω και για δευτερόλεπτα πώς θα ήταν η ζωή σου σε ένα μοναστήρι. Μην ξεχάσεις να περάσεις μια βόλτα από το Μουσείο Υδροκίνησης, να επισκεφθείς το τρίο Στεμνίτσα- Δημητσάνα- Βυτίνα και να δοκιμάσεις ντόπιο μέλι – σε τσουρέκι ή στο ρακόμελο.

Για να μπεις ακόμη περισσότερο στο κλίμα των Χριστουγέννων μπορείς να επισκεφθείς την Τρίπολη και το χριστουγεννιάτικο χωριό της. Το δέντρο στην πλατεία Άρεως έχει ανάψει και διοργανώνονται καθημερινές μουσικοθεατρικές εκδηλώσεις.

Τι θα φας

Για να μπορείς να λειτουργήσεις μετά από την περιήγηση, το περπάτημα και το σκι πρέπει να γεμίσεις λιγάκι μπαταρίες και στομάχι. Τι καλύτερο από το να γευτείς κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες, χοιρινό με κυδώνια και μήλα, παραδοσιακές πίτες με σπιτικό κριτσανιστό φύλλο, κατσικάκι λαδορίγανη, λουκάνικο με πράσο και πορτοκάλι - και η λίστα μπορεί να συνεχίζεται για πάντα. Μην ξεχάσεις το επιδόρπιο, γλυκό και σπυρωτό χαλβά σιμιγδαλένιο, πορτοκαλόπιτα και μηλόπιτα. Κόλαση λέμε!

2. Τρίκαλα Κορινθίας. Διλήμματα για τη ζωή: "Να φάω ή να πιω καφέ;"

Έλα, παραδέξου το. Έχεις τσεκάρει φωτογραφίες online και γουστάρεις τρελά τη φάση. Εξαιρετική θέα και το τέλειο Χιονοδρομικό Κέντρο Τρικάλων Κορινθίας σε περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες. Βέβαια, με αυτόν τον παράξενο χειμώνα που ζούμε και φέτος, το σκηνικό μπορεί και να μην είναι και τόοοοσο λευκό όσο θα ήθελες. Ή και καθόλου λευκό. Τσέκαρε ποιες μέρες είναι ανοιχτό το σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρου (προς το παρόν λειτουργεί Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα) αλλά εκτός από σκι - αν ο καιρός δεν βοηθήσει- να ξέρεις πως υπάρχουν κι άλλα πράγματα να κάνεις με θέα τις βουνοκορφές.

Απέχοντας 144χλμ. από Αθήνα και 549χλμ. από Θεσσαλονίκη, η θέα σε αυτή την περιοχή είναι απίστευτη, ειδικά όταν είναι χιονισμένη. Καλά, το βουνό λέει και χωρίς χιόνι, αλλά πώς να το κάνουμε, με χιόνι είναι αλλιώς. Πετρόκτιστα σπίτια, μικρά στενά, απέραντη φύση. Πιο παραδοσιακό δεν πάει.

Τι θα κάνεις

Το μόνο δίλημμα που θα σε απασχολεί μόλις φτάσεις στην πλατεία και σου τρυπήσουν τη μύτη οι μυρωδιές, θα είναι αυτό: «να φάω ή να πιω ένα καφεδάκι και να φάω ούτως ή άλλως του σκασμού το μεσημέρι;». Αυτά είναι προβλήματα.

Εννοείται ότι θα πας στο χιονοδρομικό, είτε για σκι , είτε για ζεστή σοκολάτα ή καφέ! Θα περιηγηθείς στην άνω, κάτω και μεσαία συνοικία των Τρικάλων, στη Λίμνη Δασίου, στο Σπήλαιο Ερμή, ενώ επίσης θα θαυμάσεις τα παραδοσιακά πετρόχτιστα αρχοντικά αλλά και τις εκκλησίες.

Χιονισμένο τοπίο από τα Τρίκαλα Κορινθίας
opospalia.gr

Τι θα φας

Εμείς στη θέση σου, αν μας ρωτάς, θα τρώγαμε παραδοσιακό πρωινό με αβγουλάκια, ζεστό ψωμάκι και μαρμελάδες και θα πίναμε ένα καφεδάκι δίπλα στο τζάκι (ή ακόμη καλύτερα μια ζεστή σοκολάτα). Αφού τελειώναμε με τις βόλτες και την περιπέτεια, θα αναπληρώναμε τις καμένες θερμίδες. Με τι ακριβώς; Με παϊδάκια αρνίσια, γουρουνοπούλα με εξτρα τραγανή πέτσα, αγριογούρουνο στιφάδο ή κόκορα κοκκινιστό και βέβαια φρεσκοτηγανισμένες πατατούλες. Μπόλικες.

3. Μεσολόγγι: Καγιάκ; Χειμωνιάτικα; Ναι αμέ.

Σου φαίνεται περίεργο σαν επιλογή, αλλά παράλληλα έχεις και την περιέργεια να το γνωρίσεις. Το μαγικό Μεσολόγγι απέχει 241χλμ. από την Αθήνα και 419χλμ. από την Θεσσαλονίκη και αν είσαι τύπος που ζει για πεζοπορίες και τρελαίνεται για ειδυλλιακά τοπία, μπορείς να του κάνεις μια επίσκεψη. Μπορείς να ξεκινήσεις και οδικώς με το αυτοκινητάκι σου αλλά και με ΚΤΕΛ.

Τι θα κάνεις

Περίπατος στον Κήπο των Ηρώων, βόλτα στο Αιτωλικό και καγιάκ ανάμεσα στα Φλαμίνγκο. Σου εγγυόμαστε ότι θα είναι μια γεμάτη εμπειρία. Ναι, διαφορετική από όλες τις άλλες χριστουγεννιάτικες που είχες μέχρι τώρα, αλλά πολύ γεμάτη!

Ετοιμάσου να δεις και έξτρα όμορφα και παραδοσιακά δρώμενα και να πιείς ζεστό κρασί με φρούτα.

Αν τώρα είσαι σε τόσο χριστουγεννιάτικη διάθεση και βρίσκεσαι σε αυτά τα μέρη λίγο νωρίτερα, πετάξου μέχρι Αγρίνιο και κάνε μια στάση στη Μαγική Αυλή για χριστουγεννιάτικο σκηνικό, παιχνίδια, εκδηλώσεις και παγοδρομίες μικρών και μεγάλων. Ναι, τα παιδιά μπορούν να είναι το άλλοθι 😉.

Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου

Τι θα φας

Όσον αφορά το φαγητό, εδώ έχεις τη δυνατότητα να διαλέξεις ανάμεσα σε κρέας ή φρέσκο ψάρι. Αρνάκι στη λαδόκολλα, τσιπούρες με σέλινο, χέλι ψητό ή σπαγγέτι με αυγοτάραχο -το άκρως παραδοσιακό του προϊόν- παρέα με λευκό κρασάκι και την καλύτερη συντροφιά. Δεν θες άλλο! Για το τέλος άσε χώρο για το γλυκάκι. Παραδοσιακό κατιμάρι ή κατμάρ, ένα είδος μπακλαβά που θα σου μείνει αξέχαστο!

4. Δράμα. Το πιο κοντινό χωριό του Αϊ Βασίλη.

Απέχοντας από τη Θεσσαλονίκη μόλις 146χλμ. -ούτε 2 ώρες- και από Αθήνα 642χλμ., η Δράμα είναι η τοποθεσία που θα βγάλει το παιδί από μέσα σου. Κι αυτό γιατί θα πας και σίγουρα θα κάνεις από μία στάση έως πολλές επισκέψεις στην Ονειρούπολη.

Το χριστουγεννιάτικο χωριό της Ονειρούπολης στολίζεται φέτος για 20η χρονιά, με Λουνα Παρκ, Παγοδρόμιο και διαδρομές με το Τρενάκι της Ονειρούπολης. Φωτάκια, λαμπιόνια, σπιτάκια στήσανε ξανά ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό.

Τι θα κάνεις

Φυσικά, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς την Ονειρούπολη- τα είπαμε!

Με τα παιδιά σου θα πας, ή με φίλους που νιώθουν παιδιά, για να συναντήσεις τον Άγιο Βασίλη στο σπιτάκι του, ή να στείλεις γράμμα στο ταχυδρομείο του. Επίσης να θα φτιάξεις και ξύλινα στολίδια, το δικό σου σαπούνι, λιχουδιές και χίλια δυο άλλα. Όρεξη να υπάρχει!

Τι θα φας

Εδώ αν πεινάσεις μπορείς να απολαύσεις φαγητά με επιρροές από τη μικρασιατική κουζίνα όπως χιουκνιάρ μπεγιεντί, γκιούλμπασι, γκιοζλεμέδες και εννοείται ποντιακό τανωμένο σορβά. Μην ξεχάσεις για επιδόρπιο να δοκιμάσεις φρέσκο χαλβά με μέλι και ταχίνι.

5. Αριδαία. Τοπίο που σου κόβει την ανάσα.

Απέχοντας λίγα μόνο χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη, η Αριδαία είναι ένας προορισμός που αξίζει πολύ τον κόπο να επισκεφθείς. Πιο συγκεκριμένα, με απόσταση 104χλμ. από Θεσσαλονίκη και 550χλμ από Αθήνα, η Αριδαία είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη. Και, ναι, το καταλαβαίνουμε, το μυαλό σου πάει αμέσως στα Λουτρά Πόζαρ και το χιονοδρομικό του Καϊμάκτσαλάν. Αλλά είπαμε, σε αυτόν τον παράξενο καλοκαιροχειμώνα που έχουμε πάλι φέτος, τσέκαρε πρώτα πού (και αν) θα απολαύσεις διαδρομές με τα σκι σου.

Τι θα κάνεις

Το Βυζαντινό Κάστρο της Χρυσής και τα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορείς να δεις σε αυτό το απίστευτο μέρος. Δεν ονομάζονται τυχαία "Πόζαρ" καθώς αυτή η λέξη μεταφράζεται σε απόλαυση, κάτι που σίγουρα θα βιώσεις στο πετσί σου!

Τι θα φας

Τι θα φας τώρα. Εννοείται ότι τα ψητά σούβλας είναι τοπ επιλογή, μιας και το κρέας είναι ντόπιο και η γεύση του δεν υπάρχει. Διάφορα είδη τυριών -με αγαπημένη την παλαιωμένη γραβιέρα σπηλιάς, ντόπιο κρασί, τσάι ή χειροποίητα ζυμαρικά είναι κάποια από αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις.

Αν βρεις προορισμό, όλα τα άλλα είναι εύκολα!

Έτοιμος/η; Πριν ξεκινήσεις για την περιπέτειά σου, κάνε ένα τσεκ στα λάστιχα, λάδια, φώτα για να βεβαιωθείς ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Μην ξεχνάς ότι όσο πιο μεγάλο σε ηλικία είναι το αυτοκίνητό σου, τόσο περισσότερο πρέπει να το φροντίζεις και τόσες περισσότερες φορές μπορεί να χρειαστεί βοήθεια.

Έτοιμα όλα; Άντε! Έφυγες!

Δες κι αυτά